21 februari 2022

Bent u klaar voor energielabel C?

Per 1 januari 2023 moeten kantoorpanden van 100 m2 en groter een minimale energielabel C hebben. Check wat het energielaber van uw kantoorpand nu is en ga aan de slag mer verduurzamen.

Veel kantoorhoudende organisaties en gemeenten vinden het lastig om een beeld te vormen van wat het klimaatakkoord betekent voor hun bestaande vastgoedportefeuille. Welke stappen moeten gemeenten nemen om te voldoen aan de gestelde eisen? En waar kunnen ze het best mee beginnen? 

De belangrijkste eerste stap is om een inventarisatie te maken van de eisen waaraan het bestaande vastgoed dient te voldoen en een inventarisatie te maken van het bestaande vastgoed. Wat is de duurzame status ervan en kan het nog geoptimaliseerd worden?

Een vervolgstap is het bepalen van de duurzaamheidsambities van de organisatie. Heeft de organisatie de ambitie om verder te kijken dan de gestelde wettelijke eisen of is een Plan van Aanpak dat aan de minimale eisen voldoet al voldoende uitdaging binnen het beschikbare budget? Veelal zien we bij organisaties dat ze met een specifieke vraag bij ons komen, zoals ‘Hoe kan ik voldoen aan de gestelde label C-eis 2023?’ Het is echter belangrijk om eerst te kijken naar de totale portefeuille om te beoordelen of die nog past bij de vraag en ambities voordat investeringen worden gedaan die achteraf niet nodig blijken te zijn. 

HEVO artikel 360 duurzaam.jpg

Een strategische aanpak is essentieel om een praktische invulling te kunnen geven aan de ambities van de organisatie. Betreffende het kantoorvastgoed van de organisatie moet niet alleen worden gekeken naar de bouwkundige kwaliteit, maar ook naar de kwaliteit van de werkomgeving. Past deze nog bij de behoeften van de gebruikers? Waar zijn slimme oplossingen voor medegebruik en multifunctioneel gebruik van ruimten van toepassing? Bij kantoorvastgoed valt veel winst te behalen. Op plekken waar kantoorgebruikers ruim in hun jasje zitten, kan worden gezocht naar efficiënter ruimtegebruik. De overstap naar een andere manier van werken ondersteunt dit. Indien gekozen wordt om van een traditionele werkomgeving naar een flexibel werkplekconcept te gaan, kan tot wel 30% ruimte worden bespaard.

De ruimten of locaties die beschikbaar komen kunnen worden verhuurd of verkocht aan andere partijen. Door slimme keuzes te maken, ontstaat ruimte om duurzame initiatieven door te voeren.

Wij hebben speciaal voor gemeenten een pragmatisch en doelgericht Plan van Aanpak in de vorm van een routekaart opgesteld. De routekaart is gratis te downloaden. We organiseren ook regelmatig een masterclass hierover. Aanmelden kan via info@hevo.nl.

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug