VO-school met drie gymzalen
Opdrachtgever
SVO|PL | Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg Heerlen
Rol HEVO
Risicodragend Projectmanagement
Start bouw
2022
Ingebruikname
2024
Architect
BDG architecten Zwolle
Adviseur installaties
Klictet Advies bv Waalwijk
Constructeur
Palte B.V. Heerlen
Bouwfysisch adviseur
ZRi B.V. Den Haag
Bouwkundig aannemer
Mertens Bouw Weert
E-installateur
Pevo van Montfort Elektro Herten
W-installateur
Willems Technische Installaties Uden
Een flexibel gebouw dat goed kan anticiperen op groei of krimp van het leerlingenaantal.
De droom van het Eijkhagen College in Landgraaf, gelegen in de regio Parkstad Limburg, is werkelijkheid geworden. De school beschikt nu over een nieuw, flexibel en energieneutraal gebouw, dat perfect aansluit bij de wensen en behoeften van zowel de school, de docenten als de leerlingen.
Het Eijkhagen College ligt op een groot eigen terrein met sportvelden in het zuiden van de gemeente Landgraaf, grenzend aan het Eikenbos. Bij de opstelling van het Integraal Huisvestingsplan 2021-2036 kwamen de gemeente en de SVO|PL tot de conclusie dat renovatie van het oude gebouw uit 1974 geen optie was. Het oude schoolgebouw lag boven oude mijngangen en er was sprake van scheurvorming. Puur constructief leverde het gebouw ook te veel beperkingen op om de onderwijsvisie te realiseren. Daarenboven had de gemeente hoge ambities voor de verduurzaming van schoolgebouwen. De wens om een energieneutraal gebouw te realiseren was met renovatie niet haalbaar.
Eijkhagen College
Het Eijkhagen College is een voortgezet onderwijs-school met meer dan 1.400 leerlingen in Landgraaf met afdelingen voor tweetalig vwo, vwo, havo en vmbo-tl. Het voedingsgebied bestaat vooral uit de gemeente Landgraaf en de gemeente Kerkrade. Het onderwijsaanbod is op meerdere facetten onderscheidend en zelfs uniek in de regio Zuid-Limburg. Het Eijkhagen neemt in Landgraaf een belangrijke positie in de samenleving in en levert daarmee een positieve bijdrage aan het toekomst-proof houden van de gemeente.
Flexibel en energieneutraal
Ten behoeve van de gewenste differentiatie is het nieuwe schoolgebouw flexibel in te delen. Op elk van de drie verdiepingen kunnen grote onderwijsruimten worden gecreëerd door het plaatsen van tussenwanden. De gekozen bouwmethode ondersteunt deze flexibiliteit, waardoor het gebouw eenvoudig kan worden uitgebreid of ingekrompen. Dit was een belangrijke overweging bij de nieuwbouw, aangezien Parkstad Limburg tot voor kort te maken had met krimp. Inmiddels wijzen de prognoses echter op een stabiel aantal leerlingen in de toekomst.
Risicodragend Projectmanagement
Wij waren verantwoordelijk voor de nieuwbouw en hebben het volledige project middels Risicodragend Projectmanagement (RPM) begeleid. Met RPM ontstaat zekerheid op prijs, planning én kwaliteit inclusief invloed op het proces.
Bouwen is niet onze primaire hoofdtaak en expertise. We moeten onze middelen doelmatig en rechtmatig inzetten. Dan kun je het best een partij inschakelen die wel de expertise heeft, de risico’s kent en weet hoe daarmee om te gaan. Marjon Epema, lid College van Bestuur Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (SVO|PL)
Meerdere fasen
De nieuwbouw is inmiddels afgerond. De sloop van het oude gebouw vond plaats na de afronding van de nieuwbouw, waardoor tijdelijke huisvesting tijdens de bouwwerkzaamheden niet nodig was. Tot slot is het terrein opnieuw ingericht en zijn nieuwe sportvelden aangelegd. De school ligt in een groene omgeving met veel sportmogelijkheden.
Energieneutrale school
De nieuwe school is energieneutraal en zoveel mogelijk gebouwd met duurzame materialen, zoals zonnepanelen, een warmtepomp en een efficiënt ventilatiesysteem, zorgt voor een aanzienlijke verlaging van de energiekosten en minimaliseert de ecologische footprint. De hoogwaardige materialen dragen bij aan een lange levensduur en een comfortabel binnenklimaat. Op het dak liggen 1.500 zonnepanelen, en de school heeft een stroomaansluiting verkregen net voordat daar door netcongestie beperkingen aan werden gesteld. Dankzij deze aansluiting kon tijdens de bouw elektrisch bouwmaterieel worden gebruikt, wat zorgde voor minimale stikstofuitstoot.
Het hergebruik van oude materialen, zoals het houten plafond, geeft het gebouw een warm en karakteristiek uiterlijk en onderstreept de duurzame ambities.
Moderne leeromgeving
De nieuwe school biedt een inspirerende leeromgeving voor bewegingsonderwijs. Het open en uitnodigende schoolgebouw met een centrale trap stimuleert ontmoeting en interactie. De verschillende functies zijn logisch verbonden door lange zichtlijnen en transparante ruimten. Tussen de drukte van de school bieden de 'intermezzo's' rust en ruimte voor creativiteit en ontspanning.
Contact met omgeving
Het nieuwe gebouw nodigt uit om de natuur in de klas te halen. Grote ramen laten het licht naar binnen stromen en bieden een prachtig uitzicht op het groen. De speelse gevelvormgeving versterkt de beleving van de groene omgeving en maakt de school tot een prettige leeromgeving.