Sociale werkbedrijven
Een specifieke vorm van bedrijfshuisvesting die de afgelopen jaren veel veranderingen heeft doorgemaakt is het sociale werkbedrijf. Deze veranderingen betroffen met name wetgeving en er zijn nog steeds veranderingen op komst. Ondanks deze veranderingen zijn veel gebouwen nog steeds niet geschikt voor moderne ontwikkelbedrijven, waardoor er een uitdaging ontstaat voor maatschappelijke huisvesting. Hierbij wordt duurzaamheid integraal toegepast op het gebied van mens, gebouw en omgeving.
Van verschuivende wetgevingen tot opkomende behoeften, de reis van sociale werkplekken is er een van transformatie geweest. Het omarmen van verandering stimuleert ons om gebouwen te realiseren die vooruitgang boeken voor mensen, gebouwen en omgeving.
De toewijding om kwetsbare groepen te huisvesten in gezonde gebouwen blijft onveranderd
Sinds de jaren 70 is HEVO nauw betrokken bij sociale werkvoorzieningen, waarbij mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking een beschutte werkplek krijgen. Oorspronkelijk werden deze mensen intern opgeleid en begeleid naar werk. Nu, na de afschaffing van de Wet sociale werkvoorziening en de invoering van de Participatiewet, is er nog steeds behoefte aan ondersteuning voor kwetsbare groepen.
Samenwerken
In ons werkveld zien we dat nieuwe sociale en maatschappelijke netwerken steeds meer worden herontdekt en ontwikkeld. Ook zien we steeds meer scholen die in combinatie met leerwerkplekken een structuur bieden voor nieuwkomers zonder sociaal cultureel netwerk. Dit biedt kansen voor de ontwikkeling van sociale werkbedrijven, waarbij een breed scala aan activiteiten en functies wordt samengebracht.
Een duurzame toekomst begint met ...
Het creëren van werkplekken in sociale settings die individuen in staat stellen om te groeien, zich te ontwikkelen en levens te veranderen. Het ontwikkelen van nieuwe sociale en maatschappelijke voorzieningen vereist een zorgvuldige aanpak. Als HEVO begrijpen we dit als geen ander en werken we samen met lokale overheden en sociale werkbedrijven om deze kansen te benutten en te ontwikkelen. Onze aanpak is gericht op het bieden van duurzame oplossingen die rekening houden met de mens, het gebouw en de omgeving. Door middel van Risicodragend Projectmanagement stellen we ons op als actieve partner die niet alleen verantwoordelijk is voor het managen van het project, maar ook bereid is om de risico's en uitdagingen die bij het project horen te dragen.
Sociale werkplekken hebben de kracht om samenlevingen vorm te geven
Door deze aanpak kunnen sociale werkbedrijven optimaal functioneren en een belangrijke bijdrage leveren aan de gemeenschap en de ontwikkeling van nieuwe sociale en maatschappelijke netwerken. Samen kunnen we deze uitdagingen aan en werken we aan een duurzame toekomst.
Hierbij leveren we een breed scala aan diensten, variërend van strategische huisvestingsplannen tot onderzoeken naar herontwikkeling voor woningbouw of andere functies, en het ontwikkelen en realiseren van complete nieuwbouw of renovatie.
HEVO heeft met veel plezier gewerkt voor diverse opdrachtgevers, waaronder Probedrijven (gemeenten Den Helder, Schagen, Hollands Kroon), MidZuid (gemeenten Altena, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout), Den Haag Werkt (gemeente Den Haag), Ergon (gemeenten Eindhoven, Heeze-Leende, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre), Baanbrekers (gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk) en Weener XL (gemeente 's-Hertogenbosch).