11 november 2021

De laatste jaren wordt er door zorgorganisaties meer samengewerkt met verschillende vastgoedpartijen. Doordat er steeds meer wordt nagedacht over de rollen en taken van een zorgorganisatie in samenwerkingen met woningcorporaties en beleggers, is het essentieel aandacht te hebben voor de wijze waarop uw vastgoedmanagers en medewerkers zich in deze markt begeven.

Spreek dezelfde taal en vastgoedsturing

Om samenwerkingsprocessen tussen zorgorganisaties en vastgoedpartijen goed te laten verlopen, is het van belang dezelfde taal te spreken. Onderwerpen als vastgoedsturing en de risico’s in uw zorgvastgoedportefeuille moeten expliciet worden geagendeerd tussen partijen. Voorwaarde is het helder benoemen wat er wordt bedoeld en wellicht onbekend jargon vermijden. Dit is mogelijk door professionele vastgoedsturing. Professionele vastgoedsturing helpt om meer ‘in control’ te zijn op het gebied van vastgoed en daarmee versterkt het de positie als professionele samenwerkingspartner.

Vastgoedsturing en assetmanagement

Vastgoedsturing of assetmanagement begint met het in kaart brengen van de vastgoedportefeuille. Met het verzamelen van gebouwdata krijgt u inzicht in uw vastgoedportefeuille; dit doen we door middel van het presenteren van een nulmeting van de vastgoedprestaties van uw gebouwen. Vanuit het strategisch beleid worden toetscriteria geformuleerd waaraan uw vastgoedportefeuille moet voldoen: er ontstaat een beeld over een wensportefeuille voor uw organisatie. Er kan dan worden getoetst in hoeverre uw gebouwen voldoen aan de door u opgestelde criteria. Het samenbrengen van het strategisch en vastgoedbeleid kan vervolgens resulteren in het formuleren van uw wensportefeuille. Inzicht in de vastgoedprestaties, het concretiseren van uw wensportefeuille en het opstellen van criteria waaraan uw gebouwen moeten voldoen helpt bijvoorbeeld om goed te kunnen uitleggen aan uw stakeholders, zoals beleggers en/of banken en een Raad van Toezicht, waarom u een bepaalde strategische vastgoedkoers vaart. U kunt onderbouwen dat u stuurt op (toegevoegde) waarde en het stelt u in staat om goed onderbouwd uw vastgoedportefeuille af te stemmen op de eisen en visie van het kernproces van uw organisatie.

Als het vastgoedbeleid een stap verder wordt vertaald naar concrete uitvoering van projecten en van onderhoud, kunt u beter uitleggen waarom u voor deze concrete uitwerking kiest binnen uw portefeuille. Assetmanagement is hiervoor een goed instrument. Assetmanagement verbindt namelijk strategie en uitvoering: er wordt duidelijk gemaakt wat er daadwerkelijk gaat gebeuren op complex- of gebouwniveau en tevens wanneer dit wordt uitgevoerd. Het schakelen tussen strategisch, tactisch en operationeel niveau is hierbij belangrijk. Assetmanagement vormt hiervoor de verbindende schakel. 

Bij zorgorganisaties zien we dat hiervoor steeds meer aandacht is. Een voorbeeld hiervan is dat we de functie Assetmanager steeds vaker op vastgoedafdelingen binnen zorgorganisaties zien.

Concrete aanpak

Nu er sprake is van volledige verantwoordelijkheid met de daarbij behorende risico’s van de vastgoed­exploitatie voor de zorgorganisaties en er met meerderde partijen kan worden samen­gewerkt, lijkt een verdere professionaliseringsslag ten aanzien van vastgoedsturing van cruciaal belang. Assetmanagement helpt organisaties hiermee verder. Het zorgt voor een dynamische uitvoering en continue bijsturing zodat het strategisch beleid niet als plan in een bureaula verdwijnt, maar zorgt voor daadwerkelijk gerealiseerde projecten. HEVO helpt uw organisatie ook graag met het opzetten en daadwerkelijk operationaliseren van het assetmanagement.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp?

Neem dan contact op met:

Bel me terug