# #

Weener XL
's-Hertogenbosch

Lees meer
Locatie
's-Hertogenbosch
Status
In ontwikkeling
Programma

Nieuwbouw werk-ontwikkelbedrijf (14.000 m² bvo) met kantoren, productiehallen, magazijn en gebouwfaciliteiten

Kenmerkend

Van sociale werkplaats tot modern arbeidsontwikkelbedrijf

Opdrachtgever
Weener XL ’s-Hertogenbosch

Brutovloeroppervlak (bvo)
14.000 m²

Start ontwerp
Medio 2019

Start bouw
Medio 2020

Architect
Samenwerkingsverband: TARRAKADE (Tarra & Buro Kade)

Adviseur installaties
Boink Project- & Energiemanagement B.V.

Landschapsarchitect
MTD Landschapsarchitecten

Constructeur
Archimedes Bouwadvies

Hoofdaannemer
Dura Vermeer Bouw Zuid

Een gastvrij ontwerp met oog voor de toekomst.

In november 2018 heeft de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch besloten tot herhuisvesting van Weener XL. Het huidige pand is verouderd en voldoet niet meer aan de wensen van deze tijd. Daarom wordt dit gebouw vervangen door toekomstbestendige en duurzame nieuwbouw aan de Oude Vlijmenseweg. De nieuwbouw voor Weener XL wordt op dit moment ontworpen onder leiding van HEVO, dit betreft een integrale ontwerpopdracht.

hevo_ai_vogelvlucht_weener_xl.jpg
Artist-impression vogelvlucht Weener XL (Buro Kade)

Ontwerpen vanuit een duurzame hospitality-gedachte

Weener XL is het werk-ontwikkelbedrijf van de gemeente 's-Hertogenbosch en helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit de gemeente bestaat de wens om duurzame en energieneutrale huisvesting te ontwerpen vanuit de hospitality-gedachte, waarbij de nadruk ligt op gastvrijheid voor bezoekers en medewerkers.

HEVO logo Weener XL Liggend Groen.png

Voor het ontwerp heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch een tender uitgeschreven voor een integraal ontwerpteam. Wij hebben een team samengesteld dat bestaat uit lokale partijen die gezamenlijk invulling geven aan deze doelstellingen door gebruik te maken van duurzame materialen en te redeneren vanuit de gebruikers. Wat hebben zij nodig om hier fijn te kunnen werken? En hoe kan het ontwerp het beste aansluiten op hun dagelijkse behoeften? Deze uitgangspunten hebben bijgedragen aan het winnen van de tender.

Aandacht voor de menselijke maat

In het ontwerp staat de menselijke maat centraal. Het gebouw wordt in een groene omgeving geplaatst en moet vooral rust uitstralen, weinig prikkels bevatten en een plek zijn waar mensen op een prettige manier kunnen werken. Daarom wordt het gebouw van binnenuit ontworpen, waarbij aandacht is voor wat de gebruikers nodig hebben. De constructie bestaat van binnen bijvoorbeeld helemaal uit hout, waardoor het pand een natuurlijke en rustige uitstraling krijgt. Daarnaast wordt er veel gewerkt met groen om een huiselijk gevoel te creëren.

Circulair en bio-based materialen

Een van de uitgangspunten van de nieuwbouw voor Weener XL is om een circulair gebouw te realiseren, waarbij gebruik gemaakt wordt van bio-based materialen. Dit zijn materialen die makkelijk hergebruikt kunnen worden of weer kunnen worden opgenomen door de natuur. Het gebruik van bio-based materialen is tot dusver in alle gebouwonderdelen doorgevoerd: van de vloeren tot de plafonds en van de wanden tot het dak en de gevel. Zo worden er bijvoorbeeld armaturen gebruikt die uit bepaalde schimmels gegroeid zijn.

Energieneutraal en aardgasvrij

Maar de duurzaamheidsambitie gaat verder dan het gebruik van bio-based materialen. Het gebouw is straks volledig energieneutraal en aardgasvrij. De energie voor alle elektra en apparatuur wordt opgewekt door zonnepanelen en het gebouw wordt verwarmd met behulp van warmtepompen. Op dit moment loopt een onderzoek naar de mogelijkheid om gebruik te maken van riothermie, waarbij de warmte uit het riool kan worden benut om het gebouw te verwarmen. Daarnaast bevat het ontwerp een groendak met mos, sedum en andere plantjes waar insecten op afkomen. Dit stimuleert de biodiversiteit in de omgeving en dient tevens als buffer voor regenwater.

Gastvrij en toekomstbestendig

De nieuwbouw van Weener XL beslaat straks een oppervlakte van 14.000 m² (brutovloeroppervlak) en bestaat uit kantoren, productiehallen, een magazijn en ondersteunende gebouwfaciliteiten. Het ontwerp resulteert in een heel nieuw circulair en energieneutraal gebouw, waarbij de gebruiker centraal staat en sluit volledig aan op de behoeften van Weener XL. Het grootste verschil met de traditionele bouw is dat dit gebouw na 40 jaar volledig kan worden hergebruikt. Ofwel als geheel, ofwel als losse elementen. Dit maakt de nieuwbouw van Weener XL een gastvrij ontwerp met oog voor de toekomst.

Korte film

Op 15 juni 2022 vond het event 'De toekomst van leren, werken en wonen' plaats. De korte film over Weener XL was een van de video's die we deze dag getoond hebben. Sjoerd van het Erve (directeur Weener XL) spreekt over de duurzame en toekomst­bestendige nieuwbouw en wat hij verwacht van het nieuwe gebouw.

Weener XL
15 juni 2022

BIM 3D-model

Het Definitief Ontwerp van de nieuwbouw Weener XL is helemaal uitgewerkt in een BIM 3D-model. Dat levert onder andere bijgevoegde spectaculaire bewegende beelden op van de plazaruimte in het nog te realiseren gebouw.

Bewegende beelden plazaruimte
# #

BIM-model (Buro Kade)

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug