12 mei 2020

Kantoor in coronatijd: voorrangs­regels en plexiglas

Gaan we in het 'nieuwe normaal' weer terug naar kantoor of blijven we lekker thuiswerken? En áls we dan teruggaan, hoe moet dat dan veilig, zonder direct de hele tent te verbouwen? Studio040 pikte de eerste ervaringen op.

Dát het op kantoor en andere werklocaties anders moet, daar zijn de meeste bedrijven wel van overtuigd. Zolang er geen vaccin op de markt is, is 'anderhalve meter' ook op het werk het credo. En dat is al lastig zat, want die muren, smalle doorgangen en deurposten zitten er nu eenmaal.

Maar de manier waarop men die veiligheid invult, verschilt per bedrijf. Het hangt er bijvoorbeeld al sterk vanaf of er normaal veel klanten op bezoek komen. Meer 'onbekend' publiek vraagt ook om meer veiligheid. Of dat werkruimtes met vaste of juist flex-plekken zijn gevuld. 

Studio040

Huisvestingsadviseur Pim Bressers van het Bossche HEVO denkt dat er met eenvoudige en veelal goedkope ingrepen al veel te bereiken is. Hij stelde onlangs een top-5 van 'quick-wins' op, om bedrijven op weg te helpen om hun kantoor corona-proof te maken. Hieronder volgen er een paar.

Desinfectie

Voor liftknopjes, koffie-apparaten, de kopieermachine, kranen, deurklinken, trapleuningen en al die andere plekken waar we met onze handen aanzitten: hang er vanaf nu een flesje desinfecteermiddel of een dispenser met doekjes bij. Bressers: "En heb het er met elkaar over. Communicatie is essentieel."

Handhaving op kantoor kán nodig zijn. We zijn toch gewoontedieren. — Pim Bressers

Routing

Zoals gezegd: de bestaande ruimte laat passeren op minimaal anderhalve meter lang niet altijd toe. "Stel daar met pijlen éénrichtingsverkeer of voorrangsregels in", tipt Bressers. Maar wat te doen als men die regels aan zijn laars lapt? Moet de baas een kantoor-boa aanwijzen? Bressers: "Ja, handhaving kan nodig zijn. De mens is een gewoontedier en valt snel terug in wat hij gewend is."

De werkplek

Groepstafels waar je met zijn zessen dicht op elkaar zit zijn passé. "Zet het ruimer op, zodat je rondom de werkplek genoeg ruimte openlaat", adviseert Bressers. Gebruik plexiglas tussen de mensen die tegenover elkaar zitten en placemats op het bureaublad die je makkelijk weggooit. Gebruik op flexibele werkplekken altijd je eigen toetsenbord. Het uit elkaar zetten van de tafels, kan ertoe leiden dat er plekken sneuvelen. Maar ik verwacht sowieso dat er meer thuisgewerkt wordt in de toekomst, dus groot is dat probleem niet.

Niet meer tegenover, maar náást elkaar

Een bedrijf dat al klaar is voor de toekomst, is makelaarskantoor Maas op de Boschdijk in Eindhoven. Een al geplande verbouwing, ingestoken om de privacy voor de klant beter te waarborgen, werd uitgebreid met een corona-pakket. Joris Maas: "Onze lunchruimte is ruimer opgezet en beneden werken we niet meer tegenover, maar náást elkaar met extra afstand ertussen. Verder zijn we hier ook met plexiglas, signing en desinfecteermiddelen aan de slag gegaan. Met dit pakket kunnen we voorlopig vooruit."

Spiegels

Het Eindhovense interieurbureau Duotone verzorgde de nieuwe inrichting van Maas. "We merken dat veel bedrijven bezig zijn zich op het 'nieuwe normaal' voor te bereiden", vertelt Mirella Mesu. "Dat haalt ook de creativiteit in ze naar boven. Ik hoorde dat sommige bedrijven spiegels ophangen, zodat je elkaar beter kan zien aankomen. Of dat men planten inzet om nieuwe looplijnen en afscheidingen te creëren. Het is leuk om in dat proces betrokken te zijn."

Tekst Studio040

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug