26 januari 2023

Het ideale kantoor is COCO

Cocreatie, Ontmoeten, Concentratie en Overleggen

Het ideale kantoor is voor elke organisatie en elke persoon anders. Om te komen tot een goede programmering van de benodigde faciliteiten is een goede analyse van de organisatie, de gebruikers en de merkidentiteit cruciaal. Toch zijn er vier functies die HEVO altijd terug ziet komen.

HEVO: het ideale kantoor is COCO - Cocreatie, Ontmoeten, Concentratie en Overleggen

Kantoorgebruik is in beweging

Het gebruik van kantoren is fundamenteel veranderd. Het activiteitgerelateerd of hybride werken is sterk toegenomen, mensen kiezen veel specifieker de plek waar ze hun werk willen doen. Het aantal arbo-werkplekken in een open werkomgeving neemt af. De grote kantoortuin is nu definitief verleden tijd. Ook mobiliteitspatronen zijn veranderd, zowel in de verdeling kantoor-thuis of elders, als tijdens een dag op kantoor. In de media zien we vaak een ‘of-of’-benadering terug: een hele dag geconcentreerd thuis of alleen maar in overleg op kantoor. Toch is het uitgangspunt in de praktijk meer ‘en-en’. Het kantoor moet aansluiten op dit dynamische gebruik.

COCO-kantoor

Het ideale kantoor moet dus geschikt zijn voor alle relevante functies en activiteiten, waarbij in onze beleving Cocreatie, Ontmoeten, Concentratie en Overleggen het belangrijkst zijn. Wij noemen dit ook wel het COCO-kantoor. De mix van ruimten is daarbij opgeschoven richting de extremen. De vier functies worden slim in zones in het kantoor gerealiseerd, zodanig dat er een natuurlijke verdeling is tussen rumoer, ruis en rust. 

Betrokkenheid door ontmoeting

De ontmoetingsfunctie is essentieel in een modern kantoor. Thuiswerken leidt vaak tot een verminderde binding met de organisatie en collega's. En dat is een verlies voor organisaties, want de betrokkenheid die mensen hebben is essentieel voor het goed functioneren, zeker op de langere termijn.

Organisaties moeten zichzelf nu fundamentele vragen stellen over wie ze zijn en wat dat betekent voor hun huisvestingsbeleid. Willem Adriaanssen

Binden met identiteit

Een kantoor met een dynamische sfeer en een uitstraling passend bij de identiteit leidt tot een fijne werkomgeving en versterkt de binding met de organisatie. Zeker voor de werving van nieuwe mensen en jong talent is een inspirerend kantoor heel belangrijk. De branding van de organisatie moet dan ook kloppen met de huisvesting.

Innovatie vraagt om inspiratie

Om tot vernieuwende ideeën te komen is het nodig om ook ruimten te hebben die geschikt zijn om ‘out of the box’ te denken, waarin kleine en grotere teams kunnen samenwerken. Ruimten met een inrichting en uitstraling die inspireren en het gevoel geven dat het ook anders kan.

Overleg in alle soorten en maten

Het vergt aandacht om de juiste combinatie van overlegmogelijkheden te creëren in een kantooromgeving, met een passende oplossing voor verschillende groepsgroottes en mogelijkheden voor digitaal overleg. De keuze voor een specifieke vorm is sterk afhankelijk van het soort organisatie, de context waarin gewerkt wordt en persoonlijke voorkeuren.

Optimale mix van faciliteiten

Wat hebben mensen nodig om op een prettige manier hun werk te kunnen doen, zonder akoestische of visuele verstoringen? Het ideale kantoor beschikt over de juiste mix aan faciliteiten, waarbij open en afgesloten ruimten op een natuurlijke manier meanderen. Daardoor ontstaan plekken met verschillende kenmerken die voor elk wat wils bieden. Uiteraard uitgevoerd als een smart office, waarbij het reserveren van werkplekken, overlegruimten en parkeerplekken standaard is en er inzicht is in de klimaatcondities van ruimten.

Relatiemagazine

Dit artikel is opgenomen in ons relatiemagazine 360°, najaar 2022.

Ook interessant

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug