28 mei 2025

Snel aan de slag

Van nature lijkt het wel dat we allemaal het liefst direct lekker aan de slag gaan. En dat alles vanzelf wel goed loopt. Waarom vooraf allerlei zaken vastleggen? Dat is toch ‘common sense’? Totdat blijkt dat iedereen de situatie anders heeft ingeschat en vooral naar eigen inzicht wilde invullen. Vaak wordt er bij problemen drie keer zoveel energie gestoken in het repareren en aanpassen van zaken, dan dat er wordt geïnvesteerd in het vooraf goed regelen van zaken. 

Voordenken en voorbereiden

In projecten maakt ‘voordenken en voorbereiden’ het verschil ten opzichte van ‘nadenken en herstellen’. Dit geldt voor zowel grote als kleine projecten, en ook professionele partijen moeten regelmatig de werkafspraken, beoogde output en tijdsplanning scherpstellen. Dit is belangrijk omdat de samenstelling van het team en de context voortdurend veranderen.

Regeren is vooruitzien.

Mensenwerk 

In seriematige woningbouw is er meer herhaling en voorspelbaarheid, maar in de utiliteitsbouw zijn de variabelen veel groter. Daarom is het essentieel om vooraf duidelijk te maken hoe het project precies georganiseerd zal worden. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij aan toe is. Daarnaast is het belangrijk om al vooruit te kijken naar situaties waarin bijgestuurd of gerepareerd moet worden, en hierover afspraken te maken in tijd en overleg­momenten. Bij mensenwerk is de tijd dikwijls de moeilijkste factor, vooral als het gaat om het samenbrengen van drukbezette mensen. Gelukkig is ook dit vooraf goed te organiseren.

Fotografie: Philip Driessen

Eerst denken, dan doen

Slim anticiperen en grondig voorbereiden is beter dan zaken achteraf herstellen en repareren

Weener XL 's-Hertogenbosch

In de hectiek van een project wordt de eerste stap, goed nadenken, vaak overgeslagen, terwijl dit juist cruciaal is. Bij Weener XL hebben we vanaf het begin als integraal team samengewerkt. We voerden intensieve gesprekken met gebruikers om hun behoeften te begrijpen en te vertalen naar het ontwerp, ondanks soms tegenstrijdige wensen. Door continu in gesprek te blijven, kwamen we tot breed gedragen oplossingen.

Denken in bedreigingen, hebben we getracht te vermijden. Dus als iets ‘niet kon’, bogen we dat direct om naar ‘en wat kan er dan wel’. Hierbij hanteerden we één hele duidelijke en krachtige stelregel: oplossingen MOETEN circulair zijn, tenzij het echt niet anders kan. Deze twee principes hebben enorm geholpen in het uitwerken van het integrale ontwerp.

Eerst denken, dan doen!

'De magie van succesvol projectmanagement' is een serie inzichten waarin HEVO praktijkervaring samenvat in tien compacte hoofdstukken. Dit is hoofdstuk 2 uit het boekje. Lees hier ook de andere hoofdstukken.

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug