Data-inventarisatie en data-analyse zijn onmisbare stappen bij het opstellen van een Integraal Huisvestingsplan (IHP). Op basis van data van de totale portefeuille onderwijshuisvesting van een gemeente kan meer inzicht worden verkregen in de aard en omvang van de bestaande huisvesting. Tevens wordt de gemeentelijke data vergeleken met de landelijke situatie. Hierdoor kunnen betere strategieën worden gevormd om tot duurzame en toekomstbestendige onderwijshuisvesting te komen. HEVO heeft jarenlange ervaring met het opstellen van IHP’s en dashboards op basis van data.
14 februari 2025
Data voor onderbouwing strategische keuzes
Het proces om tot een gedragen IHP te komen is vaak complex en tijdrovend. Verschillende belanghebbenden - gemeenten, schoolbesturen en soms ook kinderopvangorganisaties - brengen ieder hun eigen perspectief, belangen en gegevens in. Het verzamelen, interpreteren en afstemmen van al deze informatie is een uitdaging, waardoor gesprekken soms meer gaan over het verkrijgen van de juiste data dan over de daadwerkelijke strategische keuzes voor de toekomst.
Wij geloven dat dit proces efficiënter en betrouwbaarder kan. Door op een gestructureerde manier alle relevante informatie te verzamelen en ervoor te zorgen dat alle betrokkenen werken met dezelfde actuele en betrouwbare gegevens, ontstaat er een gefundeerde basis voor inhoudelijke gesprekken. Hierdoor kun je je concentreren op wat echt van belang is; het ontwikkelen van toekomstbestendige en duurzame onderwijshuisvesting.
De toegevoegde waarde van het dashboard
Een goede nulmeting op portefeuilleniveau
Het dashboard onderwijshuisvesting ondersteunt gemeenten en schoolbesturen bij het opstellen van een IHP. Zo geeft het dashboard onder andere inzicht in de gehele onderwijsportefeuille van de gemeente zoals aantal schoolbesturen, aantal schoolgebouwen, de actuele leegstand/ruimteoverschotten en leerlingenprognoses uitgezet.
Een goede nulmeting op gebouwniveau
Het dashboard presenteert tevens de actuele kwaliteit van de onderwijshuisvesting op gebouwniveau op basis van de resultaten van de quickscans van alle schoolgebouwen. HEVO zet de quickscans in om schoolgebouwen te beoordelen. De quickscan brengt alle relevante basisinformatie voor een schoolgebouw in beeld en geeft, op basis van een schouw en een interview, weer hoe het gebouw scoort op de thema’s uitstraling, bouwkundige staat, veiligheid, binnenmilieu, exploitatie en onderwijskundige functionaliteit.
Financieel dashboard
In het IHP-traject met gemeenten en schoolbesturen worden in gezamenlijkheid maatregelen bepaald voor de verschillende gebouwen. Het dashboard geeft weer wat dit betekent voor de investeringslasten en kapitaallasten. Immers, plannen moeten ambitieus maar ook realistisch zijn. Het dashboard geeft inzicht in de haalbaarheid van geplande investeringen en zorgt ervoor dat middelen op een verantwoorde manier worden ingezet.
In een IHP worden ambities (en wettelijke kaders) vertaald naar huisvestingsopgaven. Middels het dashboard wordt inzichtelijk wat de impact is van de opgaven op gebouw-, wijk en gemeenteniveau.
Het dashboard maakt het mogelijk om verschillende scenario’s met elkaar te vergelijken om uiteindelijk te komen tot een scenario dat zowel haalbaar als ambitieus is.
Een dashboard voor meerdere doelgroepen
Het dashboard is zichtbaar in een online omgeving en dus eenvoudig te bekijken en te gebruiken door gemeenten en schoolbesturen. Het dashboard helpt het College van B&W en de gemeenteraad bij een onderbouwde en efficiënte besluitvorming. Na het IHP-traject blijft het dashboard een handig hulpmiddel om te sturen op huisvestingsopgaven.
Interesse?
Neem contact met ons op voor een link naar een voorbeeld van ons IHP-dashboard. We delen graag het dashboard dat we speciaal voor de gemeente Houten hebben ontwikkeld.