#

De Noorderbrug
Groningen

Lees meer
Locatie
Groningen
Status
Gereed
Programma

Uitbreiding leegstaand kantoor en transformatie naar wooncentrum

Kenmerkend

Meerwaarde voor de wijk en veelzijdigheid in wooncentrum

Opdrachtgever
De Noorderbrug

Rol HEVO
Bouwmanagement, contractbeoordeling, Programma van Eisen, projectmanagement, verhuismanagement

Stichtingskosten inclusief btw
€ 16.600.000,--

Brutovloeroppervlak
9.765 m²

Ingebruikname
Mei 2015

Architect
Oving Architekten Groningen

Uitgangspunt is dat mensen vanuit hun eigen kracht een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Dat lukt in een groter gebouw beter dan in een kleiner gebouw. Marianne van der Harten, voorzitter Raad van Bestuur De Noorderbrug

De nieuwbouw aan de Laan Corpus den Hoorn in Groningen is het eerste project binnen de nieuwe vastgoedstrategie van De Noorderbrug. Een leegstaand kantoor werd getransfor­meerd en uitgebreid met enkele verdiepingen, zodat het wooncentrum honderd cliënten kan huisvesten.

Wij waren verantwoordelijk voor het bouwmanagement. Dat reikt verder dan louter de bouwbegeleiding. De Noorderbrug kantelt immers haar vastgoedstrategie als gevolg van een gewijzigde organisatiestrategie: gericht op cliënten met een zwaardere zorgvraag, meer specialisatie, outsourcing van taken en persoonlijk leiderschap van medewerkers en cliënten.

de_noorderbrug_groningen_interieur.jpg
Fotografie: Marco Heyda

Veelzijdigheid

Als intern projectleider hadden wij met alle facetten van deze kanteling te maken. Dit betekende een grote veelzijdigheid in werkzaamheden: het voeren van contractonderhandelingen en het opstellen van contracten, het opzetten van de projectorganisatie, het deelnemen aan bouwteamvergaderingen, het opstellen van het Programma van Eisen, de begeleiding van de verhuizing, het laten inrichten van de appartementen, het laten vormgeven van ICT/domotica, het zorg dragen voor de participatie van cliënten en verwanten bij inspraakprocessen en het inrichten van alle werkprocessen.

Grootschaligheid geeft meer dynamiek en maakt betere zorg mogelijk

Het leek tot voor kort ondenkbaar in de lichamelijk gehandicaptensector: mensen met een handicap die niet thuis kunnen wonen huisvesten in een groot gebouw. De kleinschalige intramurale woon­voorzieningen worden de komende jaren vervangen door grotere voorzieningen. Het nieuwe gebouw met honderd zorgappartementen is de eerste voorziening nieuwe stijl. De doelgroep wordt gevormd door mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel, een lichamelijke beperking, een chronische ziekte of specifieke ziektebeelden. Een van de etages wordt ingericht voor mensen met de ziekte van Huntington. 

De overheersende gedachte is dat wonen in kleinschalige woonvoorzieningen in de buurt de integratie met de samenleving bevordert. De ervaring leert De Noorderbrug dat dit in de praktijk niet zo werkt. De huidige kleinschalige woonlocaties beschikken niet over een activiteitencentrum. Cliënten moeten voor hun dagbesteding naar elders worden vervoerd en dat is voor velen van hen erg belastend. Ook hebben de huidige locaties maar een beperkte, en soms geen gemeenschappelijke ruimte. Dit komt niet tegemoet aan wat cliënten willen. Ze willen wonen in een omgeving met veel variatie, waar ze verschillende dingen kunnen ondernemen en steeds mensen kunnen ontmoeten. Dat lukt in een grootschalige voorziening beter dan in een kleinschalige. Toen we de plannen voor de nieuwbouw in Groningen presenteerden, bleken de cliënten en hun families de grootschaligheid juist toe te juichen.

De aanwezigheid van levendigheid in de buurt stond prominent in het programma

Het Zorgkantoor heeft De Noorderbrug aangemerkt als specialist op dit gebied. De verdieping wordt volgens de nieuwste inzichten ingericht voor deze cliënten, die om een specifieke omgeving vragen. De appartementen zijn 50 tot 60 m² groot en hebben een woonkamer, slaapkamer, berging en aangepaste badkamer. Bij zelfstandige verhuur is een huurprijs onder de huurtoeslaggrens mogelijk. In het gebouw komen multifunctionele ruimten voor ontmoeting, vrijetijdsbesteding, dagactiviteiten, workshops, training en behandeling. Voorts worden de werk- en overlegruimten voor het personeel volgens de inzichten van Het Nieuwe Werken vormgegeven. De tuin wordt een plek voor beleving, kijken en doen. Personeel, verwanten en cliënten waren zeer nauw betrokken bij de realisering van het pand. Zij waren betrokken bij de inrichting van het gebouw en de appartementen, de wijze van werken (zorgproces, facilitair proces), de personele inzet, de vormgeving van ICT/domotica, de samenwerking met de buurt en de wijze van verhuizen. 

Meerwaarde voor de wijk 

De bewoners worden gestimuleerd om zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Vlakbij het nieuwe gebouw ligt een gezondheidscentrum met fysiotherapeuten en een ruimte met sporttoestellen. Verder is er een wijkcentrum met winkels en recreatieve mogelijkheden. Bewoners die dat willen, kunnen elke dag gebruik maken van het restaurant van het verzorgings- en verpleeghuis Maartenshof of andere restaurants in de buurt. Ook is er elke vrijdag markt bij Maartenshof. De aanwezigheid van levendigheid in de buurt stond prominent in het Programma van Eisen en Wensen. Het moet voor bewoners die in staat zijn naar buiten te gaan, ook heel aantrekkelijk zijn dat te doen.

Meer lezen?

In ons relatiemagazine 360° juni 2014, is een artikel opgenomen over De Noorderbrug: 'Grootschaligheid geeft meer dynamiek en maakt betere zorg mogelijk'.

Bekijk dit magazine

Meer weten over dit project?

Neem dan contact op met:

Bel me terug