6 december 2021

Een van de samenwerkingsvormen die HEVO voor de begeleiding van een bouw­project kan bieden, is Risicodragend Projectmanagement (RPM). Een bijzondere vorm van dienstverlening, waarbij het risico geheel bij HEVO ligt en de opdrachtgever letterlijk wordt ontzorgd. Francis Pelders, senior projectmanager bij HEVO, werkt al zo’n 30 jaar met RPM en is zeer positief.

RPM is de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor het resultaat van de dienstverlening, aldus Pelders. ‘De aard en de omvang van deze garanties zijn afhankelijk van de vraag van de opdrachtgever. Daarmee is RPM geen statisch product, maar een op maat gesneden antwoord op de vraag van de opdrachtgever. Onze beloning is daarop afgestemd en altijd gerelateerd aan het behalen van prestaties. RPM is qua proces te vergelijken met de traditionele vorm van projectmanagement.

Het belangrijkste verschil tussen bouwmanagement en RPM is dat bij RPM een resultaatsverplichting geldt, in plaats van een inspanningsverplichting.

Bij RPM is HEVO het enige aanspreekpunt voor de opdrachtgever. HEVO treedt namens de opdracht­gever op als contractpartij met architect, aannemer, constructeur, installatieadviseur, bouwfysisch adviseur, W&E-installateur en eventuele andere partijen die bij de bouw betrokken zijn. ‘Uiteraard behoudt de opdrachtgever te allen tijde de regie, maar wij nemen hem maximaal zorg uit handen’, zegt Pelders. ‘We bieden zekerheid over wat we kunnen managen, zoals het investeringsbudget, de planning en opleverdatum en de vooraf gedefinieerde kwaliteit. Waar we niet verantwoordelijk voor zijn, is oponthoud door bijvoorbeeld bodemvervuiling, asbestsanering en mogelijke bezwaarmakers.’

Interessant

Pelders geeft aan dat door RPM de meerwaarde van de HEVO-experts volledig tot zijn recht komt. ‘We kunnen - uiteraard in nauw overleg met de opdrachtgever - overal ‘meekijken’ en het proces mede beïnvloeden. Dit is plezierig werken en komt het eindresultaat absoluut ten goede.’

Zekerheid op prijs, planning én kwaliteit inclusief invloed op het proces.

Voor de afdekking van de risico’s vragen wij een bescheiden vergoeding, die feitelijk wordt gefinancierd vanuit de post onvoorzien. RPM maakt het project dus niet duurder. De aanbestedings­risico’s zijn voor rekening van HEVO. Meevallers delen we samen met onze opdrachtgever. Op volledig transparante wijze beheren wij de budgetten en sturen wij op de kosten. Wij kunnen onze opdracht­gevers deze zekerheid bieden omdat wij geloven in onze kwaliteiten, bovenop het proces zitten en respectvol samenwerken met professionele adviseurs. Samen hebben wij een gelijkgericht belang én een gezamenlijke portemonnee. Daarmee krijgt de opdrachtgever de hoogste kwaliteit voor de beste prijs.

Tegenvallers, obstakels of wijzigingen? Onze opdrachtgevers hoeven zich daar geen zorgen om te maken. Omdat wij goed projectmanagement koppelen aan slim advies en jarenlange ervaring, kunnen opdrachtgevers hun huisvestingsproject met een gerust hart aan ons toevertrouwen, zodat ze zich volledig kunnen richten op hun primaire proces, zonder de invloed op het proces te verliezen.

Een ander voordeel is dat wij alle adviserende en uitvoerende partijen onder contract hebben. Daardoor kunnen wij heel direct sturen in het proces en alle vraagstukken die zich voordoen integraal, dus in samenhang met elkaar, aanpakken. Pelders: ‘We zijn daarbij niet alleen het aanspreekpunt voor het gehele project, maar ook eindverantwoordelijke. Dit betekent dat HEVO aan te spreken is op fouten in het gehele proces van ontwerp en uitvoering. HEVO is verantwoordelijk voor het realiseren van het project conform het Programma van Eisen, het budget en de afgesproken planning.’

RPM is niet duurder én de opdrachtgever loopt geen risico’s.

Met Risicodragend Projectmanagement zijn wij al meer dan 30 jaar de adviseur die ook het risico draagt!

Ondernemer

Veel meer dan bij de traditionele aanpak, voelt Pelders zich bij RPM ondernemer. ‘Dit spreekt me enorm aan. Je bent écht bezig met het eindresultaat. En ook na oplevering staan we voor de opdrachtgever klaar. RPM maakt het mogelijk dat de opdrachtgever tot wel 5 jaar na oplevering verzekerd blijft van maximaal gebruikscomfort. Bij regulier projectmanagement is de opdrachtgever hiervoor zelf verantwoordelijk. Nogmaals, RPM is voor de opdrachtgever niet duurder, maar de kans op succes is vele malen groter en de risico’s voor de opdrachtgever zijn afgedekt.’

Risicodragend Projectmanagement van HEVO

Projectmanagement is er in verschillende vormen: met veel zekerheid en weinig invloed tot weinig zekerheid en veel invloed. Bij Risicodragend Projectmanagement, kort gezegd RPM, krijgt onze opdrachtgever beide: zekerheid op prijs, planning én kwaliteit inclusief invloed op het proces.

Verder lezen

Wilt u meer weten over RPM?

Neem dan contact op met:

Bel me terug