Patrizia van der Pligt
Ontwikkelaar Wonen & Services

Patrizia van der Pligt

Conceptontwikkelaar Wonen en Services

Verandermanagement is echt een vak!
Patrizia van der Pligt

Vijftien jaar geleden heb ik de overstap gemaakt van het zorgkantoor naar ouderenzorg organisatie Fundis. Ik wilde écht iets betekenen voor kwetsbare mensen en ik vond dat ik daarvoor beter tot mijn recht zou komen bij een zorgorganisatie. 

 

Bij Fundis ben ik als locatiemanager intensief betrokken geweest bij de visievorming, de ontwikkeling, de realisatie en implementatie van een nieuwe visie op zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en een somatische ondersteuningsvraag. Het uitgangspunt daarbij was: we ondersteunen mensen in de eigen persoonlijke leefwereld en alleen daar waar het de bewoner en zijn netwerk zelf niet meer lukt. Ik werkte daarin samen met het ontwikkelteam van HevoFame en we realiseerden het project Beschermd Wonen Lindescote in Linschoten.

Ik heb in de praktijk ervaren dat het huisvestingsconcept, de fysieke omgeving, direct heel veel invloed heeft op het welbevinden van zowel bewoners met hun netwerk als medewerkers. Maar de échte transitie van organisatie en werkwijze begon toen pas. We waren gewend het allemaal volgens onze eigen visie en routines voor bewoners te regelen en nu moesten we alleen ondersteunend zijn als dat echt nodig was. 

Ik heb met ontzettend veel plezier dat verandertraject aangestuurd. In de eerste plaats omdat ik zag dat het voor bewoners en hun familie heel fijn was daar te wonen. Maar ik vond het ook heel leuk om met het team aan de slag te gaan en écht praktisch betekenis te geven aan onze visie. Verandermanagement is echt een vak! Zeker in een zorgomgeving die gewend is op basis van routines en protocollen te werken. Na mijn ervaringen bij Fundis ben ik bij verschillende zorgorganisaties als transitiemanager gaan werken, totdat HevoFame weer op mijn pad kwam.

Wat ik goed vind aan de werkwijze van HevoFame is, dat de transitie van organisatie en werkwijze onderdeel is van de ontwikkelvisie. In die aanpak is HevoFame uniek. Toen ik gevraagd werd deze rol te vervullen in het ontwikkelteam heb ik direct ja gezegd! Het is toch fantastisch om met een professioneel en gespecialiseerd ontwikkelteam landelijk met veel zorgorganisaties nieuwe projecten te kunnen maken? 

Publicaties van Patrizia van der Pligt

Geen publicaties om te tonen