22 maart 2022

In een hechte samenwerking hebben Noorderbreedte, Apollo Healthcare Property Fund en HEVO woonzorgcentrum Jabikshof ontwikkeld. Deze nieuwe locatie van zorgorganisatie Noorderbreedte ligt in Goutum, vlakbij Leeuwarden. De woonzorglocatie bestaat uit 96 moderne zorgwoningen voor cliënten met een vorm van dementie. De bouw startte in de zomer van 2020 en de twee gebouwen van in totaal 6.600 vierkante meter zijn in november 2021 opgeleverd. Op 1 februari 2022 verhuisden de eerste bewoners van de locatie Nieuw Mellens in Leeuwarden naar hun nieuwe thuis in Jabikshof.

In Jabikshof wonen 96 bewoners die allemaal een vorm van dementie hebben en 24/7 zorg en ondersteuning nodig hebben. Er zijn twee woningen speciaal voor cliënten die te maken hebben met dementie op jonge leeftijd (onder de 60 jaar). Door de opzet van de locatie en met de inzet van zorgdomotica kunnen bewoners vrij bewegen en zoveel mogelijk wonen zoals zij gewend zijn en prettig vinden. Noorderbreedte sluit de zorg aan op hun wensen en gewoonten. Doel is om van elke dag een waardevolle dag te maken voor de bewoners. Onderdeel zijn van een wijk en wonen in een huis dat voelt als thuis levert daaraan een belangrijke bijdrage.

Verticale oriëntatie

Het innovatieve woonzorgcentrum voor 96 cliënten met een vorm van dementie is ‘gewoon’ onderdeel van de woonwijk ‘Goutum Súd’ in Leeuwarden. In elke woning heeft elke cliënt zijn eigen woon-/slaapstudio en is er een gemeenschappelijke woonkamer. “Mensen met dementie voelen zich prettiger in een woonruimte die zoveel mogelijk doet denken aan een normaal woonhuis”, vertelt René Lolkema, partner bij HEVO, specialist op het gebied van duurzame huisvesting. “Daarom ook hebben we gekozen voor een verticale oriëntatie.”

“Dit houdt in dat, net als bij ‘gewone’ huizen, de woonkamer op de begane grond is ingericht en de eigen studio op de verdieping. Het doel is om zoveel mogelijk de bekende woonsituatie te laten terugkomen in het gebouw”, vertelt Pier Attema, projectleider namens zorgorganisatie Noorderbreedte. Attema heeft ruim 41 jaar ervaring in de zorgsector en dit was zijn vierde nieuwbouwproject. “De nieuwbouwplannen zijn geïnspireerd op een project in Epe, dat eveneens ‘verticaal’ is georiënteerd. Het is een tamelijk unieke ontwerpvisie.”

De nieuwbouw­plannen zijn geïnspireerd op een project in Epe, dat eveneens ‘verticaal’ is georiën­teerd. Het is een tamelijk unieke ontwerpvisie.

De resultaten in Epe geven aan dat bewoners een beter slaapritme hebben en dat het medicijnverbruik terugloopt. “Van zulke resultaten worden alle betrokkenen blij”, aldus Lolkema.

Persoonlijk

“In Jabikshof zijn de bewoners overdag gezellig beneden in de woonkamer, als ze dat willen. Om te slapen, rusten of om bijvoorbeeld bezoek te ontvangen kunnen ze zich boven in hun eigen woon­/slaapstudio terugtrekken. De studio’s zijn licht en ruim en hebben een eigen badkamer”, vertelt de HEVO­adviseur.

Attema benadrukt dat er veel ruimte was voor eigen invulling: “Geen enkele huiskamer is hetzelfde, iedere groep heeft een eigen kleurenpalet en heeft zijn eigen inrichting uitgekozen.” Alleen al voor de deuren van de woonvertrekken werden zeventig verschillende HPL-­kleuren gebruikt, een ware uitdaging voor de aannemer.  

Fotografie: Mike van Schoonderwalt

Attema roemt het bouwteam: “Dat heeft grandioos werk verricht. Ondanks corona, uitval van mensen en leveringsproblemen van materialen heeft Reitsma Bouw, een onderdeel van VolkerWessels, het project vrijwel volgens planning opgeleverd. Dat is mede te danken aan de mooie samenwerking tussen alle betrokkenen.”

Waardevol

Bij de inrichting is, naast een huiselijke sfeer, ook rekening gehouden met maximale bewegings­vrijheid en veiligheid. Elke woongroep heeft zijn eigen huis, te herkennen aan de kleurstelling, het dak en de voordeur. Binnen kom je terecht in een ruime woonkamer, een open keuken en een grote serre die uitkijkt op een gemeenschappelijke tuin. Het woonconcept sluit aan bij de ambitie van Noorderbreedte om voor de bewoners van iedere dag een waardevolle dag te maken, onder andere doordat bewoners zich vrij kunnen bewegen. De buitenzijde is volledig geïntegreerd in de woonwijk en ziet eruit als reguliere woningbouw. Ook bepaalde voorzieningen zoals de liften en nooddeuren zijn zoveel mogelijk opgenomen in het dagelijkse leefpatroon. Deze onderdelen in het gebouw zijn hier geen ‘stoorzenders’, omdat ze voorzien zijn van hetzelfde sfeervolle fotobehang als elders in de woning.

Fotografie: Mike van Schoonderwalt

Sale en leaseback

Voor de financiering van de nieuwbouw heeft Noorderbreedte, ondersteund door HEVO, door middel van een sale en leaseback-constructie een overeenkomst gesloten met Apollo Healthcare Property Fund in de rol van belegger. HEVO heeft het plan op eigen risico ontwikkeld. Na oplevering van het nieuwe gebouw was Noorderbreedte dus geen eigenaar meer, maar huurder. “We kunnen ons daardoor volledig richten op waar we goed in zijn: het leveren van warme zorg aan onze bewoners”, aldus Attema.

Terug naar de start van het project: HEVO kreeg de opdracht om te zoeken naar een investeerder. “Een belangrijke voorwaarde was dat we zelf de regie hadden over het ontwerp en het bouwproces zodat we onze kennis over het bouwen voor deze specifieke doelgroep maximaal konden inbrengen”, vertelt Attema. Noorderbreedte vroeg HEVO om investeerders te zoeken die geïnteresseerd waren in sale en leaseback. Lolkema: “Na een eerste schriftelijke consultatie selecteerden wij drie partijen die in onze ogen het beste bij Noorderbreedte pasten. Uiteindelijk kozen we er voor om met Apollo Healthcare Property Fund in zee te gaan. Zij investeert in hoogwaardige, duurzame en betaalbare zorghuisvesting en faciliteiten die ten goede komen aan het welzijn van de bewoner en gebruiker. En dat past goed bij Noorderbreedte.” 

René Lolkema ziet het als zijn rol om partijen bij elkaar te brengen. “Soms spreken zorgpartijen, gebruikers en vastgoedpartijen verschillende ‘talen’. Ik vind het mooi om alle partijen met elkaar te verbinden en te komen tot een optimaal resultaat.”

Toegevoegde waarde

Naast alle voordelen voor de bewoners is er ook toegevoegde waarde voor zorgmedewerkers. Zij werken graag in een omgeving die veel ruimte biedt om de zorg aan te laten sluiten bij de wensen en gewoonten van de bewoner. Noorderbreedte is zo enthousiast over de bouw en de samenwerking dat zij overweegt om het huidige plan met een tweede fase uit te breiden. Daarbij schuiven zonder twijfel dezelfde partners aan. “De samenwerking is uitstekend bevallen”, beklemtonen Lolkema en Attema. 

Naast alle voordelen voor de bewoners is er ook toegevoegde waarde voor zorgmedewerkers.

Dit artikel is gepubliceerd in Bouwen aan de zorg, editie februari-maart 2022.

Ook interessant

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug