4 oktober 2023

Circulair gebouw, biobased materialen

Een van de uitgangspunten voor het nieuwe gebouw voor Weener XL was om een circulair gebouw te realiseren, gebruikmakend van biobased materialen. Dit zijn materialen die makkelijk hergebruikt kunnen worden of weer kunnen worden opgenomen door de natuur. Het gebruik van biobased materialen is in alle gebouwonderdelen doorgevoerd: van de vloeren tot de plafonds en van de wanden tot het dak en de gevel. Zo zijn er bijvoorbeeld armaturen gebruikt die uit bepaalde schimmels gegroeid zijn.

Energieneutraal en aardgasvrij

Maar de duurzaamheidsambitie gaat verder dan het gebruik van biobased materialen. Het gebouw is volledig energieneutraal en aardgasvrij. De energie voor alle elektra en apparatuur wordt opgewekt door zonnepanelen en het gebouw wordt verwarmd met behulp van warmtepompen. 
Het nieuwe gebouw heeft een groendak met mos, sedum en andere plantjes waar insecten op afkomen. Dit stimuleert de biodiversiteit in de omgeving en dient tevens als buffer voor regenwater.

Nominatie

De houten constructie van het nieuwe gebouw vormt het skelet van 7,5 x 7,5 meter. Dit is vertaald in een bouwdoos van elementen waarin alle afdelingen en onderdelen van de veelzijdige dienstverlening vanuit dezelfde bouwsteen zijn gehuisvest. Modulair, overzichtelijk en eenvoudig.

Weener XL vormt door de verscheidenheid in eenvoud een inspirerende en gezonde werklocatie met vaste en flexibele werkplekken, buitenruimten, ontvangstruimten, overlegplekken, ontmoetings­ruimten en productieruimten. Dankzij de vele mogelijke combinaties heeft dit modulaire gebouw toch oneindig veel gezichten. Weener XL heeft 1.000 vaste medewerkers en ontvangt zo’n 17.000 inwoners per jaar. Zij komen bij Weener XL om te werken, een uitkering aan te vragen of voor begeleiding richting werk. De menselijke maat van de constructie-elementen en de zachte uitstraling van de toegepaste materialen zorgen voor een prettige en persoonlijke sfeer.

CO2-opslag: 1.150 ton met het volgende bouwsysteem: houten kolommen, houten liggers, houtskeletbouw gevelelementen met vlas, houten kanaalplaatvloeren, prefab houten sheddaken, houten vliesgevelelementen en een groen dak en -gevel.
 

Uitslag

Weener XL heeft een oorkonde ontvangen van de vakjury.

 

HEVO - Weener XL 's-Hertogenbosch

Ook interessant

Team

Architect: Buro Kade samen met Tarra architectuur en Stedenbouw, ’s‑Hertogenbosch. Projectmanagement: HEVO, ’s‑Hertogenbosch. BIM-management: BIMWYSE, ’s‑Hertogenbosch. Conctructief ontwerp: Archimedes Bouwadvies, Eindhoven. Landschapsontwerp: MTD Landschapsarchitecten, ’s‑Hertogenbosch. Adviseur brandveiligheid: BRAVEA, Eindhoven. Bouw: Dura Vermeer Bouw Zuid, ’s‑Hertogenbosch. Fotografie: Stijn Poelstra, Haarsteeg. Gelijmde houtconstructies, Lignatur vloeren: Laminated Timber Solutions. Moorslede (B). Houtskeletbouw: De Kroon Timmerfabriek & interieurbouw, Huissen. Afwerking HSB: Unilin, Almelo. Aluminium – houtgevels: Alwiti, Dordrecht. Gevelbekleding: Swisspearl Nederland, Enter. Houten binnenkozijnen: Timmerfabriek A. Gerritzen en Zonen, Nijmegen.

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug