Dieze College en Bossche Vakschool wonen samen in nieuw gebouw
Unieke samenwerking speciaal én regulier onderwijs.
Unieke samenwerking speciaal én regulier onderwijs.
22 oktober 2024
Het nieuwe schoolgebouw van de Bossche Vakschool in ’s-Hertogenbosch is volledig afgestemd op de onderwijsvisie van de school en is ontworpen volgens de visie ‘De juiste plek voor slimme handen’. Het gebouw straalt warmte, speelsheid en openheid uit, waardoor iedereen zich er thuis voelt. Zichtbaarheid en verbinding, ook met de buitenwereld, waren centrale thema’s in het Programma van Eisen.
Het nieuwe schoolgebouw van de Bossche Vakschool is in 2022 opgeleverd. HEVO begeleidde de school tijdens de initiatieffase, stelde het Programma van Eisen op, voerde de architectenselectie uit en verzorgde het projectmanagement van de nieuwbouw, van definitiefase tot oplevering. Na de ingebruikname van de school is een inpassingsstudie uitgevoerd om het Dieze College te integreren in het gebouw.
De Bossche Vakschool richt zich sterk op praktijkgericht vmbo-onderwijs en biedt veel ruimte voor praktische opdrachten voor zowel vmbo-basis als vmbo-kader. Het Dieze College is een school voor voortgezet speciaal onderwijs cluster 4. De samenwerking tussen de Bossche Vakschool en de vso-school Dieze College is gestart vanuit een gedeelde visie op inclusief onderwijs en vond al op kleine schaal plaats. Na onderzoek, onder begeleiding van HEVO, bleek dat ook zowel op onderwijskundig als ruimtelijk gebied een samenwerking wenselijk was. Door beide scholen in één gebouw te huisvesten, kunnen beide scholen inclusief onderwijs aanbieden en profiteren van elkaars expertise en faciliteiten. Hoewel zij hun eigen bedrijfsvoering behouden, voeren zij deze onder één dak uit. Hierbij beschikken beide scholen over eigen ruimten, terwijl zij ook enkele ruimten delen.
Het gebouw bestaat uit 7.000 m² voor (praktijk)onderwijs en 1.000 m² gymzaal.
De ruimten in de school zijn ontworpen met functionele en capacitaire flexibiliteit, waardoor ze eenvoudig kunnen worden aangepast aan toekomstige behoeften. Het vmbo en vso was hierdoor goed te realiseren en in te passen in het nieuwe gebouw. De samenwerking tussen deze scholen biedt leerlingen de mogelijkheid om op een geleidelijke en passende manier over te stappen van speciaal naar regulier onderwijs. Deze samenwerking levert aanzienlijke meerwaarde op voor alle betrokkenen door te werken aan een inclusieve leeromgeving, wat dankzij de intensieve kennisoverdracht ten goede komt aan alle leerlingen.
De Bossche Vakschool biedt een breed scala aan uitstroomprofielen, waardoor leerlingen van het Dieze College volop keuzemogelijkheden hebben. De praktijkvakken motiveren de leerlingen en bereiden hen effectief voor op de doorstroom naar het mbo. Fleur Cerini, algemeen directeur van de Bossche Vakschool/ISK & Van Maerlant, onderstreept dit door te zeggen: “Samen leren, zoals in het echte leven, zowel door leerlingen als medewerkers, vormt een uitstekende basis voor inclusiviteit!”
Het levert voor iedereen meerwaarde op. Voor de leerlingen van het Dieze College is dit een mogelijkheid om een volwaardig vmbo-diploma te behalen, wat een soepele doorstroom naar het mbo vergemakkelijkt. Fleur Cerini, algemeen directeur Bossche Vakschool/ISK & Van Maerlant
De praktijklokalen voor techniek en horeca zijn aan de straatzijde van de school geplaatst, waardoor het vakmanschap van de leerlingen direct zichtbaar is voor de omgeving. Dit versterkt de verbinding met de buitenwereld en verbeeldt op een aansprekende manier hoe de Bossche Vakschool een actieve bijdrage levert aan de gemeenschap. Fleur Cerini merkt op: “Ik zie dat de leerlingen erg blij zijn met het nieuwe gebouw. Het gebruik van hout en de warme kleuren zorgen voor een gezellige sfeer, waardoor de leerlingen zich hier meteen thuis voelen.”
De samenwerking tussen het Dieze College en de Bossche Vakschool is een uitstekend voorbeeld van hoe scholen samen een grote meerwaarde kunnen creëren voor hun leerlingen. Met een flexibele en toekomstgerichte aanpak wordt de overgang van speciaal naar regulier onderwijs soepel begeleid, waardoor leerlingen de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen en succesvol door te stromen naar het mbo. De samenwerking is tweerichtingsverkeer; samen één voor de leerling.
Dit artikel is gepubliceerd in Schooldomein, oktober 2024.