Werk integraal én zorg voor de benodigde middelen, randvoorwaarden en structuur
De magie van succesvol projectmanagement, hoofdstuk 3.
De magie van succesvol projectmanagement, hoofdstuk 3.
4 juni 2025
Over welke steen ga je struikelen? Of wanneer komt er een spaak in je wiel? Als je dat van tevoren zou weten, dan is het allemaal niet zo moeilijk natuurlijk. Dan kun je daar gemakkelijk omheen laveren. Succesvol projecten realiseren betekent ook soepel om weten te gaan met onzekerheden. En weten hoe je kansen kunt gaan verzilveren en risico’s gaat managen. Vaak zie je, vooral in de beginfase van projecten, dat er veel aspecten niet ingevuld worden en hooguit als pro memorie (pm) ergens opgenomen worden. En dat er gefocust wordt op de directe scope van het project en niet op het totaalplaatje. Dat lijkt dan makkelijker, want je richt je alleen op de directe verantwoordelijkheden, maar vaak loop je juist vast op de aspecten die te maken hebben met de randvoorwaarden en stakeholders.
Voor een soepel verloop van het project is een integrale benadering van groot belang. Dit betekent dat je geen blinde vlekken mag laten ontstaan en alle factoren die de voortgang beïnvloeden tijdig oppakt. Het afstemmen van ambities, eisen, middelen en budgetten is een cruciaal onderdeel hiervan. Dikwijls stapelen eisen en ambities zich op door de input van verschillende stakeholders, zonder dat deze goed in het budget worden verwerkt. Dit leidt later tot bijsturing en extra besluitvorming, wat ervoor kan zorgen dat het project vertraagt of wordt stilgelegd.
Organiseer je project op een saaie manier en voer het voorspelbaar uit. Dan heb je tijd over voor innovatie en leuke dingen.
In de definitiefase moet het project voldoende in balans zijn, zodat de ontwerpteamleden precies weten wat er van hen wordt verwacht en binnen welke kaders ze moeten werken. Bepaal ook strategisch waar er ruimte is voor discussie en wanneer je die wilt voeren. Dit voorkomt onnodige vertragingen later in het proces. Een extra besluitvormingsronde, zoals een gemeenteraadsvergadering, kan veel tijd kosten. Het is belangrijk dat je jezelf afvraagt of het echt de moeite waard is om het hele project tijdelijk stil te leggen, met als gevolg een vertraging van de oplevering. Soms is het verstandiger om pragmatisch te blijven en te zeggen: ‘Liever één vogel in de hand dan tien in de lucht’.
Voor het Coenecoop College, een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs, is in Waddinxveen een inspirerend nieuw duurzaam schoolgebouw gerealiseerd. Al vanaf de initiatieffase is actief gestuurd op het creëren van de optimale positie van het gebouw in de herontwikkeling van het gebied en de randvoorwaarden om een duurzaam schoolgebouw te maken. Een gebalanceerd pakket van eisen, ambities en financiële middelen. Door een doordacht Plan van Aanpak, ontwerp en slim proces, waarbij strak gestuurd werd op alle bepalende stakeholders, kon een veel hogere kwaliteit gerealiseerd worden. En dat ondanks de effecten van de coronacrisis, problemen met leveranties van materialen en forse prijsstijgingen.
'De magie van succesvol projectmanagement' is een serie inzichten waarin HEVO praktijkervaring samenvat in tien compacte hoofdstukken. Dit is hoofdstuk 3 uit het boekje. Lees hier ook de andere hoofdstukken.