# # #

De Gollards
Texel

Locatie
Texel
Status
Afgerond
Programma

ca. 30 studio’s voor groepswonen en 1,5-lijns verblijf en ca. 50 tweekamerappartementen voor mensen met een intensieve zorgvraag

Kenmerkend

Planontwikkeling:
Gerrit van der Pol

Architectuur:
Coen Koenders

BIM Modelleur:
Marien Riezebos en Ilse Schrijvers

Projectmanagement:
Martijn Hosmar

De Gollards: Beschermd Wonen
in het centrum van Den Burg Texel

Zorgorganisatie Omring is al decennia lang de enige aanbieder van wonen met zorg op Texel, met de gebouwen Gollards en Hollewal in Den Burg. De locaties zijn gebouwd in de jaren 70 (Hollewal) en 80 (Gollards) van de vorige eeuw. In het kader van veranderende klantwensen, het verbeteren van de kwaliteit van de huidige huisvesting en het uitbreiden van de huidige capaciteit in verband met toenemende vergrijzing, is in 2016 door HevoFame in samenwerking met Omring een meerjaren masterplan voor de woonzorgstrategie op Texel uitgestippeld. 

De eerste fase van dit masterplan is reeds afgerond, met de ingebruikname van Schuttehof
(32 eenheden intensieve zorg) en Schuttehoek (27 eenheden thuiszorg) op het landje van Pelgrim in januari 2021. Aansluitend vindt de renovatie en transformatie van de Gollards plaats. Dit verzorgingshuis zal getransformeerd worden naar een gebouw met ca. 30 studio’s voor groepswonen en 1,5-lijns verblijf en ca. 50 tweekamerappartementen voor mensen met een intensieve zorgvraag. De oplevering en ingebruikname wordt voorzien begin 2023. Daarna is de volgende (en voorlopig laatste) fase van het masterplan het realiseren van vervangende huisvesting voor de locatie Hollewal, waarvoor de planvorming reeds opgestart is.  

De Gollards is een begrip op Texel. Omring levert hier al tientallen jaren zorg aan ouderen met dementie en/of een somatische zorgvraag. Het gebouw dateert uit de jaren 80 van de vorige eeuw en is in de jaren 90 uitgebreid aan de zuidvleugel en met een groter restaurant aan de zijde van De Zes. Dit is het Eethuis en is een gewaardeerde voorziening voor ouderen in Den Burg. Hier vandaan worden ook de maaltijden (tafeltje-dekje) verzorgd en geleverd voor veel ouderen op Texel. Omring vindt het belangrijk dit te behouden, omdat het een belangrijke maatschappelijke functie heeft in de gemeente.

Het huidige gebouw kent alleen zit/slaapkamers inclusief badkamer van ongeveer 26m2 GO. In het nieuwe plan worden in de zuidvleugel twee zit/slaapkamers samengevoegd tot een tweekamerappartement van ongeveer 50m2. Daarnaast wordt er aan de westzijde een nieuwe gebouwvleugel toegevoegd die uitkomt op de centrale hal. Ook in deze nieuwbouwvleugel komen allemaal tweekamerappartementen met eigen badkamer, 8 per bouwlaag rondom een centraal gelegen buurtkamer en ontmoetingsruimte. Deze nieuwe vleugel krijgt ook een eigen entree vanaf de Jonkerstraat. De centrale hal die op elke verdieping terugkomt wordt de spil tussen de drie gebouwvleugels waar bijzondere functies worden georganiseerd, zoals de kapper, het skillslab en vergaderruimten. Op de begane grond is ook het Eethuis direct bereikbaar vanuit deze hal. Deze zal worden voorzien van frontcooking, dus de keuken komt direct aan het restaurant te liggen.

# # #

In het plan krijgt het bestaande deel van de Gollards een upgrade van de gevel. Waar de dakrand nu uit veel verschillende vormen en materialen bestaat krijgt het bestaande gebouw een eenduidige dakrand rondom die ook weer terugkomt in de architectuur van de nieuwbouwvleugel. Hiervoor wordt een duurzame, circulair geproduceerde houten bekleding gebruikt. Ook de kleurstelling van de bestaande bouw wordt herzien, waarbij er vooral rustige en lichte tinten worden toegepast. De Gollards krijgt ook een nieuwe tuininrichting, zowel aan de straatzijden als aan de beschutte tuin achter het gebouw. Deze tuin biedt de bewoners gelegenheid buiten te zijn en te bewegen en ook elkaar daar te ontmoeten.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug