Een prachtige maatschappelijke huisvestingsopgave waarbij het begrip duurzaamheid voor mens, gebouw en omgeving integraal van toepassing is. Mireille Uhlenbusch

Vanaf de 70-er jaren zijn wij als HEVO intensief betrokken bij de sociale werkvoorzieningen. Deze bieden mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking een beschutte werkplek aan. Op grond van de Wet sociale werkvoorziening (WSW) worden deze mensen geholpen om toch te werken en in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. In de jaren 70 werden mensen met een arbeidsbeperking vooral intern opgeleid en begeleid naar werk. De belangrijkste taken die hier nodig zijn, zijn het bieden van werkervaring, opleiding en scholing enerzijds en de ondersteuning en begeleiding op de werkvloer anderzijds.

Sinds de afschaffing van de WSW en invoering van de Participatiewet is er veel veranderd. Hoeveel er ook qua wetgeving mag veranderen; de doelgroep van kwetsbare mensen blijft.

Sociale werkplaats nieuwe stijl

De gebouwen zijn echter vaak nog afgestemd op de oude situatie en passen niet bij de veelkleurigheid van de ontwikkelbedrijven nu. In de koppeling met onze opdrachten voor gemeentehuizen en -werven zien we steeds vaker integratie met de sociale ontwikkel­bedrijven. Hierbij leveren we een breed scala aan diensten, variërend van strategische huisvestingsplannen tot onderzoeken voor herontwikkeling naar woningbouw of andere functies, of het ontwikkelen en realiseren van complete nieuwbouw of renovatie.

Een prachtige maatschappelijke huisvestingsopgave waarbij het begrip duurzaamheid voor mens, gebouw en omgeving integraal van toepassing is. Met plezier wijzen we u op de referenties van diverse opdrachtgevers, waaronder MidZuid (gemeenten Altena, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout), Den Haag Werkt (gemeente Den Haag), Ergon (gemeenten Eindhoven, Heeze-Leende, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre), Baanbrekers (gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk) en Weener XL (gemeente ’s-Hertogenbosch).

Bewegende beelden plazaruimte WeenerXL
Weener XL
Korte film event 15 juni 2022

Verder praten over sociale werkbedrijven?

Neem dan contact op met:

Bel me terug