Data-analyse IHP en dashboard
Data is belangrijk om de juiste afwegingen te kunnen maken. Ook geeft dit Dashboard gemeenten en schoolbesturen inzicht in de eigen situatie t.o.v. de landelijke situatie.
Data-analyse Integraal Huisvestingsplan (IHP) & dashboard onderwijshuisvesting
Het gebruik van data biedt de kans om risico’s te verminderen, kansen te identificeren en efficiënter te opereren. Vooral als het gaat om het opstellen van een Integraal Huisvestingsplan (IHP), is data-analyse essentieel om de juiste keuzes te maken.
Waarom is data-analyse belangrijk?
Data-inventarisatie en -analyse zijn cruciaal voor het opstellen van een goed IHP, om inzicht te krijgen in de volledige portefeuille van onderwijshuisvesting binnen de gemeente.
Data-analyse op landelijk niveau
Tevens vergelijken we de gemeentelijke data met landelijke trends. Hierdoor beschikken we over informatie die nodig is om strategische, duurzame keuzes te maken voor de toekomst.
Wat levert data-analyse op?
Met de juiste data kunnen sneller en beter onderbouwde beslissingen worden genomen, wat resulteert in kostenbesparingen en een efficiënter IHP-proces. We helpen om data uit verschillende bronnen samen te brengen, zodat er een helder overzicht ontstaat en gefundeerde strategische keuzes kunnen worden gemaakt. Dankzij onze jarenlange ervaring met IHP’s en het ontwikkelen van dashboards op basis van data, ondersteunen we bij het realiseren van toekomstbestendige, duurzame onderwijshuisvesting.
De toegevoegde waarde van het dashboard
Een goede nulmeting op portefeuilleniveau
Het dashboard onderwijshuisvesting biedt gemeenten en schoolbesturen de ondersteuning die nodig is om een effectief IHP op te stellen. Het dashboard biedt direct inzicht in de volledige onderwijsportefeuille van de gemeente, inclusief het aantal schoolbesturen, schoolgebouwen, actuele leegstand/ruimteoverschotten en leerlingenprognoses. Dit helpt om gefundeerde beslissingen te nemen en het IHP op een efficiënte manier te ontwikkelen.

Een goede nulmeting op gebouwniveau
Het dashboard biedt ook inzicht in de kwaliteit van de bestaande onderwijshuisvesting op gebouwniveau, gebaseerd op de resultaten van de quickscans van alle schoolgebouwen. We gebruiken deze quickscans om schoolgebouwen te beoordelen, waarbij alle relevante basisinformatie in kaart wordt gebracht. Elk schoolgebouw wordt beoordeeld op zes belangrijke thema’s: uitstraling, bouwkundige staat, veiligheid, binnenmilieu, exploitatie en onderwijskundige functionaliteit. Dit helpt om de staat van de huisvesting te begrijpen en gerichte verbeteringen door te voeren.

Financieel dashboard
In het IHP-traject werken gemeenten en schoolbesturen samen om maatregelen voor de verschillende gebouwen te bepalen. Het dashboard laat precies zien wat deze maatregelen betekenen voor de investerings- en kapitaallasten. Dit zorgt ervoor dat de plannen zowel ambitieus als realistisch zijn. Het dashboard biedt inzicht in de haalbaarheid van de geplande investeringen en helpt om ervoor te zorgen dat middelen op een verantwoorde en efficiënte manier worden ingezet.

In een IHP worden ambities en wettelijke kaders omgezet in concrete huisvestingsdoelen. Het dashboard biedt helder inzicht in de impact van deze doelen, zowel op het niveau van individuele gebouwen als binnen wijken en gemeenten.
Het dashboard maakt het mogelijk om verschillende scenario’s met elkaar te vergelijken om uiteindelijk te komen tot een scenario dat zowel haalbaar als ambitieus is.
Een dashboard voor meerdere doelgroepen
Het dashboard is eenvoudig toegankelijk via een online omgeving, waardoor gemeenten en schoolbesturen er snel en gemakkelijk mee kunnen werken. Het ondersteunt een onderbouwde en efficiënte besluitvorming voor het College van B&W en de gemeenteraad. Ook na het IHP-traject blijft het dashboard een waardevol hulpmiddel om effectief te sturen op huisvestingsopgaven en om ervoor te zorgen dat plannen op koers blijven.
Interesse?
Neem contact met ons op voor een link naar een voorbeeld van ons IHP-dashboard. We delen graag het dashboard dat we speciaal voor de gemeente Houten hebben ontwikkeld.