Menu

5 december 2017

Blog: trends aantrekkelijke werkomgeving

Het winnen van de 'war for talent'

Krapte op de arbeidsmarkt heerst in nagenoeg elke sector en door de aantrekkende economie is het einde ervan nog niet in zicht. Volgens het CBS meldt één op de zes ondernemers personeelstekort als een belemmering te ervaren voor het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten. De war for talent, het aantrekken en behouden van goed personeel, neemt daardoor alleen maar toe. Het centraal stellen van de werknemer is in veel organisaties dan ook topprioriteit geworden.

Een bedrijf dat inspeelt op de behoefte van de werknemer is aantrekkelijk. Hieronder een overzicht van belangrijke werkomgevingsbehoeften van medewerkers:

 1. Beleving
  De beleving van de werkomgeving komt steeds meer centraal te staan. Deze ‘employee experience’ bestaat niet alleen uit het aanbieden van opleidingen en beloningen, maar ook uit het verbeteren van de werkomgeving. Zo wordt een kantoor met natuurlijk licht, goede klimaatbeheersing, groenvoorzieningen en een huiselijke sfeer als positief ervaren en bevordert dat de sfeerbeleving van de werkomgeving.

 2. Duurzaamheid
  Met name de jonge medewerkers (millenials) hechten veel waarde aan een organisatie die de focus legt op people, planet en passionate purpose en dus minder op profit.

 3. Diversiteit
  Werknemers hebben grote behoefte aan verschillende soorten ruimten die hun specifieke werkzaamheden (overleggen, bellen, geconcentreerd werken) zo goed mogelijk faciliteren. Dit wordt ook wel activiteitgerelateerd werken genoemd. Ruimten dienen multifunctioneel inzetbaar te zijn om daarmee meer flexibiliteit in de werkomgeving te creëren.

 4. Gezondheid
  Gezondheid op de werkplek wordt een steeds grotere prioriteit voor werkgevers. Door werknemers wordt namelijk veel waarde gehecht aan een gezond voedselaanbod en het faciliteren en stimuleren van sport en beweging.

 5. Flexibiliteit
  Het traditioneel werken op kantoor is verleden tijd. De medewerker wil overal en op ieder moment kunnen werken. Mobiele apparatuur, werken in de cloud, toegankelijke technologie en virtueel kunnen afspreken zijn een must voor een aantrekkelijke werkgever.

 6. Ontmoeten
  Voor teams wordt ontmoeten steeds belangrijker. Ondanks dat virtueel samenwerken mogelijk moet zijn, is er sterk de behoefte om collega’s en relaties fysiek te blijven ontmoeten. Het aanbieden van fysieke werkomgevingen met een faciliterende functie voor ontmoeten en samenwerken is dan ook noodzakelijk.

Een aantrekkelijke werkgever is daarbij niet alleen van belang voor het aantrekken, maar ook voor het behouden van talent. De (fysieke) werkomgeving speelt hierin een grote rol.

Zie ook het door HEVO uitgewerkte werkplekconcept Office2Flow.

Willem Adriaanssen

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact op met Willem Adriaanssen, telefoon (073) 6 409 409

Joris van den Berg

Of neem contact op met

Joris van den Berg, telefoon (073) 6 409 409

Deel deze pagina via