Menu

Circulaire nieuwbouw

Christelijk Lyceum Veenendaal

Op de locatie waar ruim vijftig jaar geleden het huidige gebouw gebouwd werd, komt nu een modern, toekomstgericht en (bijna) energieneutraal pand. Belangrijke uitgangspunten bij de nieuwbouw zijn duurzaamheid en hergebruik.

Opdrachtgever
Christelijk Lyceum Veenendaal

Rol HEVO
Risicodragend Projectmanagement, advies circulaire sloop en tijdelijke huisvesting

Brutovloeroppervlak
6.575 m²

Oplevering
Oktober 2020

Architect
NOAHH | Network Oriented Architecture Amsterdam

Bouwkundig aannemer
Burgland Bouw Dodewaard

E-installateur
ITN Installatietechniek B.V. Ede

W-installateur
Verstappen van Amelsvoort Nuland

Het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) is sinds 1968 gevestigd aan de Kerkewijk in Veenendaal. Op deze locatie krijgen inmiddels meer dan 2.000 leerlingen onderwijs in mavo, havo en vwo. De campus die hier is ontstaan bestaat uit vijf gebouwen. De twee oudste gebouwen (inclusief het hoofdgebouw) waren technisch en functioneel verouderd en qua indeling, energieverbruik en klimaat aan vervanging toe.

Na een uitgebreide inpassingsstudie en een gedegen analyse van de voor- en nadelen van hergebruik is besloten om een deel van het bestaande gebouw uit 1968 te hergebruiken en op te nemen in een nieuw duurzaam gebouw. Het oude karakter van de school blijft voelbaar in het nieuwe drielaagse gebouw. Om de nieuwbouw mogelijk te maken moest op het terrein van de campus ruimte gemaakt worden. Voordat gebouwd kon worden werd deze ruimte gefaseerd gecreëerd voor een aantal onderdelen van het hoofdgebouw, zoals de aula van de school, vele lokalen en kantoren, de hoofdaansluiting van nuts voor de hele campus, centrale installatievoorzieningen en parkeerplaatsen.

Wij organiseren het proces rondom de ontwikkeling van het gebouw op basis van Risicodragend Projectmanagement. Dit betekent dat wij samen met de EU geselecteerde architect en adviseurs het ontwerpproces hebben begeleid, de aanbesteding van de aannemers hebben georganiseerd en de uitvoering vorm geven. Ook hebben wij de realisatie van de tijdelijke huisvesting en de sloop van de twee bestaande gebouwen begeleid.

Bij de sloop was herinzet van duurzame materialen een belangrijk uitgangspunt. Dit werd gerealiseerd door hergebruik van: de bestaande betonconstructie in het gebouw, puingranulaat voor de ondergrond van het terrein, airco’s en paneelwanden, maar bijvoorbeeld ook de kunstwerken die op de kopgevels van de gebouwen hingen.

Het Christelijk Lyceum in Veenendaal bestaat uit een drietal gebouwen. De nieuwbouw wordt gevormd door een drielaags volume met een atrium als sociaal hart, en wordt geflankeerd door twee gerenoveerde bestaande gebouwen: het voormalige theorie- en praktijkhuis. Met de zorgvuldige positionering ten opzichte van waardevol groen en historische bomen wordt de identiteit van de campus en de aansluiting op de buurt versterkt.

Door toevoeging van het centrale atrium in de nieuwbouw worden de twee bestaande flanken ontdaan van verkeersruimte en vervolgens veel efficiënter en flexibeler ingedeeld, waardoor er ruimte ontstaat voor leerlandschappen. Op deze inspirerende plek kunnen leerlingen op verschillende manieren leren en werken. De trappen zijn als leerlandschappen multifunctioneel inzetbaar; ze kunnen gebruikt worden voor voorstellingen, bijeenkomsten, ouderavonden, ze functioneren als leerplekken en tegelijkertijd kan de trap bij de aula getrokken worden als pauzeruimte. De praktijkruimten van Kunst & Cultuur en Science krijgen een prominente plaats aan dit centrale atrium en geven de leergebieden een duidelijke eigen identiteit.

De nieuwbouw is een bijna energieneutraal gebouw (BENG), FRIS* en duurzaam, maar biedt vooral ruimte voor de verdere ontwikkeling van leerlingen en personeel van het CLV.

* Frisse Scholen is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een Frisse School is een schoolgebouw (basis- of voortgezet onderwijs) met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid.

De bouw van het CLV is live te volgen op: https://viewer.dronepoint.nl/clv/ (ook te bereiken via http://clvbouwt.nl/nieuwbouw/bouwen en vervolgens doorklikken). Overdag is de bouw op deze manier goed te volgen (en terug te zien).

 

Bouw januari 2020

Impressies

Beelden: NOAHH | Network Oriented Architecture Amsterdam

Impressie entree
Impressie atrium
Impressie achterzijde gebouw
Winifred van den Bosch

Meer weten?

Neem dan contact op met Winifred van den Bosch, telefoon (073) 6 409 409

Lees alles over

Gerelateerde thema's