Ik leg in een politiek-bestuurlijke omgeving makkelijk verbindingen en zorg voor een brede scope.

Ik werk graag voor een sector die van betekenis is. Daarom is het ook zo fijn om voor het onderwijs te werken, daar is die betekenis goed voelbaar. Dat geldt ook voor de zorg. Je bouwt daar, samen met de opdrachtgever, aan de maatschappij.

In beide sectoren heb ik gewerkt: als directeur bij een overkoepelend schoolbestuur en als lid van de Raad van Toezicht van een ziekenhuis.

Met schoolbesturen kom ik makkelijk in contact, ik heb begrip voor de vraagstukken.

Ik adviseer en ondersteun directies en besturen van gemeenten en onderwijsinstellingen met kennis en ervaring uit de praktijk. Mijn kracht ligt op het snijvlak van strategie, beleid en investeringen én specifiek in het onderwijs en het sociale domein. Denk aan advies over de haalbaarheid en financiering van plannen, welke besluitvorming er nodig is, het ontwikkelen van concepten, of het in kaart brengen en ontwikkelen van een scholenlandschap. Daarnaast begeleid ik complexe advies­vraagstukken voor de ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed.

Telkens ervaar ik dat de nieuwbouw van een onderwijsgebouw een enorme katalysator is voor het nemen van beslissingen. Het is een moment waarop je over alles moet nadenken; van je visie op het primaire proces, tot en met de risico’s die horen bij het ondernemen van een project. Als adviseur van de opdrachtgever kan ik daarin goed ondersteunen, met kennis en ervaring vanuit verschillende perspectieven.

Publicaties van Gerhard Jacobs

#

Inclusief onderwijs

Hoe realistisch is inclusief onderwijs in Nederland? Zijn ons onderwijssysteem en onze gebouwen er wel geschikt voor? We gingen te rade bij vier experts en legden hen drie stellingen en een vraag voor.
#

Inclusief onderwijs kindcentrum De Kroevendonk

Kindcentrum De Kroevendonk in Roosendaal krijgt deze zomer een gloednieuw gebouw. Het gebouw is wat je noemt inclusief. Elk kind is hier welkom. Ook kinderen met zichtbare of onzichtbare beperkingen.
#

Op weg naar klimaatneutraal vastgoed

In 2050 moet al het onderwijsvastgoed klimaatneutraal zijn. Geraamde kosten: 20 miljard euro. Wat is nodig om dit voor elkaar te krijgen en wat kunnen schoolbesturen zelf doen?
#

Uniek schoolgebouw: inclusief kindcentrum De Kroevendonk in Roosendaal

In je eigen buurt naar school: voor veel kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Maar voor kinderen met een beperking of ontwikkelingsachterstand is dat te vaak nog niet zo. Dat het anders kan bewijst inclusief kindcentrum De Kroevendonk in Roosendaal.
#

Miljarden nodig voor verduurzaming onderwijsvastgoed

De ambitie om het onderwijsvastgoed in Nederland in 2050 klimaatneutraal te krijgen, is een ‘majeure opgave’. Vooral in het primair en voortgezet onderwijs is nog veel werk te verrichten.
#

Inspiratieboek prachtprojecten onderwijs

Wij gaan voor de best mogelijke oplossingen voor leerlingen, studenten en docenten, voor schoolbesturen en gemeenten. In dit boek staat een selectie van deze projecten, waarbij we onze kracht, kennis en kunde hebben mogen inzetten.