# #

Oranjehof
Leerdam

Locatie
Leerdam
Status
Afgerond
Opdrachtgever

Woonzorg Nederland

Ontwikkelmanagement

Nico Schokker

Architect

Bob Hebben

Conceptontwikkeling

Anneke Nijhoff

BIM modelleur

Pim Koelma

 

Beschermd wonen in een
rustgevende parkomgeving

Zorgorganisatie Huis ter Leede was al lange tijd op zoek naar een alternatieve locatie voor hun bewoners en kantoor. Het huidige gebouw aan ’t Eiland in Leerdam voldeed niet meer aan de huidige en toekomstige wensen en eisen van de bewoners en personeel. In opdracht van Woonzorg Nederland heeft HevoFame de mogelijkheden onderzocht van de locatie aan de Oranjehof. Hier stond, in een fraai park, al lange tijd het oude verpleeghuis Emmahuis leeg en te verloederen. 

Na een uitgebreide studie is ervoor gekozen het bestaande verpleeghuis te slopen voor een nieuw gebouw en krijgt het aangrenzende appartementengebouw een grondige onderhoudsbeurt en esthetische opwaardering. Het project wordt door bouwonderneming Stout in samenwerking met HevoFame, Pieters Bouwtechniek Utrecht en ABT Wassenaar gerealiseerd en is eind 2022 opgeleverd.

Combinatie oud en nieuw

De combinatie van de bestaande en de nieuwe bebouwing bood een unieke mogelijkheid om bewoners van alle leeftijden en doelgroepen samen in een nieuwe, harmonieuze woonomgeving te huisvesten. Een omgeving waar ook ontmoeting een centrale rol speelde. Er is niet alleen plek voor mensen die 24-uurs-zorg nodig hebben, maar ook voor mensen die nu zelfstandig kunnen wonen maar eventueel in de toekomst wel gebruik willen maken van de zorg die Huis ter Leede kan bieden. Daar waar het oorspronkelijke gesloopte gebouw nog bestond uit kleine eenpersoonskamertjes, bestaat de nieuwbouw uit eigen appartementen van ruim 45 m2 groot. Elk appartement biedt de mogelijkheid te wonen zoals men altijd gewend is geweest. Dus ‘gewoon’ een eigen herkenbare voordeur, ‘gewoon’ een woonkamer en een aparte slaapkamer, en ‘gewoon’ een badkamer, die voldoende groot is om de zorg te kunnen bieden die de doelgroep nodig heeft. 

 

Scherm­afbeelding 2023-03-16 om 16.48.16.png

Per verdieping zijn er 15 tot 19 appartementen met gemeenschappelijke buurtkamers waar de bewoners desgewenst samen kunnen vertoeven en eten. Het restaurant op de begane grond biedt die mogelijkheid ook, maar die ruimte heeft een meer openbaar karakter. 

# # # # #
wonen aan de parkzijde

Levendige uitstraling

Het gebouw heeft door zijn alzijdige vormgeving een levendige uitstraling naar de omgeving toe. Dit draagt bij aan de sociale veiligheid van de parkomgeving. De hoofdentree is transparant en licht en bevindt zich tussen de gebouwen. Omdat je er zo doorheen kijkt, is het achtergelegen park zichtbaar en voelbaar vanaf de straat. De balkons liggen op strategische plekken  en bieden verschillende uitzichten. Zo zijn er balkons die uitzicht bieden op het fraaie openbare park. Ook zijn er balkons die op de hoek van de straat liggen en meer reuring bieden.

DSC_3008-2.jpg
DSC_3135-2.jpg

moestuin op het balkon

 

De vormgeving geeft het gebouw een herkenbare eigen identiteit. Dit komt aan de buitenzijde tot uiting in de verticale geleding van de gevels. Deze gevels zijn voorzien van verschillende tinten geel metselwerk met grijze kozijnen. Elk pandje heeft zijn eigen compositie aan kozijnindeling. Bij de hoofdentree en de hoek van het park zie je een architectonisch accent in de vorm van roodbruin metselwerk met lichte kozijnen

De nieuwbouw vormt samen de bestaande bebouwing een levendig, helder en duidelijk samenspel. Gebouwen en groene parkomgeving samen bieden een aangenaam leefklimaat waar bewoners in alle rust kunnen wonen en elkaar kunnen ontmoeten.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug