# # #

Gasterij
't Groeske
Groesbeek

Locatie
Groesbeek
Status
Programma

Kenmerkend

Een inspirerend voorbeeld
van een sociale onderneming

Gasterij ’t Groeske is het restaurant met eetwinkel in hartje Groesbeek. Prachtig gelegen in het verlengde van buurtpark Het Groeske in de oude Kloostertuin van Mariëndaal. Er worden maaltijden bereid met verse producten, liefst biologisch en van lokale leveranciers. De kruiden, groenten en het fruit worden geoogst vanuit de Kloostertuin. De Gasterij is ook een leer-werkplaats voor kwetsbare mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een ontmoetingsplek voor jong en oud. In de Gasterij staan leven, leren en genieten centraal. 

Gasterij ‘t Groeske is ontstaan vanuit een initiatief van ZZG zorggroep, Pluryn en RIMW Nijmegen en Rivierenland. Inmiddels zijn meer maatschappelijke organisaties betrokken. In het voormalig verzorgingshuis Mariëndaal, eigendom van ZZG en inmiddels getransformeerd in Beschermd Wonen en Wonen met een Plus, was voorheen een restauratieve voorzienin, voornamelijk gericht op de bewoners van het verzorgingshuis. Het was geen optie deze voorziening vanuit ZZG voort te zetten, mede vanuit de verandering in zorgfinanciering. Wel werd het belang van ontmoeten, met elkaar kunnen eten en het hebben van een goede sociale infrastructuur daar waar veel ouderen wonen door ZZG als belangrijk gezien.
Van daaruit is het initiatief ontstaan te onderzoeken of het mogelijk was een sociale onderneming op te zetten die dit zou willen en kunnen ontwikkelen.

# # # # #

Gasterij ’t Groeske is inmiddels een zelfstandige sociale onderneming die, naast het runnen van een restaurant en een eetwinkel, ook een aantal maatschappelijke doelstellingen heeft:

  • gericht op ouderen, met name alleenstaanden. De Gasterij zet zich actief in voor de sociale samenhang, samenwerking en gezonde beleving van het ouder worden;
     
  • Gasterij ’t Groeske biedt mogelijkheden aan kwetsbare jongeren, met name cliënten van Pluryn en RIMB, om werkzaamheden uit de voeren in het kader van dagbesteding, arbeidsintegratie of opleiding in het Voortgezet Speciaal Onderwijs;
     
  • ook vrijwilligers en klanten van Sichting Welzijn Groesbeek met hart voor tuinieren, koken of anderszins kunnen hier terecht;
     
  • voor de schooljeugd organiseert Gasterij ’t Groeske in samenwerking met de lagere scholen in de buurt educatieve programma’s in de Kloostertuinen.

Dit zijn zomaar wat voorbeelden van de activiteiten die inmiddels zijn ontplooid. Voor meer informatie kunt u kijken op de site van de Gasterij. Maar uiteraard kunt u er ook zelf een keer gaan eten en dan aanschouwen hoe een voormalig restaurant van een verzorgingshuis een compleet nieuwe en toekomstbestendige invulling heeft gekregen.

FAME-Kapel-Groesbeek-PIMG2364-LRG.jpg
IMG_4064.jpg

Hulp nodig of meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug