Menu

Risicodragende renovatie voor behoud monumentale karakteristieke scholen

Slotermeerschool Amsterdam Nieuw-West

Het hoofdgebouw was toe aan een ingrijpende renovatie. De renovatie moest zorgen voor een modern schoolgebouw én recht doen aan het monumentale karakter van het gebouw.

Opdrachtgever
Stichting Westelijke Tuinsteden Amsterdam

Brutovloeroppervlak (bvo)
Circa 3.500 m²

Rol HEVO
Risicodragend Projectmanagement

Start ontwerp
November 2016

Oplevering
Juli 2018

Architect
Bureau Rowin Petersma Amsterdam

Bouwkundig aannemer
Aannemersbedrijf J.M. Putter Uitgeest

Constructeur
Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V.

Installatieadviseur
Klictet Advies bv Waalwijk

Bouwfysisch adviseur
Peutz bv Zoetermeer

Opzichter
Xandloper Wezep

E-installateur
Klaver Technisch Bedrijf B.V Obdam

W-installateur
Installatiebedrijf Willems B.V. Uden

Een van de best bewaarde H-scholen in Amsterdam Nieuw-West is gerenoveerd. De Slotermeerschool heeft een vloeroppervlakte van circa 3.500 m² en bestaat uit ruime klaslokalen, een grote aula en een gymzaal. Het naoorlogs erfgoed is een type basisschool dat zich kenmerkt door de plattegrond van het gebouw in de vorm van een H.

In de wederopbouwperiode tussen 1954 en 1960 zijn er door de Dienst Publieke Werken 10 exemplaren van gebouwd in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Inmiddels zijn er nog 5 van over en daar is de Slotermeerschool er één van. In 2011 is de school opgenomen in de lijst van beschermde monumenten en in 2012 zijn er extra lokalen toegevoegd in een nieuwbouw ernaast. Het hoofdgebouw heeft een ingrijpende renovatie ondergaan en de gymzaal is 3 meter verlengd.

Duurzaam

Bij duurzame scholen denken we al snel aan moderne, circulaire nieuwbouw. Veel scholen uit de jaren 50 zijn gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De Slotermeerschool heeft echter gekozen voor een grondige renovatie in plaats van nieuwbouw. Tevens was de monumentenstatus een belangrijke reden om het bestaande gebouw te handhaven en de kwaliteiten ervan zo goed mogelijk te benutten. De school is aangepast op het onderwijssysteem van nu. De H-school is functioneel en installatietechnisch weer klaar voor de toekomst. De school heeft onder andere een gebalanceerde ventilatie met goede warmteterugwinning, ledverlichting en het dak en de wanden zijn geïsoleerd. Er is in het verduurzaamde gebouw ruimte gecreëerd voor een hedendaagse onderwijsvisie gecombineerd met een goed binnenklimaat.

De Slotermeerschool heeft energielabel A++.

Risicodragend Projectmanagement

Voor Stichting Westelijke Tuinsteden mochten we het Risicodragend Projectmanagement voeren van deze renovatie met een schitterend resultaat! Wij garanderen met Risicodragend Projectmanagement (kortgezegd RPM) zekerheid op prijs, planning én kwaliteit inclusief invloed op het proces.

IN DE MEDIA

In ons relatiemagazine 360°, themanummer 17, ‘impact’, is een artikel gepubliceerd met de titel ‘Ruimte voor leren en ontwikkelen van morgen; (ver)nieuwbouw zes basisscholen Amsterdam Nieuw-West’.

Download artikel

Fotograaf Kees Hummel
Winifred van den Bosch

Heeft u een vraag over dit project?

Neem dan contact op met Winifred van den Bosch, telefoon (073) 6 409 409

Lees alles over

Gerelateerde thema's