Menu

13 maart 2017

“Verleggen van het risico zou standaard moeten zijn in scholenbouw”

Het IJburg College 2 in Amsterdam is een school voor voortgezet onderwijs waarin het vernieuwend concept van de onderwijsinstelling optimaal tot uiting komt. Het IJburg College verlegde de risico’s van de nieuwbouw naar HEVO. Volgens schoolleider Nico Moen een constructie die garandeert dat maatschappelijk geld goed wordt besteed en de school precies krijgt wat ze wil.

Alle betrokken partijen hebben vanaf het begin met elkaar samengewerkt in een heel open proces

In het door Schooldomein gepubliceerde artikel, licht Nico Moen toe waarom hij de risico's overdroeg.

"De middelen waarmee we werken liggen vast in de normvergoeding en zijn daarmee beperkt. Daarbij hadden we geen reserve om bij tegenvallers op terug te vallen. Verder luisterde de planning heel nauw. Scholen hebben eigenlijk maar twee momenten in een jaar dat ze kunnen verhuizen naar een nieuw gebouw, in de zomer of in de kerstvakantie. Je loopt dan op meerdere gebieden risico’s.

Slaag je erin een goed evenwicht te bewaren tussen functionaliteit en de door de architect gewenste esthetiek? Houden de aannemers zich aan de planning? Heb je het risico van meerwerk na de aanbesteding voldoende onder controle? En worden eventuele gebreken na de oplevering op een goede manier opgelost?

Het helpt als je dan een deskundige partij hebt die het spel met architecten en aannemers, die ook zo hun eigen wensen hebben, goed weet te spelen. En die als eerste aanspreekpunt min of meer voor jou de kooltjes uit het vuur haalt. Daardoor zijn wij van een hoop zorgen verlost. Ook de gemeente heeft er zo geen omkijken meer naar. Hooguit moet ze wennen en leren omgaan
met een andere vorm van financiële afrekening."

Lees het volledige artikel

Meer weten over Risicodragend Projectmanagement? Bekijk de website.

Fotografie: Fotostudio Image & Motion

Onze expert risicodragend projectmanagement

Deel deze pagina via

Lees alles over

Gerelateerde thema's