4 juli 2024

In een tijd waarin de valkuil groot is om je te laten leiden door alle snelle veranderingen (onzekerheid over de toekomst, de ontwikkeling van artificiële intelligentie en andere omstandigheden en invloeden van buiten die je in hun greep kunnen houden), is het niet altijd gemakkelijk om de moed te hebben om je eigen waarheid te volgen. Het kan gemakkelijker zijn om je te laten leiden door veranderingen en omstandigheden dan om je hart te gebruiken als innerlijk kompas.

Niet voor niets komt het Engelse woord courage, dat moed betekent, van het Franse woord coeur. Coeur betekent hart. Dat woord is weer afgeleid van het Latijnse woord cor, dat vrij vertaald ‘je waarheid volgen’ betekent. Maar hoe werkt dat dan eigenlijk? Waar lang gedacht is dat ons brein vooral informatie naar het hart zendt, kwamen onderzoekers er in de jaren 70 achter dat dat andersom is: ons hart zendt meer informatie naar ons brein. In de jaren 90 noemde neurocardioloog dr. Armour voor het eerst de term heart-brain. Hij ontdekte dat er 40.000 neurale cellen in het hart aanwezig zijn die een complex netwerk vormen. Het is een klein brein in het hart. Het heeft een eigen geheugen en ook neurale plasticiteit.

Ons brein gebruikt de signalen die het krijgt van het hart om te bepalen of we wel of niet in overlevingsstand schieten. In deze tijd met zoveel verandering en onzekerheid kunnen we snel bang of onzeker worden. Raken mensen misschien wel gefrustreerd of boos, schieten in jaloezie of competitie, of voelen zich machteloos. Met die incoherentie in ons hart raken we in een staat van stress. Vervolgens schiet het brein in overlevingsstand en gaat meer cortisol produceren. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld zo’n 70% van de tijd in deze staat van overleving verkeren.

Wanneer je hart coherent is, dan ontvangt het brein die coherente signalen en gaat het juist meer DHEA aanmaken; een hormoon dat regenererend werkt, ook wel het vitaliteits- of anti-aging hormoon. Je brengt je hart in coherentie door gevoelens van dankbaarheid, liefde, compassie, waardering, vreugde, enthousiasme en tevredenheid te activeren. Dit zijn emoties die je meer energie geven. Die coherente staat kun je zelf initiëren door je ademhaling te vertragen en bewust te kiezen voor deze emoties. 

Daarnaast gaat het brein wanneer je in coherentie bent zijn heldere gedeelte gebruiken. Je komt in een staat waarin je creatief en veerkrachtig bent, authentiek durft te zijn. Dit is de staat waarin je toegang hebt tot de intelligentie en wijsheid van je hart. Je bent verbonden met je intuïtie. Inzichten komen als vanzelf naar je toe. Het is een krachtige staat van zijn, je ervaart flow. En dát is juist wat we nodig hebben in deze tijd, om vervulling en bezieling te ervaren in ons leven en ons werk. Daarom nodig ik je uit om meer te verbinden met je hart, coherentie te creëren en te luisteren naar de fluisterende stem van je hart. Het vertelt je je waarheid. Het is je innerlijk kompas…

Hartelijke groet,
Tess

Tess Keijzer, MSc Sociale Psychologie, is Heart Leadership Expert en founder van And Heart. Zij inspireert en ondersteunt leiders om uit de ratrace van ratio en de staat van overleving te komen en te leiden en leven vanuit de kracht en wijsheid van hun hart. In haar boek Moedig leiden vanuit je hart lees je meer over het Hart Leiderschap Model en praktisch toepasbare leiderschapsrollen. Op andheart.co vind je een gratis hartmeditatie.

HEVO | Relatiemagazine 360°

Relatiemagazine

Dit artikel is opgenomen in ons relatiemagazine 360°, voorjaar 2024.

Ook interessant

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug