# #

Het Zonnehuis
Doorn

Lees meer
Locatie
Doorn
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw woonzorgcentrum

Kenmerkend

Persoonsgerichte en kleinschalige zorg in bijna energieneutraal gebouw

Opdrachtgever
Stichting QuaRijn Wijk bij Duurstede

Oplevering
Gebouw B en gebouw G: februari 2020
Hoofdgebouw: februari 2022
Gebouw A: zomer 2023

Architect
Peters & Lammerink en Hengelo

Bouwkundig aannemer gebouw A
Janssen de Jong Bouw

E- en W-installateur gebouw A
Verstappen van Amelsvoort BV

Kleinschalige zorg aan kwetsbare cliƫnten midden in de maatschappij.

Zorginstelling QuaRijn in Wijk bij Duurstede heeft besloten om nieuwbouw te gaan plegen voor woonzorgcentrum Het Zonnehuis in Doorn. Hiermee wordt ingespeeld op de toenemende vraag naar zware zorgverlening.

Wij ontzorgen de opdrachtgever door het projectmanagement uit te voeren. Na de ontwerpfase verzorgen wij ook de aanbesteding voor de uitvoerende partijen. Wij zijn in 2018 begonnen met de bouw van het eerste gebouw.

# #

Fotograaf: Philip Driessen

Kleinschalig, duurzaam en persoonsgericht

Aan de rand van de Kaapse bossen in Doorn realiseren wij de nieuwbouw van het Zonnehuis, bestaande uit drie losstaande panden die in een jaren 30 landhuisstijl zijn gebouwd en plaats bieden aan 150 wooneenheden, die ruimte bieden aan 153 bewoners met verschillende zorgvragen. Tussen de gebouwen ligt een prachtige parktuin met rolstoeltoegankelijke paden, beleeftuinen en een kas waar bewoners zelf kunnen tuinieren. Ook komt er een klusschuur op het terrein, die dienst doet als houtwerkplaats voor bewoners. Het Zonnehuis wordt duurzaam gebouwd. De nieuwe gebouwen zijn gasloos, voorzien van ultra-isolerend glas, dikke muren, zonnepanelen en warmtepompen.  De ambitie is om het laatste gebouw nog duurzamer te maken door gevels en daken extra te isoleren en extra PV-panelen toe te voegen.

Van verblijf naar wonen

QuaRijn staat voor persoonsgerichte en kleinschalige zorg, hier sluit de nieuwbouw perfect op aan. De woongroepen zullen bestaan uit acht bewoners, waarbij iedere bewoner beschikt over een eigen studio met een zit-/slaapkamer en een badkamer. Daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer met een ruim terras of balkon waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Voor overige voorzieningen, zoals een kopje koffie in het restaurant of een bezoekje aan de kapper, kunnen bewoners terecht in het hoofdgebouw. 

Tussen de gebouwen is een parkachtige tuin aangelegd, met rolstoeltoegankelijke paden én speciale tuinen voor specifieke doelgroepen, zoals een kas en moestuin bij de Korsakov woningen, waar bewoners zelf kunnen tuinieren.

Gezondheidscentrum

In het hoofdgebouw komt ook een gezondheidscentrum. De partners van het gezondheidscentrum zijn: Diakonessenhuis met een polikliniek, de Doornse Apotheek, huisartsenpraktijken Heuvelrug Medisch Centrum (+HMC) en Groeneveld en het Kennis- en Behandelcentrum van QuaRijn. Het Zonnehuis krijgt hierdoor een belangrijke maatschappelijke functie in de regio.

Gefaseerd bouwen

Het Zonnehuis functioneerde tijdens de sloop en de bouw door als woonzorgcentrum, wat zorgt voor drie bouwfasen verspreid over 4 jaar. Het bewust kiezen voor gefaseerd bouwen heeft als reden om ‘verhuisstress’ van bewoners te voorkomen, zodat bewoners niet naar tijdelijke huisvesting hoeven te verhuizen. Dat betekent wel dat de bouw langer dan gemiddeld duurt en dat het hele bouwtraject complex is in planning, bekostiging en uitvoering. 

Het eerste gebouw is opgeleverd in februari 2020, hierin zijn de doelgroepen korsakov en psychogeriatrie gehuisvest. Inmiddels zijn ook de werkplaats en gebouw B opgeleverd. Het hoofdgebouw wordt in februari 2022 opgeleverd. Het derde en laatste gebouw (A) wordt in de zomer van 2023 opgeleverd. 

In de media

Nieuwsbericht QuaRijn: Nieuwbouw Het Zonnehuis in Doorn gaat door! 

Relatiemagazine

In ons relatiemagazine 360°, najaar 2021, is in de rubriek 'Mijn plek' een artikel opgenomen over Het Zonnehuis: Kleinschalige zorg en veel privacy in Het Zonnehuis.

Ook interessant

# # # #

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug