#

Renovatie Pro College Wijchen

Lees meer
Locatie
Wijchen
Status
Gereed
Programma

Grootschalige renovatie praktijkonderwijsgebouw

Kenmerkend

Duurzame school met een vernieuwde uitstraling

Opdrachtgever
Pro College

Rol HEVO
Projectmanagement

Brutovloeroppervlak (bvo)
Circa 1.800 m²

Planning
Start ontwerpfase: 2021
Start bouwfase: 2022
Oplevering: januari 2023

Architect
N3O Architecten

Adviseur installaties
De Blaay-Van den Bogaard

Constructeur
Lamers en Visser

Bouwkundig aannemer
BCP Bouw

E- en W-installateur
Megens Installaties

Om de karakteristieke school te behouden is bewust gekozen voor renovatie.

Pro College Wijchen is een praktijkschool waar circa 110 leerlingen onderwijs volgen. Op deze school wordt praktijkonderwijs gegeven; naast vakken als Nederlands, rekenen, ICT en burgerschap worden de praktijkvakken groen, detail, dienstverlening & zorg, techniek, horeca en logistiek aangeboden.

HEVO - Pro College Wijchen

Fotografie: Mike van Schoonderwalt

Gedateerd schoolgebouw

Het gebouw van Pro College Wijchen is in 1959 gebouwd als primair onderwijs-gebouw. Door de jaren heen heeft het gebouw verschillende gebruikers gehad en zijn er diverse aanbouwen en renovaties gerealiseerd. Hierdoor had het gebouw niet meer de uitstraling van een ‘voortgezet onderwijs-gebouw’ en voldeed het niet meer aan de eisen en wensen van onderwijshuisvesting van deze tijd. 

Verbouwing in plaats van nieuwbouw

Op basis van een haalbaarheidsonderzoek is een goed beeld verkregen van het gebouw. De gebouweigenschappen gaven inzicht in de mogelijkheden en potentie van het gebouw en op basis daarvan is besloten om het gebouw grondig te renoveren en daarmee het karakteristieke gebouw te behouden. Dit besluit is eind 2020 genomen, waarna er met een strakke planning verder is gewerkt. Uiteindelijk hebben de ontwerpfase en de bouwfase samen circa twee jaar geduurd.

Aanpak

Aangezien de hoofdstructuur van het gebouw behouden is, is er direct met de architect gekeken naar welke functies de school nodig heeft en hoe deze konden worden ingepast. Vanuit de school was de wens uitgesproken om meer transparantie uit te stralen richting de buurt. De school heeft als visie dat haar leerlingen het vak het best leren door klanten/gasten te ontvangen. Buurtbewoners kunnen in het gebouw langskomen om een drankje te nuttigen of hun fiets te laten repareren. 

Foto's oude situatie

Foto's nieuwe situatie

Duurzaam

Naast de onderwijskundige functionaliteit moest het gebouw qua energetische prestatie ook een upgrade krijgen. Met als uitgangspunt ambitie bijna energieneutraal (BENG), is de installatieadviseur aan de slag gegaan. De school is onder andere voorzien van PV-panelen en van een warmtepomp. Om het binnenmilieu te verbeteren is er ook geïnvesteerd in een luchtbehandelingssysteem. 

Duurzame renovatie

De school is compleet vernieuwd en geschikt gemaakt voor modern praktijkonderwijs. Daarnaast is het gebouw energiezuinig en duurzaam. Het eindresultaat is een gebouw dat door middel van een grondige renovatie weer voldoet aan de hedendaagse eisen en wensen. Het is een gebouw waar de school de komende jaren weer hedendaags onderwijs kan geven.

Ook interessant

PRO College Wijchen is opgenomen in het Inspiratieboek circulaire projecten. In het inspiratieboek staan 13 circulaire projecten met innovatieve toepassingen en/of duurzaamheidsmaatregelen op het gebied van technieken, materialen en concepten.

Bekijk het inspiratieboek circulaire projecten
# # # # #

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Bel me terug