# # #

Hofkamp
Almelo

Locatie
Almelo
Status
Afgerond
Programma

61 appartementen Beschermd Wonen voor mensen met dementie

Opdrachtgever:
ZorgAccent

Omvang:
61 appartementen Beschermd Wonen en 2 KDO

Conceptontwikkeling:
Anneke Nijhoff

Planontwikkeling:
Nico Schokker

Architectuur:
Coen Koenders en Naomi Even

BIM-Modelleur:
Ilse Schrijvers

Projectmanagement:
Berné Vulkers

Beschermd Wonen
aan hof en park in Almelo

Het voormalige verzorgingshuis De Hofkamp in Almelo voldeed niet meer aan de huidige eisen en wensen voor mensen met een intensieve zorgvraag met 24-uurs ongeplande zorg. Zorgorganisatie ZorgAccent heeft zelf geïnvesteerd in de nieuwbouw van 61 appartementen Beschermd Wonen voor mensen met dementie.

# #

Ontwikkeling

HevoFame ontwikkelt in samenwerking met zorgorganisatie ZorgAccent het concept Beschermd Wonen voor mensen met dementie op een prachtige locatie in Almelo. Het betreft vervangende nieuwbouw voor een traditioneel verzorgingshuis. Een van de bijzonderheden van het woonconcept is, dat het volledig is voorbereid op scheiden van wonen en zorg. Uit marktonderzoek in Almelo is gebleken dat een groot aandeel van de mensen die op dit moment een CIZ-indicatie heeft op basis van inkomen, financieel beter af is door de indicatie met een Volledig Pakket Thuis te verzilveren. De eigen bijdrage ten opzichte van een ZZP is daarmee lager en de keuzevrijheid van bewoners en hun netwerk neemt aanzienlijk toe.

Voor De Hofkamp is een intensief traject doorlopen waarin samen met medewerkers en vertegenwoordiging van de cliëntenraad is nagedacht over een totaalconcept van wonen, ontmoeten, welzijn, zorg en diensten voor mensen met een intensieve zorgvraag.
De kern van het woonconcept is vastgelegd in het boekje ‘Lieve Suus’, waarin in een brief van een dochter aan haar zus in Australië de woonvorm wordt beschreven waar hun moeder, die lijdt aan dementie, gaat wonen. 

Ontwerp

De Hofkamp is gelegen aan het Hagenpark aan de oostrand van de oude binnenstad van Almelo. De locatie kenmerkt zich door het ruime groen en de nabijheid van de Aa. Met de nieuwbouw komt De Hofkamp los te staan van het aangrenzende woongebouw van Sint Jozef. Tussen deze gebouwen komt een brede verbinding naar Hof 88 en de Franciscanessenhof. 

Het nieuwe plan gaat samen met het rijksmonument Sint Elizabeth, de voormalige kapel en Hof 88 een ensemble vormen rondom een sfeervolle hofachtige binnentuin die uit verschillende delen bestaat. De Hofkamp krijgt aan deze zijde een beschutte tuin waar bewoners veilig kunnen genieten van de rust.

 Waar het huidige gebouw verscholen staat achter grote bomengroepen die aan de oost- en zuidzijde van het Hagenpark staan, waardoor ook het park nauwelijks zichtbaar is vanuit de woningen, daar zal de nieuwbouw zichtbaar zijn en een nauwe relatie met het park aangaan. 

Voor de architectuur is gekeken naar de huidige setting. Uitgangspunt is aan te sluiten in kleurstelling, materialisering en architectuurtaal op de bebouwing rondom het monumentale Sint Elisabeth. Het gaat hier om de voormalige kapel en de bebouwing van Hof 88, maar ook om het voormalig waterschapskantoor aan de Hofkampstraat. Het monument blijft hierdoor het stralende middelpunt qua kleurstelling en specifieke architectuur. 

Doelgroep en indeling
Beschermd Wonen

Er komen 61 volwaardige tweekamerappartementen, die in zeven woongroepen worden gebouwd én twee studio’s voor kortdurende opvang.

Naast een appartement hebben bewoners ook per woongroep een buurtkamer, waarin gezamenlijk kan worden gekookt, gegeten en sociale activiteiten gedaan kunnen worden. Een appartement is ongeveer 47,5 m2 groot en bestaat uit een woonkamer, slaapkamer, ruime badkamer met wasmachineaansluiting en keuken. Daarnaast krijgen de appartementen een erker die uitzicht geeft op het park of de tuin. De verkeersruimtes worden binnenstraatjes die ingericht worden met plekken voor ontmoeting aan de gevel: dit zorgt voor daglicht en uitzicht in deze ruimtes, belangrijk voor de beleving en het welzijn van de bewoners. De nieuwe woonvoorziening wordt gebouwd voor mensen met dementie met intensieve zorgvraag. In het gebouw zijn 24 uur per dag professionals van ZorgAccent aanwezig voor de benodigde zorg. Bewoners krijgen meer keuze: gezelschap of rust, koken in het appartement of in de gezamenlijke buurtkamer, zelf de was doen of uitbesteden.

FAME De Hofkamp Almelo - foto Pim Geerts - PIMG3243.jpg
FAME De Hofkamp Almelo - foto Pim Geerts - PIMG3328.jpg
De Hofkamp Almelo - tuin take2 - foto Pim Geerts - PIMS3535.jpg

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug