Menu

21 februari 2019

Gezonde omgeving scholen

Vijf tips om kinderen van de achterbank op de fiets te krijgen

De huidige generatie kinderen wordt steeds vaker de ‘achterbankgeneratie’ genoemd. Kinderen brengen meer van hun tijd door op de achterbank van de auto en minder op de fiets of lopend. Hoe kunnen we kinderen (en ouders) stimuleren om weer vaker op de fiets naar school te komen? Lees deze vijf tips!

Tip 1: adviseer ouders over de logistiek van het brengen en halen
Veel ouders zien het niet zitten dat kinderen alleen naar school fietsen of lopen, waardoor er een logistiek probleem ontstaat; wie brengt de kinderen naar school, en hoe doen we dat nog voordat we naar het werk gaan?

Tip 2: werk aan veilige en overzichtelijke (verkeers)situaties
Wanneer ouders de veiligheid positief inschatten, zullen zij hun kinderen ook eerder vrij laten en op de fiets of te voet naar school laten gaan.

Tip 3: breng kinderen met elkaar in contact
Kinderen die andere kinderen kennen, kunnen samen naar school reizen. Deze kinderen reizen vaker met een actief vervoermiddel naar school, waarschijnlijk omdat ouders zich bij samen reizende kinderen minder zorgen maken.

Tip 4: verhoog het plezier van kinderen tijdens hun trip naar school
Kinderen vinden het leuker om met de fiets of lopend naar school te gaan, dan met de auto. Wanneer dit plezier verhoogd wordt, is de kans groter dat zij met hun enthousiasme bijvoorbeeld hun ouders overtuigen.

Tip 5: let op stedelijke dichtheid en connectiviteit bij ontwikkeling nieuwe buurten
In wijken met een niet al te hoge stedelijke dichtheid en met meerdere mogelijke routes naar school (een hoge connectiviteit) is de kans groter dat kinderen met een actief vervoermiddel naar school gaan.

Wil je meer weten over hoe deze tips tot stand zijn gekomen, welke factoren het reisgedrag van kinderen kunnen beïnvloeden en hoe je deze factoren kunt aanpakken? Lees het volledige artikel

Iris van de Craats

Meer weten over dit onderwerp?

Neem dan contact op met Iris van de Craats, telefoon (073) 6 409 409

Deel deze pagina via