#

Nieuwbouw sociaal ontwikkelbedrijf Baanbrekers Waalwijk

Lees meer
Locatie
Waalwijk
Status
In ontwikkeling
Programma

Nieuwbouw kantoor en productieruimten op huidige locatie

Kenmerkend

In de nieuwbouw worden alle bedrijfsonderdelen gecentraliseerd in één gebouw

Opdrachtgever
Baanbrekers Waalwijk

Rol HEVO
Projectmanagement, contractmanagement en kwaliteitsmanagement

Brutovloeroppervlak
Circa 11.000 m² bvo

Oplevering
2025

Architect
Architectencombinatie TarraKade

Adviseur installaties en bouwfysica
Nelissen

Constructeur
Pieters Bouwtechniek

Hoofdaannemer
Dura Vermeer Bouw Zuid

De medewerkers van de sociale werkvoorziening kunnen tijdens de bouw gewoon aan het werk blijven. De productieafdelingen verhuizen pas als het nieuwe gebouw klaar is.

Baanbrekers is de gecombineerde uitvoeringsorganisatie voor sociale zaken en sociale werkgelegenheid van de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk. Momenteel beschikt Baanbrekers over vier gedateerde gebouwen op bedrijventerrein Zanddonk te Waalwijk en heeft zij behoefte aan nieuwe huisvesting.

Impressie voorgevel

Baanbrekers heeft zich geheroriënteerd op de toekomst. De verouderde staat van de gebouwen, de behoefte aan een modern kantoorconcept, centralisatie van kernactiviteiten en een brede maatschappelijke verduurzamingsopgave zijn de drijfveren voor de verdere ontwikkeling van een toekomstbestendige huisvestingsvisie.

De vier gebouwen van Baanbrekers dateren uit de periode tussen 1975 en 2004 en staan op een groot eigen terrein (omvang circa 38.000 m²). De gebouwenstructuur (circa 16.600 m² bvo) is in de loop van de jaren ontstaan door allerlei ontwikkelingen, maar sluit momenteel niet meer aan bij de huidige bedrijfsvoering.

Nieuwbouw 

Op de plek van het voormalige hoofdgebouw wordt momenteel een compact, groen, duurzaam, circulair, modulair, gezond nieuw gebouw gerealiseerd, dat de organisatie zal faciliteren om maximale impact te realiseren. Alle functies die voorheen verspreid waren over de verschillende gebouwen, komen in dit gebouw samen.

Proces nieuwbouw

Wij zijn gestart met het inventariseren van de bestaande situatie en het organiseren van verschillende werksessies om te komen tot een huisvestingsvisie, organisatiedoelstellingen qua huisvesting en uitgangspunten voor een nieuw kantoorconcept. Hierbij is rekening gehouden met de logistiek, onderlinge samenwerkingsverbanden en veiligheidszoneringen. 

De toekomstplannen op het gebied van huisvesting zijn door ons uitgewerkt in verschillende hoofdscenario’s, financieel doorgerekend en kwalitatief beoordeeld. Op basis van een kwalitatieve analyse is gekozen voor nieuwbouw op de huidige locatie. Vervolgens is er een massastudie uitgevoerd door Thomas Architecten en is er door HEVO een financiële verdiepingsslag uitgevoerd op de voorkeursvariant. Daarnaast zijn ambities en kaders vastgelegd middels een Wensen- & Bedenkingensessie met het Algemeen Bestuur van Baanbrekers. Dit heeft geleid tot een modulair gebouw, een logische zonering en als doelstelling een energieneutraal gebouw (ENG). 

De indeling en sfeer van het pand maken dat iedereen er niet alleen prettig zijn werk kan doen, maar stimuleren ook de verbinding en creativiteit van onze medewerkers. Ad van Oudheusden, directeur Baanbrekers

Na het afronden van de definitiefase zijn we begonnen met het ontwerpproces, waarbij we de verantwoordelijkheid dragen voor het integrale projectmanagement. Dit omvat onder andere het begeleiden van verschillende aanbestedingen en selecties, contractmanagement, procesbegeleiding van het ontwerptraject, risicomanagement en kostenmanagement. Er is gekozen voor een innovatieve bouworganisatie op basis van de UAV-GC 2005. De niet-openbare Europese aanbestedingsprocedure van de architect en de meervoudige onderhandse selecties van de constructeur en de adviseur installaties en bouwfysica zijn in 2022 afgerond. 

Deze partijen hebben samen met HEVO het ontwerpteam gevormd en werkten het structuurontwerp (SO) en het Voorontwerp Plus (VO+) uit. Kenmerkend voor het ontwerp is de ruimtelijke beleving van het gebouw door de ruime verdiepingshoogte, de efficiënte opzet en de diversiteit aan functies. Tevens zijn de ambities van Baanbrekers op het gebied van het hybride werken geïmplementeerd en wordt het gebouw energieneutraal (ENG). In de nieuwbouw komen kantoorwerkplekken, een centrale plaza, productieruimten, een kringloopwinkel en een hoog magazijn. 

Met het ontwerpteam zijn de plannen uitgewerkt tot een aanbestedingsgereed ontwerp, waarmee een Demolish, Engineer, Build & Maintain (DEBM)-aannemer is geselecteerd. Ook bij het aanbestedings­traject is Baanbrekers volledig door ons ontzorgd. Dit heeft geleid tot de selectie van Dura Vermeer Bouw Zuid als hoofdaannemer, die inmiddels aan de slag is met de nadere ontwerpuitwerking en (de voorbereiding van) de realisatiefase. 

Vanwege de omvang en de benodigde tijdelijke huisvesting is de verwachting dat de realisatiefase circa 1,5 jaar duurt, waarna de oplevering in 2025 gepland is.

Ook interessant

Perspectief

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug