# # #

Juliana
Nijmegen

Locatie
Nijmegen
Status
Afgerond
Programma

32 wooneenheden Beschermd Wonen

Kenmerkend

Stedelijk wonen in een beschermde setting

Project

Nieuwbouw Beschermd Wonen Juliana

Opdrachtgever

ZZG zorggroep en Talis

Bouw

KlokGroep

Omvang

32 wooneenheden Beschermd Wonen

Projectteam

HevoFame

Planontwikkelaar

Ton ten Brinke

Architect

Coen Koenders

Projectleider

Jan Klijn

BIM modelleur

Marien Riezebos

Stedelijk wonen in
een beschermde setting

Na de nieuwbouwprojecten Eikenhorst en de Kloostertuin in Groesbeek heeft de door ZZG zorggroep in samenwerking met HevoFame succesvol ontwikkelde woonvorm een vervolg gekregen in Nijmegen in de vorm van de beschermde woonvorm Juliana. In opdracht van Wooncorporatie Talis en in samenwerking met KlokGroep is op de locatie van het voormalige verpleeghuis Margriet een woongebouw gerealiseerd voor 32 bewoners met dementie en met een somatische zorgbehoefte.

Herontwikkeling voormalige verpleeghuislocatie

De beschermde woonvorm is ontwikkeld volgens het geïntegreerde concept van wonen, zorg en dienstverlening dat ZZG in samenwerking met HevoFame ontwikkeld heeft. Het project maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van het voormalige terrein van verpleeghuis Margriet van ZZG in Nijmegen-Oost. Behalve het woongebouw voor Talis/ZZG zijn hier nog 134 woningen ontwikkeld en gerealiseerd door de KlokGroep voor verschillende doelgroepen in verschillende segmenten. De gebouwen zijn in onderlinge samenhang ontworpen onder supervisie van INBO die verantwoordelijk was voor het stedenbouwkundig plan. Het gebouw van Talis/ZZG ligt aan de nieuw te vormen parkrand en vormt stedenbouwkundig met haar zuidgevel het decor voor het park.

Ontworpen van binnen naar buiten

Er is van binnen naar buiten ontworpen, dus eerst is in het structuurontwerp het concept van Talis/ZZG vertaald naar de context met randvoorwaarden uit het bestemmingplan. De woningen liggen aan weerszijden van een gemeenschappelijk gebied met alle slaap- en woonkamers aan de buitenkant. De positie van de buurtkamers is zodanig gekozen dat deze met een groot balkon direct aan het park ligt, met optimaal uitzicht. Het trappenhuis met lift en hoofdentree liggen aan de kop van het gebouw aan de Dr. Claas van Noorduynstraat.
 

Eigentijdse aansluiting op neorenaissance woonwijk

Met de architectuur van de gevels wordt, conform de beeldkwaliteitscriteria, op een eigentijdse manier aansluiting gezocht op de voornamelijk neorenaissance stijl van de gebouwen in Nijmegen-Oost van rond 1900. Dit zit hem in de verhouding van de ramen (staande raampartijen), decoratieve elementen in het metselwerk, gebruik van gebouwplint in de gevel en de opdeling van de gevels als geheel. Met de raampartijen is rekening gehouden met lage borstweringen van 50 cm conform het programma van eisen van ZZG en een optimale daglichttoetreding in de gemeenschappelijke ruimtes.

Buitenruimte belangrijk
onderdeel ontwerp

Het gebouw krijgt een voor-, zij- en achtertuin (vanaf de straat gezien). De voortuin is formeel en wordt afgeschermd door een hek, de zij- en achtertuin zijn informeel en worden afgescheiden van het park door middel van een lage, brede heg: breed genoeg om er niet over of doorheen te komen en laag genoeg om er overheen te kijken. Dit vormt een fraaie afscheiding naar het park.

Duurzaamheid

Als randvoorwaarde heeft wooncorporatie Talis een 'exit-scenario' opgesteld dat voorziet in een ombouw naar reguliere 3-kamer appartementen in het geval ZZG zorggroep het pand zou gaan verlaten. Het ontwerp is zodanig opgezet dat deze mogelijkheden voor de toekomst zijn gewaarborgd.

Schermafbeelding 2022-06-30 om 12.21.41.png
FAME Juliana Nijmegen 2020 - PIMG6505.jpg
FAME Juliana Nijmegen 2020 - PIMG6532.jpg

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug