27 januari 2021

De visie van de geestelijke gezondheidszorg vertalen naar vastgoed

Diverse trends en ontwikkelingen, zoals toenemende zorgvraag door een stijgende levensverwachting, veranderende zorgvisie, technologische ontwikkelingen door eHealth, veranderingen in de financiering/bekostiging, resulteren in nieuwbouw­initiatieven op verschillende plaatsen in de GGZ.

Strategisch vastgoedplan met businesscases

HEVO werkt voor haar GGZ-opdrachtgevers aan portefeuillevraagstukken zoals strategische vastgoedplannen en aan locatievraagstukken zoals het opstellen van ruimtelijke en technische Programma’s van Eisen. Hierbij stellen we ook bijbehorende businesscases op voor de nieuwbouwprojecten. Voor GGNet, ProPersona en de Pompestichting wordt gewerkt aan de voorbereiding van nieuwbouwlocaties. De zorginstellingen hebben nieuwbouwprojecten in voorbereiding voor onder andere forensisch psychiatrische afdelingen en voor Beveiligde Intensive Care-afdelingen.

HEVO teaser logo GGNet.jpg
HEVO teaser logo Pro Persona.jpg

Programma van Eisen

Voor het opstellen van ruimtelijk-functionele PvE’s worden met behulp van digitale werksessies passende PvE’s gemaakt die aansluiten bij de visie op zorg, bij de laatste trends en ontwikkelingen en bij de specifieke beveiligingsniveaus.

Het PvE is een belangrijk stuurdocument om van bouwinitiatief tot een concretisering van de bouwplannen te komen. HEVO kijkt voor het opstellen van de businesscase zowel naar de vastgoedexploitatie als naar de zorgexploitatie. Op deze wijze worden PvE’s ontwikkeld die haalbaar zijn en passen bij de visie op zorg. In de ruimtelijke PvE’s wordt de verbinding gelegd tussen wat in een gebouw wordt ondernomen en welke voorwaarden (gebouwgebonden en functioneel) daarvoor nodig zijn, zoals doelgroep, benodigde ruimten, functies en aantallen. Voor deze specifieke GGZ-functies is actuele kennis van ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg, zowel zorginhoudelijk als op het gebied van gebruiks- of gebouwontwikkelingen, van groot belang.

We zijn betrokken bij de voorbereiding van de nieuwbouw waar Hoog Intensief Klinische zorg wordt verleend voor circa 80 plaatsen, bij de nieuwbouw voor een kleinschalige forensisch psychiatrische afdeling en een Beveiligde Intensive Care-afdeling.

hevo_beeld_actueel_ggz.png

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug