# # #

Het Zonnehuis
Doorn

Lees meer
Locatie
Doorn
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw woonzorgcentrum

Kenmerkend

Persoonsgerichte en kleinschalige zorg in bijna energieneutraal gebouw

Opdrachtgever
Stichting QuaRijn Wijk bij Duurstede

Oplevering
Gebouw B en gebouw G: februari 2020
Hoofdgebouw: februari 2022
Gebouw A: zomer 2024

Architect
Peters & Lammerink en Hengelo

Bouwkundig aannemer gebouw A
Janssen de Jong Bouw

E- en W-installateur gebouw A
Verstappen van Amelsvoort BV

Kleinschalige zorg aan kwetsbare cliƫnten midden in de maatschappij.

Om in te spelen op de toenemende vraag naar zware zorgverlening, realiseert Zorginstelling QuaRijn nieuwbouw voor woonzorgcentrum Het Zonnehuis in Doorn. In 2018 is begonnen met de bouw van het eerste van drie gebouwen.

Wij ontzorgen de opdrachtgever door het projectmanagement uit te voeren. Na de ontwerpfase hebben wij ook de aanbesteding voor de uitvoerende partijen verzorgd.

# # # # #

Fotograaf: Philip Driessen

Kleinschalig, duurzaam en persoonsgericht

De visie was om een eigentijds expertisecentrum te realiseren dat bij de (wijk)bewoners een gevoel van trots oproept en waar Stichting QuaRijn de specialistische kleinschalige zorg kan bieden die ze nastreeft. En waar ook de inwoners van de omliggende regio terecht kunnen voor allerlei gezondheidsdiensten. Deze visie is vertaald en resulteerde in nieuwbouw van Het Zonnehuis, bestaande uit drie losstaande panden in een jaren 30 landhuisstijl. Ze bieden plaats aan 150 wooneenheden voor 153 bewoners met verschillende zorgvragen. Tussen de gebouwen ligt een prachtige parktuin met rolstoeltoegankelijke paden, beleeftuinen en een kas waar bewoners zelf kunnen tuinieren. Ook is er een klusschuur op het terrein, die dienst doet als houtwerkplaats voor bewoners.

Het Zonnehuis is duurzaam gebouwd. De nieuwe gebouwen zijn gasloos, voorzien van ultra-isolerend glas, dikke muren, zonnepanelen en warmtepompen. De ambitie is om het laatste gebouw nog duurzamer te maken door gevels en daken extra te isoleren en extra PV-panelen toe te voegen.

Van verblijf naar wonen

QuaRijn staat voor persoonsgerichte en kleinschalige zorg, hier sluit de nieuwbouw perfect op aan. De woongroepen bestaan uit acht bewoners, waarbij iedere bewoner beschikt over een eigen studio met een zit-/slaapkamer en een badkamer. Daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer met een ruim terras of balkon waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Voor overige voorzieningen, zoals een kopje koffie in het restaurant of een bezoekje aan de kapper, kunnen bewoners terecht in het hoofdgebouw. 

Tussen de gebouwen is een parkachtige tuin aangelegd, met rolstoeltoegankelijke paden én speciale tuinen voor specifieke doelgroepen, zoals een kas en moestuin bij de Korsakov woningen, waar bewoners zelf kunnen tuinieren.

Gezondheidscentrum

In het hoofdgebouw is een gezondheidscentrum. De partners van het gezondheidscentrum zijn: Diakonessenhuis met een polikliniek, de Doornse Apotheek, huisartsenpraktijken Heuvelrug Medisch Centrum (+HMC) en Groeneveld en Kennis- en BehandelCentrum QuaRijn. Het Zonnehuis heeft hierdoor een belangrijke maatschappelijke functie in de regio.

Gefaseerd bouwen

Het Zonnehuis functioneerde tijdens de sloop en de bouw door als woonzorgcentrum; er is gebouwd in drie fasen, verspreid over 5 jaar. Er is bewust gekozen voor gefaseerd bouwen om ‘verhuisstress’ bij bewoners te voorkomen; zij hoeven niet naar tijdelijke huisvesting te verhuizen. Daardoor duurt de bouw langer dan gemiddeld en is het hele bouwtraject complex in planning, bekostiging en uitvoering. 

Het eerste gebouw is opgeleverd in februari 2020, hierin zijn de doelgroepen korsakov en psychogeriatrie gehuisvest. Ook de werkplaats en gebouw B zijn opgeleverd. Het hoofdgebouw is in februari 2022 opgeleverd. Het derde en laatste gebouw (A) wordt in de zomer van 2024 opgeleverd. 

HEVO - Het Zonnehuis Doorn
Hoogste punt gebouw A - september 2023

Sluitende businesscase

De Raad van Toezicht wilde zeker weten dat er ook over twintig jaar nog voldoende markt zal zijn voor de woonzorgeenheden in Het Zonnehuis. En dat een langdurige exploitatie van het gezondheids­centrum gegarandeerd is. Er zijn hierover afspraken gemaakt met het Diakonessenhuis, overigens na stevige onderhandelingen waar wij bij geholpen hebben. 

Mensen kunnen voor veel gezondheidszaken bij QuaRijn terecht; een zorgketen dus die one stop shopping mogelijk maakt. QuaRijn heeft hiermee de unieke situatie bereikt dat een ouderenzorg­organisatie heeft gebouwd voor en verhuurt aan een ziekenhuis. 

In de media

Nieuwsbericht QuaRijn: Nieuwbouw Het Zonnehuis in Doorn gaat door! 

Relatiemagazine

Ook interessant

# # # #

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug