9 oktober 2019

Wanneer is er sprake van een optimale balans tussen energiezuinigheid, gezondheid, duurzaamheid en kosten van een nieuw te bouwen school? Omdat HEVO streeft naar helderheid en gebruiksgemak ontwikkelden we een duidelijke en objectieve kwaliteitsstandaard voor onderwijsgebouwen.

Afgelopen maanden kampten veel scholen met klachten over het binnenklimaat. Sommige scholen waren zelfs genoodzaakt om een tropenrooster in te voeren. Het roept de vraag op wat het kwaliteitsniveau van een toekomstbestendig nieuw schoolgebouw moet zijn en welke kosten hiermee gemoeid zijn. HEVO ontwikkelde een kwaliteitsstandaard die eenvoudig in het primair en voortgezet onderwijs toepasbaar is.

Wanneer is er eigenlijk sprake van een energie­zuinige, gezonde en duurzame school?

Frisse Scholen; u heeft ongetwijfeld van dit RVO-programma gehoord. Doel is om met dit programma te komen tot een goed binnenklimaat met een laag energieverbruik. Bijkomend voordeel van een Frisse School is dat een goed binnenklimaat wezenlijk bijdraagt aan een optimaal leerklimaat. En is een zeven dan voldoende of ga je voor een tien? Deze vragen krijgen de adviseurs van HEVO steeds vaker. Overheden en besturen willen bij nieuwbouw graag een helder antwoord op deze vragen. Daarom ontwikkelde HEVO vanuit haar eigen expertise en ervaring een duidelijke en objectieve kwaliteitsstandaard. Daarbij is als doel gesteld: de optimale balans tussen prijs en kwaliteit. Deze kwaliteitsstandaard helpt bestuurders en gemeenten om een heldere keuze te maken ten aanzien van kwaliteit, energiezuinigheid, duurzaamheid en kosten. Het maakt per Frisse Scholen-thema een afweging over welk ambitieniveau optimaal is en vormt daarmee een vertrekpunt voor het Programma van Eisen en/of prestatieafspraken. Daarnaast is inzichtelijk welk GPR Gebouw-niveau haalbaar is. Duurzaamheid wordt hiermee een meetbare entiteit.

Duurzaam onderwijs

De kwaliteitsstandaard is gebaseerd op de landelijk erkende instrumenten Frisse Scholen en GPR Gebouw. Energiezuinigheid, milieubewustheid, gezondheid en functionaliteit zijn breed geïntegreerd. Daarmee is het een zinvol instrument voor overheden en besturen om - bij voorkeur gezamenlijk - het Programma van Eisen voor een nieuw te bouwen school vast te stellen. HEVO schetst daarbij haar ideaalbeeld van het schoolgebouw van de toekomst: ‘Een schoolgebouw dat energieneutraal is en misschien zelfs de omliggende wijk van energie kan voorzien. Op het noorden volop daglicht en uitzicht op de educatieve schooltuin en aan de zuidzijde zorgen bomen, luifels en een gebouwoverstek voor natuurlijke, verkoelende schaduw op de gevel. Per lokaal zijn de ramen te openen, is de temperatuur regelbaar en is zonwering aanwezig. Daarnaast wordt per ruimte het CO2-gehalte automatisch gereguleerd en wordt droge lucht voorkomen.’ Toekomstmuziek? Nee hoor, de technieken zijn er al!

matrix_deel_1_web.jpg

Investeren in de toekomst

Geld of kwaliteit, dat is de vraag. Althans, zo wordt het vaak in het onderwijsveld gevoeld. Een goed geklimatiseerd gebouw zorgt voor goed les geven én volgen. Energieneutraal bouwen drukt de energiekosten en is daarmee klaar voor de energietransitie. Een duurzaam schoolgebouw heeft een hoge restwaarde. Met een beperkte meerinvestering zijn school­gebouwen dus echt klaar voor de toekomst; de investering loont dus op meerdere vlakken.
Deze kosteloze kwaliteitsstandaard geeft inzicht in duurzame keuzes en helpt om heel (kosten)bewust uw Frisse School te bouwen. Bij dit advies hebben we tevens de HEVO nieuwbouwkostenconfiguratoren PO en VO beschikbaar. Neemt u daarvoor contact met ons op.

matrix_deel_2_web.jpg

In de media

Dit artikel is gepubliceerd in Schooldomein oktober 2019.

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug