Wij organiseren het proces rondom de ontwikkeling van het gebouw op basis van Risicodragend Projectmanagement. Dit betekent dat wij samen met de EU geselecteerde architect en adviseurs het ontwerpproces hebben begeleid, de aanbesteding van de aannemers hebben georganiseerd en de uitvoering vorm geven. Ook hebben wij de realisatie van de tijdelijke huisvesting en de sloop van de twee bestaande gebouwen begeleid.
Bij de sloop was herinzet van duurzame materialen een belangrijk uitgangspunt. Dit werd gerealiseerd door hergebruik van: de bestaande betonconstructie in het gebouw, puingranulaat voor de ondergrond van het terrein, airco’s en paneelwanden, maar bijvoorbeeld ook de kunstwerken die op de kopgevels van de gebouwen hingen.
Het Christelijk Lyceum in Veenendaal bestaat uit een drietal gebouwen. De nieuwbouw wordt gevormd door een drielaags volume met een atrium als sociaal hart, en wordt geflankeerd door twee gerenoveerde bestaande gebouwen: het voormalige theorie- en praktijkhuis. Met de zorgvuldige positionering ten opzichte van waardevol groen en historische bomen wordt de identiteit van de campus en de aansluiting op de buurt versterkt.
Door toevoeging van het centrale atrium in de nieuwbouw worden de twee bestaande flanken ontdaan van verkeersruimte en vervolgens veel efficiënter en flexibeler ingedeeld, waardoor er ruimte ontstaat voor leerlandschappen. Op deze inspirerende plek kunnen leerlingen op verschillende manieren leren en werken. De trappen zijn als leerlandschappen multifunctioneel inzetbaar; ze kunnen gebruikt worden voor voorstellingen, bijeenkomsten, ouderavonden, ze functioneren als leerplekken en tegelijkertijd kan de trap bij de aula getrokken worden als pauzeruimte. De praktijkruimten van Kunst & Cultuur en Science krijgen een prominente plaats aan dit centrale atrium en geven de leergebieden een duidelijke eigen identiteit.
De nieuwbouw is een bijna energieneutraal gebouw (BENG), FRIS* en duurzaam, maar biedt vooral ruimte voor de verdere ontwikkeling van leerlingen en personeel van het CLV.
* Frisse Scholen is een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een Frisse School is een schoolgebouw (basis- of voortgezet onderwijs) met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid.