21 september 2022

De afdelingen van Alzheimer Nederland gaan weer (online) activiteiten organiseren om samen van te genieten én om meer bekendheid te geven aan het onderwerp dementie. 

Dementie is een ziektebeeld waarbij de geestelijke vermogens ernstig zijn afgenomen. Daardoor kan iemand dagelijkse handelingen, die voorheen moeiteloos werden gedaan, minder goed of niet meer uitvoeren. De ziekte van Alzheimer is een van de vormen van dementie. Van alle vormen van dementie komt alzheimer het meest voor. In Nederland lijden ruim 290.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal tot 2040 explosief stijgen tot een half miljoen mensen. Net als Alzheimer Nederland pleiten wij ook voor een passend woonaanbod voor mensen met dementie zodat mensen met dementie en hun naasten op een prettige manier kunnen wonen, met zorg of ondersteuning in de buurt als dit nodig is. HEVO/HevoFame ontwikkelt en realiseert verschillende nieuwbouwprojecten voor mensen met dementie, zoals bijvoorbeeld het moderne woon-zorgcomplex Het Zonnehuis voor kleinschalig en persoonsgerichte zorg in Doorn, dat ook een belangrijke functie in de regio heeft door haar partners in het gezondheidscentrum. 

Een ander voorbeeld is woonzorgcentrum Jabikshof in Leeuwarden met 96 moderne zorgwoningen, waar de woonomgeving van de mensen met dementie zoveel mogelijk doet denken aan een normaal woonhuis. De bewoners hebben een eigen woon-/slaapstudio met eigen badkamer en gedeelde woon- en leeffaciliteiten. Bij de inrichting is rekening gehouden met maximale bewegingsvrijheid en veiligheid. Het concept sluit aan bij de ambitie om van iedere dag een waardevolle dag te maken in welzijn, welbevinden en de gezondheid van bewoners.

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug