11 december 2023

HEVO is aanjager en koploper als het gaat om circulair bouwen. We zijn gemotiveerd om bij te dragen aan een betere wereld, met een lagere CO2-emissie, minder grondstofverbruik en een betere luchtkwaliteit. Er is echter nóg een belangrijk aspect om even bij stil te staan. En dat is wat deze manier van bouwen de mens brengt. Wat merkt de gebruiker van een circulair gebouw daar nou eigenlijk van? We zetten de belangrijkste feiten en cijfers op een rij.

85% lagere CO2-emissie

HEVO 360 feiten en cijfers_lagere CO2emissie.png

De bouwsector is goed voor ongeveer 50% van het totale grondstoffenverbruik. Daarnaast is de gebouwde omgeving verantwoordelijk voor 36% van het energieverbruik en 40% van de CO2-emissie. De verwachting is dat de energieneutrale of energiepositieve gebouwen van 2050 een 85% lagere CO2-emissie zullen kennen dan de huidige gebouwen in de Europese Unie.

HEVO 360 feiten en cijfers_binnenklimaat verticaal.png

80 - 90% van de dag binnen

We wonen, eten en slapen binnenshuis. Gaan met de trein of auto naar kantoor. Sporten daarna nog even in de sportschool. Kortom, we brengen het grootste gedeelte van onze tijd binnen door in plaats van in de frisse buitenlucht. Dat loopt op tot meer dan 20 uur per dag. Een goed binnenklimaat is dan ook onmisbaar.

Circulair scoort beter

Een slecht binnenklimaat leidt tot meer ziekteverzuim, en dus hogere kosten. Zo kan men last krijgen van het sickbuildingsyndroom, met symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid en concentratie­problemen. Gezonde, circulaire gebouwen hebben doorgaans een beter binnenklimaat dan conventionele gebouwen. Daarmee worden productiviteitsverlies en ziekte beperkt.

HEVO 360 feiten en cijfers_circulair scoort beter.png

14% betere temperatuur

29% betere lucht­kwaliteit

14% betere lichtver­houdingen

Prestatieverhogend

HEVO 360 feiten en cijfers_prestatieverhogend.png

+ 26,4%

score op cognitieve tests

+ 6,4%

score voor slaapkwaliteit

- 30%

symptomen sick­buildingsyndroom

Zo'n 90% van de kosten van een bedrijf bestaat uit personeelskosten. Een kleine verbetering van de productiviteit kan dus een grote impact hebben op de winstgevendheid. Uit onder­zoek blijkt dat mensen die werken in gezonde, groene gebouwen beter presteren.

Biophilic design werkt

Ook interieur en uitzicht zijn van invloed op het welzijn van de medewerker. Biophilic design, een designvisie die gericht is op de menselijke verbinding met de natuurlijke wereld, heeft een sterke en meetbare impact. Natuurlijke elementen, groen en zonlicht zorgen voor 6% hogere productiviteit en 15% meer creativiteit en welzijn.

HEVO 360 feiten en cijfers_Biophilic design werkt.png

Bronnen

  • ‘The impact of working in a green certified building on cognitive function and health’; Piers MacNaughton, Usha Satish, Jose Guillermo Cedeno Laurent, Skye Flanigan, Jose Vallarino, Brent Coull, John D. Spengler, Joseph G. Allen; Building and Environment; Volume 114, maart 2017,
    pag. 178-186.
  • The Indoor Environment Handbook: How to Make Buildings Healthy and Comfortable; Earthscan: London, UK, 2009.
  • ‘Circular economy and health: opportunities and risks’; World Health Organization, regional office for Europe; 2018, pag. 48.
  • 'Framework voor circulaire bestaande gebouwen, circulaire indicatoren voor BREEAM-NL in-use'; Dutch Green Building Council; 2021, pag. 4.
  • 'The global impact of biophilic design in the workplace'; Interface Research; Archirecture Now; 2016.
  • 'The economics of biophilia 2nd ed., why designing with nature in mind makes financial sense'; Terrapin; 2023, pag. 18.
  • 'Gezondheid, Welzijn & Productiviteit in Kantoren'; Dutch Green Building Council; pag. 57.

Relatiemagazine

Dit artikel is opgenomen in ons relatiemagazine 360°, najaar 2023.

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug