15 december 2021

Ik zie een duidelijke rol voor woningcorporaties, zorgorganisaties en gemeenten bij het realiseren van geschikte ouderenhuisvesting in de wijken waarbij er ook aandacht moet zijn voor welzijn, zorg en gezondheid. De afgelopen jaren zien we dat er lokale woon- en woonzorgvisies zijn opgesteld waarin de kwantitatieve behoefte is geduid: we zien dat er lokaal een grote opgave is aan geschikte ouderenhuisvesting. Dit uit zich nog niet in alle gemeenten tot concrete acties op het gebied van het realiseren van deze grote opgave. We zien dat er een gat is ontstaan tussen het daadwerkelijk zelfstandig wonen en het wonen in een verpleeghuis. Langzamerhand komt er meer keuzevrijheid voor ouderen, zowel op intramurale locaties als op meer extramurale woon(zorg)locaties. De komende jaren blijft er echter nog sprake van een grote opgave om geschikte ouderenhuisvesting te realiseren die aansluit bij de gevarieerde vraag. Om hieraan tegemoet te komen kunnen woningcorporaties en gemeenten meer samenwerken met zorginstellingen.

Ouderenhuisvesting vraagt om samenwerking tussen woningcorporaties, zorginstellingen en gemeenten.

Kort de cijfers op een rij: het Sociaal en Cultureel Planbureau concludeerde recent dat circa 90% van de kwetsbare ouderen thuis woont. De vraag naar zorg en dienstverlening voor deze groep in en vlakbij het huis stijgt de komende jaren flink door zowel de demografische ontwikkeling alsook door de genoemde trends. Het aantal mensen van 80 jaar of ouder zal naar verwachting stijgen van ruim 800.000 in 2021 naar tussen de 1,5 en 2,6 miljoen in 2050. De bevolking van 20 tot 65 jaar zal veel minder sterk groeien of zelfs krimpen. Daardoor zijn er in 2050 op elke 80-plusser tussen de 4 en 7 mensen van 20 tot 65 jaar, tegen 12 in 2021. In 2050 zijn er twee tot drie keer zoveel 80-plussers als nu: concrete acties op het gebied van wonen (met zorg en diensten) is nu noodzakelijk. 

De grootste groep hiervan woont zelfstandig maar heeft een vorm van lichamelijke of psychosociale gebreken. Deze groep heeft ondersteuning nodig om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Hiermee wordt gedoeld op voldoende wijkverpleging, dagbesteding, huishoudelijke hulp, sociale activiteiten etc. Het is van essentieel belang om dergelijke voorzieningen of diensten goed in buurten en wijken te organiseren zodat deze groeiende groep prettig en zelfstandig kan blijven wonen. In het lokaal goed afstemmen van deze voorzieningen kunnen gemeenten een belangrijke taak vervullen. Zowel de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) als de koepelorganisaties van woningorganisaties (Aedes) en zorgorganisaties (Actiz) pleiten al jaren voor meer (financiële) aandacht voor sterke basisvoorzieningen in de wijk om langer thuis wonen van kwetsbare groepen mogelijk te maken. 

De rijksoverheid wil ouderen helpen in hun vertrouwde omgeving zelfstandig oud te worden, met een goede kwaliteit van leven. Dit staat in het programma Langer Thuis. Lokaal is hier ook steeds meer aandacht voor. De focus hierbij ligt op betere ondersteuning en zorg thuis, hulp aan mantelzorgers en vrijwilligers en meer geschikte woningen voor ouderen. 

Inzet HEVO

Juist maatschappelijke organisaties als woningcorporaties, gemeenten en zorginstellingen weten wat er lokaal moet worden gerealiseerd. HEVO herkent dat iedere opgave juist begint met het goed in kaart brengen waar lokaal en regionaal behoefte aan is en heeft ruime kennis en ervaring om projecten daadwerkelijk te realiseren. Wat zijn de lokale ontwikkelingen, voor welke groepen moet huisvesting worden gerealiseerd, wat zijn de woonwensen? Dergelijke vragen kunnen door middel van kwantitatief en kwalitatief marktonderzoek worden beantwoord. De resultaten vormen vervolgens het begin van het ontwikkelen van passende woon- en woonzorgconcepten. Afgestemd op de situatie in buurt, wijk of dorp!

HEVO is goed op de hoogte van actuele ont­wikkelingen bij zowel zorginstellingen, woning­corporaties als gemeenten. We helpen u graag om deze maatschappelijke opgave mogelijk te maken: het doen van markt­onderzoek en het begeleiden van de verschillende samen­werkingsvormen tussen woningcorporaties, zorginstellingen en gemeenten gaat HEVO goed af. Door middel van het helder krijgen van de lokale opgave helpen wij bij het realiseren van haalbare woon- en woonzorgconcepten.

HEVO AI Wissehaege.jpg

Ook interessant

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug