31 mei 2024

Moderne leeromgeving

Het nieuwe schoolgebouw is in gebruik genomen en biedt een moderne leeromgeving voor alle leerlingen. In het schoolgebouw zijn leerpleinen gecreëerd, die aansluiten bij het hedendaagse onderwijs. Dit houdt in dat diverse vakken geclusterd zijn in een bepaald deel van het schoolgebouw. De vakken biologie, natuurkunde en scheikunde zijn bijvoorbeeld gecentreerd rondom het leerplein exacte vakken. Ook de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en economie en de talen zijn rondom een leerplein geclusterd. Elk leerplein bevindt zich in een apart gedeelte van het gebouw. Bij elk leerplein is vast meubilair geplaatst waar leerlingen zelfstandig of in groepjes aan de slag kunnen. Het leerplein is het verlengde van het klaslokaal, maar tijdens een tussenuur of na schooltijd kunnen er ook leerlingen werken.

Hergebruik van materialen

Het Ashram College ademt een en al hergebruik uit. De houten latten uit de plafonds van het oude gebouw zijn hergebruikt voor de wandbekleding in het nieuwe gebouw. De oude gymzaalvloer is gebruikt als vloer in het dramalokaal en de glazen vouwwand uit de oude personeelsruimte heeft een plekje in de ‘green office’. Hier kunnen leerlingen aan de slag met duurzame projecten en wordt bewustwording voor duurzaamheid gestimuleerd. Verder zijn klimrekken uit de oude gymzaal hergebruikt en worden de bestrating en hekwerken op het nieuwe schoolplein hergebruikt.

Ook de volgende materialen uit het oude gebouw zijn hergebruikt in het nieuwe gebouw:
•    De terreininventaris.
•    De bankjes/pingpongtafel.
•    Het hekwerk; dit is opgeknapt en opnieuw gebruikt.
•    De oude stenen met graffiti; hiervan is een nieuw stukje muur gemetseld.
•    De oude klinkers uit het terrein.

Gezond binnenklimaat en ontmoeting

Een ander belangrijk aspect is het creëren van een gezond binnenklimaat. Er is een omgeving gecreëerd waarin leerlingen zich thuis voelen en waar ontmoeting en ontwikkeling worden gestimuleerd. Hiervoor zijn natuurlijke kleuren en materialen gebruikt. Alle op maat gemaakte meubels zijn bijvoorbeeld van biobased materiaal. Door diverse aula’s en leerpleinen met elkaar te verbinden, is er ruimte voor ontmoeting en een plek voor ontwikkeling gecreëerd, ook wel de 'verbindingsstraat' genoemd.

Aandacht voor duurzaamheid

De duurzaamheid van het nieuwe schoolgebouw is een van de aspecten waar het Ashram College erg trots op is. De school is een bijna energieneutraal schoolgebouw (BENG), gasloos mét WKO-installatie en zonnepanelen op het dak. 

Er is gekozen voor een milieuvriendelijke vloer: Duracryl. Voor dit type vloer worden minder milieubelastende materialen gebruikt. De zachte groene kleur geeft het interieur een natuurlijke, rustgevende uitstraling.

Het schoolplein wordt duurzaam ingericht en gedeeltelijk gerealiseerd met voorradig materiaal. Het beton van de oude trap wordt gebruikt voor de stenen rondom de perkjes en ook oude bestrating wordt hergebruikt in bijvoorbeeld zitelementen. De rastertreden van de noodtrap worden gebruikt om de route op het schoolplein te accentueren, en de klinkers van het oude schoolplein zijn gebruikt voor de parkeerplaatsen. De grote bomen van de bestaande binnentuin zijn behouden en vormen een natuurlijk ‘zonnescherm’.

Ruimte voor innovatie

Op de planning staat een wadi voor op het schoolplein. Een wadi is een bufferings- en infiltratie­voorziening die tijdelijk wordt gevuld met regenwater. Dit zorgt ervoor dat regenwater wordt opgevangen en kan worden hergebruikt als grondwater. Ook een daktuin met windmolen en een kas staan nog op de planning; de financiële mogelijkheden om deze innovatieve en duurzame oplossingen toe te passen worden nu onderzocht, maar het is in ieder geval een goed streven.

Ook interessant

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug