Dynamische en gezonde kantoren voor succesvol werken
De ideale werkplek creƫert een balans tussen samenwerken, duurzaamheid en welzijn.
De ideale werkplek creƫert een balans tussen samenwerken, duurzaamheid en welzijn.
25 september 2023
Wat hebben mensen echt nodig om op een prettige manier hun werk te kunnen doen? Om te kunnen beschikken over de benodigde faciliteiten en te kunnen werken zonder akoestische of visuele verstoringen?
Als werkgever is het van essentieel belang om je af te vragen hoe je de optimale samenwerking kunt faciliteren. Dit draagt bij aan een effectieve communicatie en samenwerking binnen het team. Het aansturen van een team brengt uitdagingen met zich mee, zoals het waarborgen van de motivatie van medewerkers, het bevorderen van goede samenwerking en het behouden van een open communicatie. Wanneer er ergens iets misgaat, kan dit al snel leiden tot lastige problemen, zoals een verstoorde planning of een negatieve werksfeer.
Samenwerken in het nieuwe normaal vereist aandacht van werkgevers om optimale faciliteiten en communicatiemiddelen te bieden in een kantoor dat samenwerken ondersteunt en faciliteert. Een kantoor dat geschikte ruimten en middelen heeft om brainstormsessies, workshops en informele vergaderingen mogelijk te maken. Waar communicatie- en samenwerkingsmomenten gemakkelijk kunnen worden georganiseerd, wat een positieve werkomgeving ten goede komt.
Duurzame kantoren met voldoende daglicht en groene elementen hebben een positieve invloed op de werkomgeving. Deze elementen zorgen voor een natuurlijke en aangename atmosfeer, wat essentieel is voor een gezonde werkomgeving. Het realiseren van duurzame en gezonde kantoren vereist een holistische aanpak, waarbij zowel de fysieke omgeving als de organisatorische aspecten worden geoptimaliseerd. Een balans vinden tussen openheid en privacy kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om ruimten te creëren die zowel samenwerking als individuele concentratie ondersteunen. Bovendien moet technologie op een geïntegreerde manier worden gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren, zonder afbreuk te doen aan de duurzaamheid van de werkomgeving.
Het gebruik van kantoren is fundamenteel veranderd. Het activiteitgerelateerd werken of hybride werken is sterk toegenomen, waarbij mensen specifieker kiezen waar ze hun werk willen doen. Mobiliteitspatronen zijn eveneens veranderd, zowel in de verdeling tussen kantoor, thuis en andere locaties, als gedurende een dag op kantoor. Het idee van ‘of-of’ (thuiswerken of op kantoor zijn) is niet langer de norm, aangezien de meeste mensen een dynamischere aanpak hanteren.
Ontmoeten is een essentiële functie in een modern kantoor, waar mensen samenkomen, van elkaar leren en kennis delen. Het nadenken over geschikte ruimten en middelen om brainstormsessies, workshops en informele vergaderingen mogelijk te maken is van belang. Een centraal deel in het kantoor, zoals een werkcafé, is ideaal voor informeel overleg en stimuleert de interactie tussen medewerkers. Het creëren van een aantrekkelijke en gezonde werkomgeving met een dynamische sfeer en passende identiteit versterkt het teamgevoel.
Het realiseren van het ideale kantoor is een uitdaging die een goede analyse van de organisatie, gebruikers en benodigde faciliteiten vereist. Een inclusieve werkplek moet ruimte bieden aan diversiteit, waarbij een standaard kantooromgeving niet voldoende is. De branding van de organisatie moet in lijn zijn met de huisvesting, zodat de werkomgeving aanspreekt voor een diverse groep mensen, persoonlijkheden en generaties.
Door te investeren in een aangename en duurzame werkomgeving kunnen organisaties de productiviteit, betrokkenheid en tevredenheid van hun medewerkers vergroten. Het ideale kantoor is dus maatwerk, afgestemd op de specifieke behoeften van de organisatie en de gebruikers. Het vergt een goede analyse van de organisatie en het type gebruikers, evenals een zorgvuldige programmering van de benodigde faciliteiten en identiteit. Het creëren van duurzame en gezonde kantoren vereist een integratie van zowel de fysieke omgeving als de organisatorische aspecten. Het vinden van een balans tussen openheid en privacy, het ondersteunen van samenwerking en individuele concentratie, en het gebruik van technologie om de gebruikerservaring te verbeteren, zijn belangrijke uitdagingen die moeten worden aangepakt. Het kantoor moet daarom geschikt zijn voor alle relevante functies en activiteiten, waarbij onze ervaring leert dat de vier belangrijkste functies zijn: cocreatie, ontmoeten, concentratie en overleggen (COCO-kantoor). Het traditionele concept van een grote kantoortuin met veel werkplekken is verleden tijd.
Kortom, het realiseren van het ideale kantoor is een complexe taak waarbij zowel de fysieke omgeving als de organisatorische aspecten geoptimaliseerd moeten worden. Door deze uitdagingen aan te gaan en te investeren in duurzame en gezonde werkomgevingen, kunnen organisaties de productiviteit, betrokkenheid en tevredenheid van hun medewerkers verbeteren.
Willem Adriaanssen (expert smart buildings en duurzame circulaire gebouwen) heeft op basis van zijn jarenlange ervaring de basiselementen van het ideale kantoor omschreven: het COCO-kantoor.