16 juli 2020

Hierbij waren vertegenwoordigers van de toekomstige bewoners en medewerkers van Noorderbreedte aanwezig. 'Zuidlanden' is een woonzorglocatie 'nieuwe stijl'. Aan de buitenkant is niet te zien dat het om een woonzorglocatie gaat. Elk huis biedt plaats aan 16 bewoners, die lijden aan een vorm van dementie. De inrichting van de woningen ondersteunt de zorgmedewerkers om de bewoners ieder dag een waardevolle dag te bezorgen. De planning is dat de bewoners van 'Zuidlanden' Kerstmis 2021 in hun nieuwe woning vieren.

De woonzorglocatie 'Zuidlanden' biedt straks plaats aan de 96 bewoners van het huidige Nieuw Mellens, aan de Borniastraat in Leeuwarden. Dit gebouw is verouderd en kan niet zomaar worden aangepast. Bovendien ligt Nieuw Mellens op een onrustige locatie, pal naast het ziekenhuis. Voor Noorderbreedte genoeg redenen om nieuw te bouwen op een andere locatie. Met de nieuwbouw kan Noorderbreedte verder werken aan de ambitie om de zorg zo dicht mogelijk bij de wensen en behoeften van de bewoner te organiseren en van iedere dag weer een waardevolle dag te maken voor de bewoners. 

Passend bij de wijk

De buurt is vorig jaar juli geïnformeerd over de nieuwbouwplannen. Onlangs ontvingen zij een brief met meer informatie over de bouwwerkzaamheden. Noorderbreedte en Reitsma Bouw proberen tijdens de bouw de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. De nieuwbouw wordt helemaal in de stijl gebouwd van de wijk Goutum Súd. Aan de buitenkant zal niet zichtbaar zijn dat het een woonzorglocatie is. Elk 'huis' van de woonzorglocatie krijgt een eigen voordeur. Achter deze voordeur zijn twee woningen, voor elk acht bewoners. De bewoners, die aan een vorm van dementie lijden, beschikken straks allemaal over een woon- en slaapstudio met eigen badkamer. Daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer met serre, een veilige binnentuin en voldoende ruimte om vrij in te bewegen. Noorderbreedte besteedt veel aandacht aan het creëren van een huiselijke sfeer en aanbieden van activiteiten die bijdragen aan een zinvolle en fijne invulling van de dag. Het ontwerp en de inrichting van 'Zuidlanden' zal dat maximaal gaan ondersteunen. Noorderbreedte wil ook volop inzetten op ontmoetingen en samenwerking met bewoners en bedrijven uit de wijk. 

Samenwerking met vastgoedpartner

Voor de financiering van de nieuwbouw werkt Noorderbreedte samen met een strategisch vastgoedpartner. De bouw wordt gefinancierd door het Apollo Zorgvastgoedfonds dat zich richt op samenwerkingen met zorgaanbieders en beleggers voor lange termijn. Op die manier kan worden voorzien in de toenemende vraag naar betaalbare en duurzame zorghuisvesting. Noorderbreedte huurt straks het gebouw en levert de benodigde zorg. Zo doet iedereen waar hij het beste in is en zorgen we samen voor het beste van de zorg.

HEVO heeft in opdracht van zorginstelling Noorderbreedte de sale and lease back-constructie opgezet, zodat deze passende belegger is gevonden voor de samenwerking, totstandkoming en financiering van de nieuwbouw. HEVO ontwikkelt deze nieuwbouw in een samenwerkingsvorm die Risicodragend Projectmanagement heet en neemt daarmee alle projectrisico's over van Noorderbreedte en de belegger van het project, terwijl ze volledig invloed hebben gehad op het inhoudelijk verloop van het ontwikkelproces. Nu is het aan HEVO om samen met de uitvoerende partijen het project ook werkelijk te realiseren.

Over Noorderbreedte

Noorderbreedte biedt voornamelijk zorg aan ouderen in Fryslân binnen vijftien locaties en een revalidatiecentrum. Noorderbreedte is gespecialiseerd in dementie, Huntington, Gerontopsychiatrie, Korsakov en Niet-Aangeboren Hersenletsel. Bij Noorderbreedte werken ruim 2.500 medewerkers en ruim 1.500 vrijwilligers aan de waardevolle dag voor de cliënten.

Meer informatie

Nieuwbouw woonzorgcentrum via sale and lease back-constructie

Video start bouw

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug