Nieuwbouw kindcentrum
Opdrachtgever
KPO Roosendaal
Rol HEVO
Programma van Eisen, bouwmanagement en kostenmanagement
Oplevering
2026
Architect
Rienks
Installatieadviseur
Klictet
Bouwfysisch adviseur
ZRi
Constructeur
Van Boxsel engineering
KPO kindcentrum Jeroen Bosch ‘waar kinderen het leven leren’.
KPO Roosendaal heeft een jaar geleden het startsein gekregen voor de plannen van een nieuw kindcentrum (KC) waarin primair onderwijs, kinderopvang en buitenschoolse opvang (bso) samenkomen. Het doel is om een nieuwe, toekomstbestendige huisvesting te realiseren. Het bestaande gebouw van kindcentrum Jeroen Bosch is verouderd en aan vervanging toe, wat aanleiding is voor de nieuwbouw.
Samenwerken
Kenmerkend voor dit project is de intensieve samenwerking tussen KPO Roosendaal, kindcentrum Jeroen Bosch en KPO PO Kinderopvang. Wij hebben als adviseur de totstandkoming van het Programma van Eisen (PvE) begeleid. De stedenbouwkundige inbedding van het nieuwe kindcentrum binnen het bestemmingsplan ‘Groot Mariadal’ stelt strikte eisen aan de bouwhoogte, historische zichtlijnen en integratie met de omgeving. Ook duurzaamheid speelt een cruciale rol.
Aanpak
Wij hebben een gestructureerde aanpak gehanteerd waarbij de zoektocht naar ontwerpende partijen en procespartners zorgvuldig werd afgestemd op de specifieke eisen en wensen van het kindcentrum, onder meer verwoord in het PvE. Door nauw overleg met de gemeente en het projectteam zijn ook de stedenbouwkundige randvoorwaarden en financiële zekerheden vastgelegd.
In opdracht van KPO Roosendaal verzorgen wij het bouw- en kostenmanagement voor het volledige project, met als hoofddoel het waarborgen van de ambities en eisen gedurende het bouwproces.
Locatie
De locatie van het nieuwe Kindcentrum Jeroen Bosch bevindt zich binnen het zuidelijk plangebied van het bestemmingsplan ‘Groot Mariadal’. Dit gebied maakte vroeger deel uit van een groot kloostercomplex, waar ook enkele onderwijsgebouwen onderdeel van zijn. Het gebied werd gekenmerkt als een door gebouwen en muren omsloten, groen gebied.
Op deze locatie in het zuidelijk plangebied worden, naast Kindcentrum Jeroen Bosch, ook appartementen en een gymzaal gerealiseerd. Het is de bedoeling dat het nieuwe kindcentrum en het nog te realiseren appartementengebouw goed op elkaar aansluiten. Aangezien er momenteel nog geen plan voor het appartementengebouw bestaat, zal het ontwerp van het kindcentrum als eerste richtlijn dienen.
Modern onderwijs
De plattegronden van het kindcentrum zijn zorgvuldig ontworpen op basis van activiteiten als instructie, verwerking en project(groep)onderwijs volgens de principes ‘rust, ruis, rumoer’. Deze principes zijn duidelijk terug te zien in de indeling van de verschillende groepsruimten. Binnen deze ruimten is veel openheid gecreëerd om groepswerk en overleg te bevorderen, terwijl de thuisbases (gezamenlijke instructie) speciaal zijn ingericht voor overdracht van kennis en zelfstudie. Van een ouderwets klaslokaal kunnen we dus niet meer spreken. Om een optimale leeromgeving te waarborgen, is er naast de instructie- en verwerkingsruimten ook veel ruimte gecreëerd voor individuele begeleiding dan wel werken in klein groepsverband. Uniek zijn ook de grote buitenruimten en dakterrassen die onderwijskundig worden ingezet, zodat buiten leren daadwerkelijk ook in de praktijk gebracht kan worden.
Transparantie in het ontwerp, afgeronde hoeken en zachte kleuren zorgen voor sfeer en een aangenaam werk- en leerklimaat. Naast de hoofdentree komen er meerdere nevenentrees, zodat de kinderopvang een eigen toegang krijgt en de clusters afzonderlijk te betreden zijn. Dit minimaliseert grote verkeersstromen binnen het gebouw. Voor de clusters op de verdieping wordt er een grote buitentrap geplaatst, die leidt naar een dakterras aan de noordzijde. Deze trap dient tevens als tribunetrap voor het speelterrein van het kindcentrum. Aan de zuidzijde bevindt zich nog een dakterras, dat direct bereikbaar is vanuit de aangrenzende onderwijseenheden.
Biobased ontwerpen
Vanwege de hoge duurzaamheidsambities is er veel focus op duurzame biobased materiaalkeuzes. Zo is er gekozen voor een houten hoofddraagconstructie die zichtbaar blijft in het interieur van het kindcentrum, wat bijdraagt aan een warme, uitnodigende sfeer. Alle technische installaties worden geïntegreerd binnen het gebouw, zodat er geen machines op het dak zichtbaar zijn die de esthetiek verstoren. Uniek is ook de combinatie van energiezuinige opwekkings- en afgiftesystemen, zodanig dat er geen grootverbruikaansluitingen nodig zijn; in deze tijd van netcongestie zeer handig. De zorgvuldige vormgeving, de biobased materiaalkeuzes (zelfs tot in de gevelsteen), detaillering en kleurafstemming versterken de uitstraling van het kindcentrum als een gastvrije, kindvriendelijke omgeving, volledig in lijn met de beoogde beeldkwaliteit. De pergola en groene elementen passen bij het stedenbouwkundige concept 'Hortus Conclusus', dat de groene en historische kenmerken van het gebied benadrukt.
Duurzaam integraal kindcentrum
Het eindresultaat zal een modern en zeer duurzaam integraal kindcentrum zijn dat perfect aansluit bij de omgeving. De samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang is onder één dak geborgd, en het gebouw biedt een veilige en stimulerende leeromgeving voor kinderen van 0 tot 12 jaar.
De locatie van de oude school wordt tevens gebruikt voor de bouw van appartementen en de aanleg van een nieuw stadsplein, wat bijdraagt aan de leefbaarheid en de dynamiek van de wijk.