8 september 2020

Gastvrijheid in de zorg begint aan de bestuurstafel

Het bewerkstelligen van gastvrijheid als geïntegreerd onderdeel van het functioneel ontwerp van vastgoed is een kleine investering aan het begin in tijd, maar die betaalt zich in de decennia daarna vele malen uit. Dat schrijven René Lolkema van HEVO en Jeroen Frerichs van Hotel Management School Maastricht.

'In het leven van mijn 89-jarige moeder, die leidt aan dementie, zijn twee dingen van belang; gelukkig leven en straks op een waardige manier sterven.' Dat zei een lid van de cliëntenraad van een ouderenzorgorganisatie. Hij noemde 'gastvrijheid en mensgerichte zorg' als een van de belangrijkste voorwaarden om zo’n leven te kunnen leiden.
(Foto: Jeroen Frerichs (links) en René Lolkema)

HEVO_foto Jeroen Frerichs en Rene Lolkema.jpg

Wat ons betreft begint gastvrij leven en wonen altijd aan de bestuurs- en tekentafel. HEVO werkt dagelijks aan de voorbereiding en het ontwikkelen van gastvrije en nieuwe woonzorgconcepten en haalbare nieuwbouwontwikkelingen.

Visie

Voordat we gebouwen ontwerpen of een verbouwing vormgeven is het van grote waarde om in dit soort trajecten juist eerst de gewenste gastvrijheid te ontwerpen. Dat begint met visie op zorg én op gastvrijheid. Een passend woonzorgconcept ontwikkelen inclusief gastvrijheid vraagt dan juist aandacht bij de start van het nadenken over nieuwbouw.

Gastvrijheid gaat niet alleen over horeca; het gaat over elk facet van het leven en het verblijf van bewoners, cliënten of patiënten, en ook over de beleving van naaste familieleden. Immers, als zelfs kleinkinderen zich welkom voelen, komen ze vaker bij oma. Dat helpt om haar vitaal te houden en ondersteunt de waardigheid in haar eigen leven.

Vernieuwing in denken

Een dergelijke manier van denken vraagt om gastvrij leiderschap en het agenderen van gastvrijheid in de beginfase van nieuwbouwtrajecten. Als bestuurder je eigen organisatie meenemen in het denken vanuit de beleving van bewoners, cliënten of patiënten. Soms betekent dit, tegen de stroom van de organisatie in, richting geven aan de vernieuwing in het denken van mensen.

Geïntegreerd onderdeel

Een kleine investering aan het begin in tijd, die zich in de decennia daarna vele malen uitbetaalt. Juist vragen we aan het begin van een ontwerpproces hier bewust aandacht voor. We maken het onderwerp voordat we gaan tekenen bespreekbaar en gaan concretiseren op welke wijze we dat willen invullen of willen organiseren in een nieuwbouwontwikkeling.

René Lolkema, HEVO
Jeroen Frerichs, Hotel Management School Maastricht

Ook interessant

HEVO en Hotel Management School Maastricht bewerkstelligen het ontwerpen van gastvrijheid als geïntegreerd onderdeel van het functioneel ontwerp van vastgoed.

Skipr

Op het Skipr-congres Ingrediënten voor gastvrij leiderschap, dat op 30 september 2020 plaatsvindt, vertellen we hier meer over en laten we een voorbeeldproject zien. 

Meer informatie over het congres >> https://www.skipr.nl/blog/gastvrijheid-begint-aan-de-bestuurstafel/

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug