Menu

Lucht en ruimte door nieuwe uitbreiding Novalis College

Nieuwbouw Novalis College Eindhoven

Jarenlang heeft de school ernaar uitgekeken. Op maandag 5 oktober 2020 startte de bouw van de uitbreiding van het Novalis College. De vrije middelbare school op antroposofische basis verwacht de komende jaren te groeien tot 640 leerlingen. De huidige school was al uit zijn jas gegroeid, maar nu wordt er permanent een uitbreiding gerealiseerd, naast het huidige gebouw. Dit hoofdgebouw is een alzijdig, expressief gebouw met een eigen architectuurstijl. De architect heeft er daarom voor gekozen om de nieuwbouw als zelfstandig gebouw te ontwerp met een eigen, ingetogen architectuur.

Opdrachtgever
Scholengemeenschap voor Voortgezet Vrije Schoolonderwijs Nijmegen

Rol HEVO
Bouwmanagement

Brutovloeroppervlak (bvo)
1.275 m²

Start ontwerpfase
Juni 2019

Start bouwfase
September 2020

Ingebruikname
Augustus 2021

Architect
Bureau Dhondt Breda

Constructeur
Archimedes Bouwadvies Eindhoven

Installatieadviseur
Klictet Advies Waalwijk

Bouwfysisch adviseur
ZRi Den Haag

Aannemer
Peters Bouw en Onderhoud BV Horst

E-installateur
Megens Milsbeek

W-installateur
Willems Uden Technische Installaties

Onze rol is te karakteriseren als het, binnen de (financiële) projectkaders, ontwerpen en realiseren van een maximaal duurzaam schoolgebouw dat optimaal aansluit op de onderwijsvisie en minimaal voldoet aan de BENG-eisen. Daarvoor hebben wij onder andere de technische eisen uitgewerkt en de aanbestedingen voor de ontwerpende en uitvoerende partijen georganiseerd.

De uitbreiding is kleiner dan de huidige school en kent een heldere, robuuste massaopbouw. Door te kiezen voor een houten gevelafwerking, onderscheidt de nieuwbouw zich van het bestaande bouwvolume ernaast. Daarnaast past een natuurlijke afwerking bij de visie van de school. In de uitbreiding komen vooral kleinere en grotere lokalen voor theorielessen. Die zijn zo gebouwd dat ze gekoppeld kunnen worden.

Voorafgaand aan de bouw is door de school de grondsteen gelegd voor de uitbreiding. Dit is een speciale traditie binnen de vrijeschoolwereld. De rector van de school is trots op het feit dat het nieuwe gebouw in 2021 in gebruik kan worden genomen en dat eindelijk afscheid kan worden genomen van de tijdelijke huisvesting. Daarbij is de nieuwbouw gasloos en bijna energieneutraal (BENG) door de plaatsing van zonnepanelen op het dak.

Sander Barentsz

Meer weten?

Neem dan contact op met Sander Barentsz, telefoon 073 6 409 409

Lees alles over

Gerelateerde thema's