#

Ashram College
Alphen aan den Rijn

Lees meer
Locatie
Alphen aan den Rijn
Status
Loopt
Programma

Nieuwbouw VO-school inclusief sportvoorziening

Kenmerkend

Hoge duurzaamheid en circulair hergebruik materialen uit de sloop van de bestaande school

Opdrachtgever
SCOPE scholengroep

Rollen HEVO
Bouwmanagement, (technisch) Programma van Eisen en directievoering

Start bouw
2021

Oplevering
Medio 2024

Architect
Architectenbureau Broekbakema Rotterdam

Constructeur
IMD Raadgevende Ingenieurs Rotterdam

Bouwfysisch adviseur
Cauberg Huygen Best

Installatieadviseur
Valstar Simonis

Bouwkundig aannemer
ADS Groep 

E-installateur
Gabriëls Elektro Veghel

W-installateur
Verstappen van Amelsvoort Nuland

Leerlingen hebben mee¬≠gedacht over de inrichting en de vormgeving van het gebouw.

Het Ashram College is een eigentijdse school voor vmbo, havo, atheneum en gymnasium met vestigingen in Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop. Het huidige gebouw in Alphen aan den Rijn dateert uit eind jaren 70 van de vorige eeuw. Verbouwing van het bestaande gebouw was geen geschikte optie, aldus de schooldirectie, die tien jaar bezig is geweest met de bouwplannen. De nieuwbouw van het Ashram College past bij het hedendaagse onderwijs en de onderwijsvisie. 

Wij hebben het (technisch) Programma van Eisen opgesteld en verzorgen het bouwmanagement en de directievoering.

HEVO AI Ashram Alphen 1.jpg

Nieuwbouw

Het nieuwe schoolgebouw sluit aan op de onderwijsvisie van het Ashram College en de (toekomstige) eisen die worden gesteld aan middelbaar onderwijs. Het L-vormige gebouw komt tegenover het huidige gebouw te staan. In de zomer van 2021 is gestart met de sloop van de aula en de vier gymzalen, zodat gestart kan worden met de bouw. Leerlingen krijgen tijdens het bouwen van de nieuwe school nog gewoon les in het huidige gebouw.

Naar verwachting kunnen leerlingen aan het begin van schooljaar 2024 in de nieuwbouw. De verhuizing naar de nieuwe school vindt plaats in de zomer van 2024 en daarna volgt de sloop van het resterende oude gebouw. In het najaar van 2024 krijgt het Ashram College dan nog een nieuw schoolplein, dat in het voorjaar van 2025 klaar is. Op het terrein van het Ashram College komen ook twaalf nieuwe woningen.

Domeinen 

In het nieuwe schoolgebouw worden diverse domeinen gecreëerd, wat aansluit bij het hedendaagse onderwijs. Dit houdt in dat diverse vakken geclusterd worden in een bepaald deel van het schoolgebouw. De vakken biologie, natuurkunde en scheikunde vallen bijvoorbeeld onder het domein Science. Hetzelfde geldt voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en economie, die ondergebracht worden in het domein Society. Elk domein bevindt zich in een apart gedeelte van het gebouw. Ook komt er bij elk domein een leerplein, waar leerlingen aan vaste meubels kunnen plaatsnemen om te werken aan leerdoelen en opdrachten.

Voor brugklassers wordt een apart domein gerealiseerd aangezien het voor veel leerlingen een grote stap is van de basisschool naar de middelbare school. 

De school wordt duurzaam gebouwd, met recycling van materialen uit de oude school in de nieuwbouw

Aandacht voor duurzaamheid

De duurzaamheid van het nieuwe schoolgebouw is een van de aspecten waar het Ashram College erg trots op is. De school wordt een energieneutraal schoolgebouw, gasloos mét WKO-installatie en zonnepanelen op het dak. Daarnaast worden er ook veel materialen van het huidige gebouw hergebruikt in het nieuwe gebouw:

  • Plafonds uit de aula worden hergebruikt als wandbekleding.
  • De oude sportzaalvloer wordt deels hergebruikt in het muziek-/dramalokaal.
  • De terreininventaris wordt hergebruikt; de bestaande bankjes/pingpongtafel.
  • Het hekwerk wordt opgeknapt en hergebruikt.
  • Oude stenen met graffiti, hiervan wordt een nieuw stukje muur gemetseld.
  • Oude klinkers uit het terrein worden hergebruikt.

Ook het schoolplein is duurzaam ingericht en wordt gedeeltelijk gerealiseerd met voorradig materiaal. Het beton van de huidige trap wordt gebruikt voor de stenen rondom de perkjes en ook oude bestrating wordt hergebruikt in bijvoorbeeld zitelementen. De rastertreden van de huidige noodtrap kunnen worden gebruikt om de route op het schoolplein te accentueren, en de klinkers van het huidige schoolplein kunnen worden gebruikt voor de parkeerplaatsen. De grote bomen van de huidige binnentuin blijven behouden en vormen een natuurlijk ‘zonnescherm’.

Ruimte voor innovatie

Mogelijk komt er ook een wadi op het schoolplein; een bufferings- en infiltratievoorziening die tijdelijk gevuld is met regenwater. Dit zorgt ervoor dat regenwater wordt opgevangen en kan worden hergebruikt als grondwater. Het is alleen de vraag of er genoeg ruimte voor is, want die ruimte kan dan niet meer gebruikt worden door leerlingen/personeel. De mogelijkheid om deze innovatieve en duurzame oplossing toe te passen wordt nu onderzocht, maar het is in ieder geval een goed streven.

Video

Impressie van het nieuwe gebouw. De video is gemaakt door Broekbakema.

Impressie nieuwbouw
Architectenbureau Broekbakema
# #

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug