Menu

Transformatie commercieel vastgoed naar praktijkschool

Praktijkschool De Singel Oss

Omdat de bestaande school sterk verouderd was en niet meer voldeed aan de eisen van praktijkgericht onderwijs, is medio 2015 besloten om De Singel te herhuisvesten in een bestaand bedrijfsgebouw aan de Euterpehof 20 in Oss. De nieuwe praktijkschool biedt onderdak aan circa 250 leerlingen voor het regulier praktijkonderwijs maar ook aan circa 30 leerlingen met een taal- en/of ontwikkelachterstand. We hielpen de school om haar ambitie waar te maken: ‘Het meest realistische school-werkbedrijf voor praktijkonderwijs van Nederland’.

Opdrachtgever
Stichting Carmelcollege Hengelo

Architect
Bureau Dhondt Breda

Adviseur installaties
Klictet Advies bv Waalwijk

Brutovloeroppervlak (bvo)
Circa 4.400 m²

Oplevering
Juli 2017

Wij zijn door Stichting Carmelcollege gecontracteerd voor de ontwikkeling als Risicodragend Projectmanager. Wij waren daarmee vanaf het Programma van Eisen tot en met de oplevering verantwoordelijk voor de realisatie van een goed schoolgebouw binnen budget en planning.

Duurzaam en praktijkgericht

Het transformeren van een bestaand bedrijfspand naar een school is natuurlijk de ultieme vorm van duurzaamheid. Aangezien De Singel voornamelijk fungeert als beroeps intredend onderwijs was de wens om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de praktijk uit ‘de markt’. Dat is gerealiseerd door de bestaande bedrijfshal te transformeren naar een praktijkomgeving waar allerlei beroepen worden uitgeoefend. Op deze wijze is een mini-samenleving ontstaan met veel bedrijvigheid. Om een centraal plein liggen de diverse praktijkruimten zoals mobiliteit en houtbewerkingstechniek. De locatie van de school is tevens gesitueerd in een bedrijvenomgeving. Op deze wijze kan snel aansluiting gevonden worden met de arbeidsmarkt.

Unieke samenwerking praktijk- en speciaal onderwijs

De Singel biedt niet alleen onderdak aan de leerlingen van Het Hooghuis, maar ook leerlingen met een taal- en/of ontwikkelachterstand van Kentalis hebben hier hun plek gevonden. Een unieke samenwerking in Nederland waar de onderwijsinstellingen het lef hebben gehad om deze verregaande samenwerking aan te gaan. Een kans die zich voordeed omdat deze huisvesting deze ruimte en daarmee de mogelijkheden tot samenwerking bood. Hiermee zijn de kwaliteiten van het beschikbare pand optimaal benut.

Het was een eer om als projectmanager gedurende de hele periode de scholen te mogen ondersteunen in het realiseren van hun droom!

— Arthur van Kempen, senior projectmanager
Fotografie: Eyequote Fotografie Oss
Arthur van Kempen

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met Arthur van Kempen, telefoon (073) 6 409 409

Deze experts werkten mee aan dit project

Lees alles over

Gerelateerde thema's