Menu

Prettige leefwereld voor ouderen

Nieuwbouw verpleeghuis Larisa Maastricht

Larisa is de jongste locatie van Envida. Dit is een organisatie die vooral woon-, welzijns- en zorgdiensten biedt aan ouderen en chronisch zieken in Maastricht en het Mergelland. Het verpleeghuis ligt in de binnenstad van Maastricht en heeft negentig wooneenheden voor psychogeriatrische en somatische patiƫnten.

Opdrachtgever
Envida

Stichtingskosten
€ 11.500.000,-- (investeringskosten exclusief btw)

Brutovloeroppervlak (bvo)
6.600 m²

Oplevering/ingebruikname
Februari 2016

Architect
Architecten aan de Maas, Maastricht

Het gebouw staat op wat eerder de parkeerplaats was van het grootste verpleeghuis van Nederland (Klevarie, met maar liefst 450 bedden). Het project vormt een mooi stuk inbreiding op een centraal gelegen locatie in de stad. Rondom het gebouw komen op termijn ook nog appartementen en stadswoningen. In samenwerking met HEVO is gekozen voor grote woongroepen, met veel bewegingsvrijheid. Wij hebben in overleg met de zorgorganisatie het vernieuwende concept vertaald in een Programma van Eisen. Het projectmanagement in de ontwerpfasen is door ons verzorgd, waarna het plan onder onze leiding in bouwteamverband met aannemer en installateurs uitvoeringsgereed gemaakt en gerealiseerd is.

Fotografie: Architecten aan de Maas

Woon- en leefklimaat

Voor de bewoners is er de mogelijkheid om op bepaalde momenten van de dag in de anonimiteit weg te duiken of juist eerder een gelijkgestemd persoon te vinden, iets dat in kleine groepen veel moeilijker is. De grote ruimte die beschikbaar is, is ingericht met belevingsgerichte activiteiten waardoor de bewoners gestimuleerd worden om zich zelf bezig te houden. Naast de woonslaapkamer is er een woonkamer, een grand café, een kleine bioscoop, een schoonheidssalon, een bibliotheekje en een muziekkamer.

Reminiscentie speelt een belangrijke rol. De stad Maastricht is overal aanwezig op de wanden door middel van visuals. Beschermde buitenterrassen zijn integraal aangebracht in de binnenwereld van het gebouw. Op zo’n manier dat lucht en licht alle ruimte krijgen. Deze overstekende brugdelen leveren een ruimtelijkheid met een grote verscheidenheid aan zitplekken en doorzichten. De dementerende oudere bewoners kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan. Die past bij hun gemoedstoestand. Een leefwereld waarin hij of zij zich prettig voelt.

Nieuwe aanpak

De aanpak is vernieuwend, omdat in de aanloop de zorgverlening geheel ontrafeld is in ‘ambachten’. Daarbij valt te denken aan behandeling, zorgondersteuning, dagbesteding, verzorging en eten & drinken. In het proces stond de vraag centraal wat de waarde is van deze ambachten voor de cliënten en de medewerkers. Ook aan faciliteiten als verlichting en muziek is in het ontwerp veel aandacht besteed.

Winnaar Victor de Stuersprijs

Larisa werd in de zomer van 2016 bekroond met de stadsarchitectuurprijs van de gemeente Maastricht, de Victor de Stuersprijs.

Francis Pelders

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Francis Pelders, telefoon (073) 6409 409

Lees alles over

Gerelateerde thema's