#

Cambreur College Dongen

Lees meer
Locatie
Dongen
Status
In ontwikkeling
Programma

Nieuwbouw school (voortgezet onderwijs) met gymzaal en renovatie twee bestaande gymzalen

Kenmerkend

Bijna energieneutraal gebouw (BENG) met gezond binnenklimaat

Opdrachtgever
Stichting Ons Middelbaar Onderwijs Tilburg

Gebruiker
Cambreur College Dongen

Rol HEVO
Programma van Eisen, projectmanagement ontwerpfase

Brutovloeroppervlak
8.500 m² bvo

Start bouw
2019

Oplevering
Voorjaar 2021

Architect
cepezed Delft

Een gebouw om verliefd op te worden.

De verouderde huisvesting voldeed niet aan de huidige normen en was in technische zin achterhaald en verouderd. Om echt stappen te kunnen zetten naar de ambitie om onderwijskundige verticalisering van het Cambreur College door te voeren en uit concurrentieoverwegingen is een inspirerend en toekomstbestendig gebouw gerealiseerd.

cambreur_ai_3.jpg
Impressie: cepezed

Wij ondersteunden in de initiatieffase bij het opstellen van het Programma van Eisen en de architectenselectie. Vanaf de definitiefase tot en met de oplevering hebben wij het project­management van deze nieuwbouw verzorgd.

Bijna energieneutraal gebouw (BENG)

De nieuwe school is duurzaam en energiezuinig. Een gezond en comfortabel binnenklimaat, robuuste duurzame materialen en een energieneutraal entreegebouw zijn essentieel. Het nieuwe Cambreur College is een bijna energieneutraal gebouw (BENG). Dit is gerealiseerd door de juiste combinatie van schiloptimalisatie en een duurzaam klimaatconcept. Tevens is nagenoeg het gehele dak voorzien van de benodigde zonnepanelen.

Het nieuwe gebouw bestaat uit drie verdiepingen en biedt onderdak aan circa 1.000 scholieren en studenten voor mavo, havo en vwo. Bij binnenkomst van de school ervaart men direct de drie verdiepingshoge aula met een tribunetrap. De aula is het hart van de school en doet dienst als kantine en verbindende schakel. Op de 1e verdieping boven de entree is een dubbele hoge collegezaal gesitueerd waarvan de lamellengevel het logo van het Cambreur College draagt. Vanuit de aula verplaatsen de leerlingen zich richting de onderwijsvleugels of de sportafdeling. De onderwijsvleugels bevatten de praktijk- en theorielokalen. De sportafdeling integreert twee bestaande gymzalen die zijn gerenoveerd en uitgebreid met een extra zaal.

De opzet is eenvoudig en biedt een overzichtelijke, transparante en uitnodigende onderwijsomgeving. Het ontwerp is gericht op een eenheid en samenhang waarbinnen de verschillende afdelingen ieder hun eigen domein hebben. Er is veel aandacht besteed aan een coherente en doordachte aaneenschakeling van ruimten. Gemeenschappelijke functies als de vaksecties Science, Kunst, ICT en D&P liggen op de begane grond rondom een groene binnentuin.

De afdelingen mavo, havo en vwo hebben in de nieuwbouw ieder eenzelfde ruimtelijke organisatie, met elk een eigen leerplein als identiteitsdrager. De lokalen naast de leerpleinen zijn deels te openen zodat er een dynamische leeromgeving wordt gecreëerd. Daarnaast bevat de nieuwe school ook traditionele onderwijsgebieden met grotere lokalen die geschikt zijn voor uiteenlopende typen lesvormen.

Duurzaamheidsambities

Het bijna energieneutrale gebouw (BENG) is grotendeels zelfvoorzienend. Er is gekozen voor een hybride energieconcept, waarbij een duurzame luchtwarmtepomp de meeste capaciteit voor het verwarmen en koelen produceert. Alleen in de piekmomenten in de winter schakelen de verwarmingsketels in om de warmtepomp te ondersteunen. Het gebouw is zo ontworpen dat er in de toekomst alsnog geschakeld kan worden naar een volledig gasloze installatie. Daarnaast is de energiebehoefte van het gebouw laag gehouden door goede isolatie, een compacte opzet en energiezuinige installaties zoals ledverlichting.

Ook in de avonduren kan de plaatselijke gemeenschap het gebouw benutten. Men heeft in de avonduren toegang tot de sportzaal, de aula en de collegezaal.

Exploitatiebewust ontwerpen

Bij de keuze voor installatiecomponenten en bouwkundige afwerkingen worden altijd zowel de investeringskosten als de exploitatiekosten meegenomen. Zo is er bij de keuze van het installatieconcept een TCO-berekening gemaakt en hebben we een ‘duurdere’ vloerafwerking toegepast die zichzelf terugverdient doordat het onderhoud vriendelijker is dan het alternatief.

De gefaseerde bouw is in 2019 gestart en het gebouw is in het voorjaar van 2021 in gebruik genomen.

# # #

Impressies: cepezed

Rudger de Jong HEVO.jpg

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug