#

Weener XL
's-Hertogenbosch

Lees meer
Locatie
's-Hertogenbosch
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw werk-ontwikkelbedrijf (14.000 m² bvo) met kantoren, productiehallen, magazijn en gebouwfaciliteiten

Kenmerkend

Van sociale werkplaats tot modern arbeidsontwikkelbedrijf

Opdrachtgever
Weener XL ’s-Hertogenbosch

Brutovloeroppervlak (bvo)
14.000 m²

Start ontwerp
Medio 2019

Start bouw
Medio 2020

Architect
Samenwerkingsverband: TARRAKADE (Tarra & Buro Kade)

Adviseur installaties
Boink Project- & Energiemanagement B.V.

Landschapsarchitect
MTD Landschapsarchitecten

Constructeur
Archimedes Bouwadvies

Hoofdaannemer
Dura Vermeer Bouw Zuid

Foto header
Stijn Poelstra fotografie

Een gastvrij ontwerp met oog voor de toekomst.

In november 2018 heeft de gemeenteraad van ’s‑Hertogenbosch besloten tot herhuisvesting van Weener XL. Het oude pand was verouderd en voldeed niet meer aan de wensen van deze tijd. Daarom is dit gebouw vervangen door toekomstbestendige en duurzame nieuwbouw aan de Oude Vlijmenseweg. De nieuwbouw voor Weener XL is ontworpen onder leiding van HEVO, dit betrof een integrale ontwerpopdracht.

HEVO | Weener XL 's-Hertogenbosch
Fotografie: Philip Driessen

Ontwerpen vanuit een duurzame hospitality-gedachte

Weener XL is het werk-ontwikkelbedrijf van de gemeente 's-Hertogenbosch en helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit de gemeente was er de wens om een duurzame en energieneutrale huisvesting te ontwerpen vanuit de hospitality-gedachte, waarbij de nadruk ligt op gastvrijheid voor bezoekers en medewerkers.

HEVO logo Weener XL Liggend Groen.png

Voor het ontwerp schreef de gemeente ’s-Hertogenbosch een tender uit voor een integraal ontwerpteam. Wij hebben een team samengesteld bestaande uit lokale partijen die gezamenlijk invulling hebben gegeven aan deze doelstellingen door gebruik te maken van duurzame materialen en te redeneren vanuit de gebruikers: wat hebben zij nodig om hier fijn te kunnen werken? En hoe kan het ontwerp het best aansluiten op hun dagelijkse behoeften? Deze uitgangspunten hebben destijds bijgedragen aan het winnen van de tender.

Aandacht voor de menselijke maat

In het ontwerp stond de menselijke maat centraal. Het gebouw is in een groene omgeving geplaatst en moet vooral rust uitstralen, weinig prikkels bevatten en een plek zijn waar mensen op een prettige manier kunnen werken. Daarom is het gebouw van binnenuit ontworpen, waarbij er aandacht was voor wat de gebruikers nodig hebben. De constructie bestaat van binnen bijvoorbeeld helemaal uit hout, waardoor het pand een natuurlijke en rustige uitstraling krijgt. Daarnaast is er veel gewerkt met groen om een huiselijk gevoel te creëren.

Circulair en biobased materialen

Een van de uitgangspunten van de nieuwbouw voor Weener XL was om een circulair gebouw te realiseren, gebruikmakend van biobased materialen. Dit zijn materialen die makkelijk hergebruikt kunnen worden of weer kunnen worden opgenomen door de natuur. Het gebruik van biobased materialen is in alle gebouwonderdelen doorgevoerd: van de vloeren tot de plafonds en van de wanden tot het dak en de gevel. Zo zijn er bijvoorbeeld armaturen gebruikt die uit bepaalde schimmels gegroeid zijn.

Energieneutraal en aardgasvrij

Maar de duurzaamheidsambitie gaat verder dan het gebruik van biobased materialen. Het gebouw is volledig energieneutraal en aardgasvrij. De energie voor alle elektra en apparatuur wordt opgewekt door zonnepanelen en het gebouw wordt verwarmd met behulp van warmtepompen. Op dit moment loopt een onderzoek naar de mogelijkheid om gebruik te maken van riothermie, waarbij de warmte uit het riool kan worden benut om het gebouw te verwarmen. Daarnaast bevat het ontwerp een groendak met mos, sedum en andere plantjes waar insecten op afkomen. Dit stimuleert de biodiversiteit in de omgeving en dient tevens als buffer voor regenwater.

Gastvrij en toekomstbestendig

De nieuwbouw van Weener XL beslaat een oppervlakte van 14.000 m² (brutovloeroppervlak) en bestaat uit kantoren, productiehallen, een magazijn en ondersteunende gebouwfaciliteiten. Het ontwerp resulteert in een heel nieuw circulair en energieneutraal gebouw waarbij de gebruiker centraal staat en sluit volledig aan op de behoeften van Weener XL. Het grootste verschil met de traditionele bouw is dat dit gebouw na 40 jaar volledig kan worden hergebruikt. Ofwel als geheel, ofwel als losse elementen. Dit maakt de nieuwbouw van Weener XL een gastvrij ontwerp met oog voor de toekomst.

In het nieuwe gebouw bevinden zich de lokale Sociale Dienst, de afdeling Plantsoenendienst, de gemeentelijke postdienst en diverse andere werkbedrijven. Het project werd met actieve betrokkenheid van alle betrokken partijen ontwikkeld, waarbij elke partij specifieke wensen had.

Weener XL is opgenomen in het Inspiratieboek circulaire projecten. In het inspiratieboek staan 13 circulaire projecten met innovatieve toepassingen en/of duurzaamheidsmaatregelen op het gebied van technieken, materialen en concepten.

Bekijk het inspiratieboek circulaire projecten

Korte film

Op 15 juni 2022 vond het event 'De toekomst van leren, werken en wonen' plaats. De korte film over Weener XL was een van de video's die we deze dag getoond hebben. Sjoerd van het Erve (directeur Weener XL) spreekt over de duurzame en toekomst­bestendige nieuwbouw en wat hij verwacht van het nieuwe gebouw.

BIM 3D-model

Het Definitief Ontwerp van de nieuwbouw Weener XL is helemaal uitgewerkt in een BIM 3D-model. Dat levert onder andere bijgevoegde spectaculaire bewegende beelden op van de plazaruimte in het gebouw.

Weener XL
15 juni 2022
Bewegende beelden plazaruimte
# #

Fotografie: Philip Driessen

Relatiemagazine

In ons relatiemagazine 360°, najaar 2023, is in de rubriek 'Visie' een artikel opgenomen over de nieuwbouw van Weener XL: Circulair en energieneutraal gebouw met een ziel

Verder lezen

Ook interessant

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug