#

Carmel College Salland Raalte

Lees meer
Locatie
Raalte
Status
Gereed
Programma

Nieuwbouw school (havo/vwo) inclusief gymzaal en sportveld met inrichting voor buitensporten

Kenmerkend

Duurzaam gebouw met 20 jaar onderhoud

Opdrachtgever
Stichting Carmel College

Rol HEVO
Bouwkostenmanagement, bouwmanagement, contractmanagement, exploitatieadvies, kostenmanagement, kwaliteitsmanagement, projectmanagement, sloopmanagement

Stichtingskosten inclusief btw
€ 12.500.000

Brutovloeroppervlak (bvo)
8.900 m²

Ingebruikname
Januari 2016

Architect
Atelier PRO Den Haag

Een goed proces voor een duurzame en flexibele school.

De huisvesting van de sector havo/vwo van het Carmel College Salland stamde uit de jaren zeventig en was bouwkundig en onderwijskundig verouderd. De gemeente Raalte en de school kozen daarom in 2012 voor vervangende nieuwbouw om de 1.250 leerlingen te huisvesten en de vernieuwde onderwijs­visie uit te dragen.

foto_werkplekken_leerlingen_ccs.jpg
Fotografie: EVABLOEM

Procesmanager

Wij hebben als procesmanager de realisatie van het nieuwe gebouw begeleid, inclusief een enkelvoudige gymzaal en een sportveld met inrichting voor buitensporten. Zo leidden wij het ontwerpteam tijdens de VO+fase en pasten wij hierbij het principe van Value Engineering toe. Ook hebben wij de aanbesteding georganiseerd en hebben wij de overeenkomsten en algemene voorwaarden opgesteld. Daarna voerden wij vanaf de DO-fase het contractmanagement en begeleidden wij het toetsteam namens de opdrachtgever. Ten slotte adviseerden wij ook over de tijdelijke huisvesting, de sloop van het bestaande gebouw en het organiseren van het langjarig onderhoud van de nieuwbouw.

Bouworganisatie

Er werd gekozen voor een Engineer & Build-traject, met een Europese aanbesteding op basis van een VO+ en een overeenkomst op basis van de UAV GC 2005. De architect en overige adviseurs die het VO+ hadden opgesteld, traden na de aanbesteding tot het toetsteam toe, om de verdere uitwerking door de uitvoerende partij te controleren. Bij de aanbesteding werd niet alleen de nieuwbouw, maar ook het onderhoud voor twintig jaar aanbesteed. Op deze manier is het Carmel College Salland verzekerd van een blijvend goed presterend schoolgebouw, voor relatief lage kosten.

Vernieuwend onderwijsconcept

In het vernieuwde onderwijsconcept van het Carmel College staan de leerlingen en hun leerproces centraal, de school moet zoveel mogelijk sociale veiligheid bieden. Het gebouw is daarom opgedeeld in ‘domeinen’, waar teams van leerlingen en hun docenten gehuisvest zijn. Deze teams werken meerdere jaren nauw met elkaar samen binnen het domein. De domeinen zijn praktisch ingericht met diverse typen onderwijsruimten: klaslokalen, leercentra, stilteplekken en plekken waar je samenwerkend kunt leren.

Opzet gebouw

In de hoofdopzet zijn de teamdomeinen te zien als de vingers aan een hand die zich opent naar het omringende landschap. De palm wordt gevormd door de centrale, gemeenschappelijke functies, zoals de aula en het infocentrum. De hoofdentree van de nieuwbouw ligt in het verlengde van de toegangsweg, de Hofstedelaan. Hier kan de school zich presenteren met een groot, zonnig plein. Rond dit plein zijn de benodigde autoparkeerplaatsen gesitueerd. Niet als één groot parkeerterrein, maar gebundeld in kleinere, landschappelijk geplaatste 'parkeer-pockets', omgeven door hagen. 
Door de entrees betreedt men direct de aula, die twee verdiepingen hoog is en het 'hart' van de school vormt. Vanuit de aula zijn alle domeinen te bereiken. De twee domeinen voor de bovenbouw en de special ‘Bèta’ zijn op de begane grond gesitueerd en de drie onderbouw-domeinen op de eerste verdieping met een eigen balkon. Hierdoor is de eerste verdieping een veilige haven voor de jongste kinderen mét uitzicht op de rest van de school.

Duurzaam en flexibel

Duurzaamheid is vervlochten in de visie voor het Carmel College. Het hoofdgebouw is compact en zeer goed geïsoleerd. Door middel van flexibiliteit in drager en inbouw wordt een langdurige bruikbaar­heid gewaarborgd. Daarnaast zijn in het technisch Programma van Eisen hoge eisen gesteld qua energiezuinigheid, ventilatie en de duurzaamheid en het onderhoud van de toegepaste materialen.

Het project Carmel College Salland Raalte is opgenomen in ons boek ’25 jaar onderwijshuisvesting door HEVO’. U kunt kosteloos een exemplaar aanvragen.

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug