De architectuur Positieve Gezondheid

Hoe vertaal je Positieve Gezondheid naar integrale woonconcepten voor kwetsbare mensen? De conceptontwikkelaars en de studio van HevoFame ontwikkelden een model op basis van de uitgangspunten van Machteld Huber en gebruiken dat bij de ontwikkeling en het ontwerp van woonconcepten. Werken vanuit dit gedachtengoed betekent voor ons werken vanuit de behoefte en individuele mogelijkheden van mensen en wat hun leven zinvol maakt. Dat is natuurlijk heel persoonlijk en voor ieder mens anders. Daarom werken we met een dynamisch model vanuit de centrale vraag: ‘Hoe woon je?’

door Coen Koenders
Een vraag die daar nog aan vooraf gaat is: Wat is wonen?
 
Dichter en schrijver Ingmar Heytse schreef er het volgende inspirerende gedicht over:
gedicht ingmar.svg

Wonen is wat ons betreft thuis zijn en je thuis voelen. In een omgeving die inspireert en helpend is de dingen te kunnen doen die je nog wél kunt. Om dat te behouden als je geconfronteerd wordt met een (intensieve) zorgvraag woon je in een eigen appartement, in een beschutte woonvorm, waar je naar buiten kunt in een vertrouwde omgeving. Voor het ontwikkel- en ontwerpproces vinden we het belangrijk om de route ook vanaf de andere kant te lopen: Je woont in een vertrouwde omgeving waar je naar buiten kunt, in een beschutte woonvorm, in een eigen appartement. 

In je eigen appartement

Allereerst is het uitgangspunt dat je ergens woont. En dus niet verblijft zoals in een instelling. Gewoon wonen in je eigen appartement is de basis voor jouw eigen manier van leven. Het is waar je thuis bent. Je woont in je eigen woning met je eigen vertrouwde meubels. Je hebt een eigen keuken en badkamer met wasmachine aansluiting en naast de woonkamer ook een aparte slaapkamer. Er valt veel daglicht binnen. Vanuit je woning heb je een interessant uitzicht op een tuin, de straat of een park.  De borstwering is daarom altijd laag. Ook zittend in je stoel heb je goed zicht op en contact met buiten. Vanuit je appartement heb je een raam naar de galerij of gang (beschouw het als je eigen straatje). Je eigen woning heeft een eigen voordeur en is zo van buiten herkenbaar als jouw adres, je kan het persoonlijk maken op de manier die bij jou past.

Beweging.svg

Waar je naar buiten kunt

Als bewoner heb je ook altijd een privéplek buiten; of een tuin op de begane grond of een balkon of (dak)terras of daktuin. Een beschermde woonvorm heeft een aantrekkelijke en beschutte tuin die van binnenuit goed zichtbaar en makkelijke te bereiken is. Ook als je op een verdieping woont is de weg naar de tuin, bijvoorbeeld via de lift, goed te vinden. Daarom is de tuin goed te zien vanuit de lifthal. Is er op een verdieping geen privébalkon mogelijk dan is er altijd een groot gemeenschappelijk balkon of terras.
 

Eigen appartement.svg

In een beschutte woonvorm

De nadruk ligt hier op wóónvorm. Het gebouw is dus architectonisch herkenbaar als woongebouw en ziet er niet uit als instelling. De zogenoemde verkeersruimtes, waar je doorloopt om van je appartement naar buiten, de gezamenlijke buurtkamer of andere ontmoetingsplekken te lopen, zijn ruim, licht en goed toegankelijk. De route door het gebouw is duidelijk en liften zijn makkelijk te vinden. Overal vind je plekken waar je elkaar spontaan kunt ontmoeten, zowel binnen als buiten. Het gebouw is transparant door veel gebruik van glas, je kijkt er zo doorheen en hebt altijd contact met buiten.
 

Boodschappen.svg

In een vertrouwde omgeving

Het gebouw waar je woont staat niet op zichzelf. Het liefst blijf je wonen in een buurt, wijk, dorp of stad waar je je sociale netwerk hebt. Daar kun je op rekenen en dat geeft een vertrouwd en veilig gevoel. Je nieuwe thuis is goed vindbaar en toegankelijk in die vertrouwde omgeving. Op je vertrouwde route naar plaatsen in de buurt vind je verschillende rustpunten zodat je met een gerust hart op stap kunt gaan.

Positieve gezondheid_Tekengebied 1.svg

Positieve Gezondheid

De beweging Positieve Gezondheid gaat ervan uit dat gezondheid breder is dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement staan steeds meer centraal. De kijk op gezondheid is uitgewerkt in zes dimensies. De woonconcepten van HevoFame ondersteunen dit gedachtegoed. 

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug