Menu

Multifunctioneel en flexibel met oog op de toekomst

Nieuwbouw CSG Calvijn Groene Hart Barendrecht

Calvijn Groene Hart is een school voor Christelijk voortgezet onderwijs op mavo, havo en vwo niveau. De scholengemeenschap met ongeveer 1250 leerlingen is gevestigd in een nieuwe wijk aan de rand van Barendrecht. Het schoolgebouw moest tegemoet komen aan de onderwijsvisie van de school en tegelijkertijd multifunctioneel en flexibel zijn met het oog op de toekomst.

Opdrachtgever
CSG Calvijn locatie Groene Hart te Barendrecht

Stichtingskosten (exclusief btw)
EUR 12.000.000

Brutovloeroppervlak (bvo)
8.996 m²

GPR-score
7,9

Start ontwerp
maart 2010

Start bouw
september 2011

Ingebruikname
februari 2013

Architect
Mecanoo architecten Delft

Constructeur
Ingenieursbureau SmitWesterman Gouda

Installatieadviseur
Deerns Nijmegen

Bouwfysisch adviseur
Peutz Molenhoek

Bouwkundig aannemer
Vorm Bouw Papendrecht

E-installateur
HVL Rotterdam

W-installateur
Verkaart Wateringen
 

Met het verzoek om het gebouw op te kunnen splitsen en het eventueel te kunnen verhuren, is er gekozen om verschillende vleugels en niveauverschillen te verwerken in het gebouw. In totaal zijn er vijf onderwijsteams die elk in een andere vleugel gehuisvest zijn en een eigen leerplein hebben met daaromheen lokalen. Hier werken de leerlingen tijdens de les of tussenuur zelfstandig of in groepjes. Zo heeft elke afdeling zijn eigen ‘huiskamer’, die voor de leerlingen voelt als hun eigen thuis binnen de school.

De kantine is een hoge en lichte ruimte met uitzicht op de campus die gastvrijheid uitstraalt naar bezoekers. Door het aanbrengen van beton op de trappen en glas is het een transparant gebouw geworden, wat heeft geleid tot een gezonde en prettige leer- en werkomgeving.

Foto: Mecanoo Architecten

HEVO begeleidde de opdrachtgever bij de Europese selectie van de architect en het ontwerpteam. Het projectmanagement werd  vervolgens risicodragend uitgevoerd, inclusief de directievoering en het bouwkundig en installatietechnisch toezicht en is er een meerjarenonderhoudsplan opgesteld.

Duurzaamheid

In de school zijn veel duurzaamheidsmaatregelen toegepast, die mede mogelijk zijn gemaakt door extra duurzaamheidsbudget vanuit de gemeente Barendrecht. Het gebouw is hierdoor uitermate energiezuinig en biedt een uitstekend thermisch comfort. Er is veel aandacht aan de ventilatie besteed: een CO2-gestuurd systeem is gecombineerd met individuele regelbaarheid in de vorm van afzonderlijk te openen ramen. Het water van het dak wordt geïnfiltreerd in de directe omgeving. Er is aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling met hoogfrequente armaturen. Ook de materialen zijn duurzaam gekozen. Denk aan hout uit verantwoorde bossen, beton met puingranulaat, natuurverven en onderhoudsvrije materialen. Ten slotte wordt de regeling van de diverse installaties op afstand verzorgd met een GebouwBeheerSysteem. Met als uiteindelijk resultaat een vriendelijk en ‘groen’ gebouw voor de leerling en voor de omgeving.

De ene leerling vindt het heerlijk altijd terecht te kunnen in de eigen vleugel waardoor het grote gebouw toch kleinschalig overkomt, de ander geniet van het privilege te mogen zitten op de entresol van de aula, speciaal bestemd voor examenkandidaten.

— Jan Bijsterbosch, directeur Calvijn Groene Hart
Peter Huys

Meer weten over dit project?

Peter Huys vertelt u er graag meer over, telefoon (073) 6409 409

Onze expert voor dit project

Lees alles over

Gerelateerde thema's